• Etusivu
  • Kasvillisuus

Syksyn seurusteluruokaa salaateista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.10.2021
202110_72957.jpg

Kuva: Pixabay

Tukevalehtinen roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti, vihreät ja punaiset lollo-salaatit ja erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat syyskauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia.

Vaihtelua saadaan ruusukemaisista salaateista, joiden lehdet irtoavat yhdellä veitsen viillolla irti kerästä. Ns. multileaf- eli monilehtisissä salaateissa lehdet kiinnittyvät ruusukemaisesti salaatin kantaan. Salaattien lehdet ovat pehmeitä, joskin niissä on enemmän paksuutta kuin lehtisalaatin lehdissä. Salaatteja on sekä ehyt- että liuskelehtisinä, niin vihreinä kuin punasävyisinäkin. Näitä salaatteja myydään omilla tuotemerkeillään, mutta pakkauksissa näkyy yleensä myös maininta Salanova-salaattityypistä.

Ravitsevaa keveyttä

Salaattien lehtiin kätkeytyy lukuisia ravintoaineita, joista suomalaisille yksi tärkeimmistä on folaatti. Folaattia tarvitaan muun muassa punasolujen muodostukseen, ja erityisen tärkeää folaatin saanti on raskauden aikana. Lisäksi folaatti vähentää elimistön homokysteiinipitoisuutta ja siten ennaltaehkäisee välillisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Salaateilla on tärkeä tehtävä ruokavalion keventäjinä. Salaatinlehdet tuovat ateriaan runsauden ja vatsaan kylläisyyden tuntua ilman ylimääräistä energiaa. Kun salaatin kanssa syö öljypohjaista kastiketta, elimistö saa kaipaamiaan hyviä rasvahappoja. Salaatit kannattaa muistaa myös rakentaessaan voileipiä aamu- tai välipalaksi. Voitele ruis- tai muu täysjyväleipäviipale ohuelti kasvirasvamargariinilla ja päällystä runsaasti salaatinlehdillä. Yksinkertaista, mutta niin herkullista!

Säilytä tuoreus ja rapeus

Tuoreuden esikuvina salaattien tulee löytää tiensä lautasille ja suuhun saakka mahdollisimman raikkaina. Avomaan salaattikauden päättyessä tuoreuden takaavat kasvihuoneista päivittäin poimittavat salaattisadot. Säilytä nämä salaatit kotona omissa muovipusseissaan vedolta suojattuina, jää- tai viileäkaapissa. Varastoitavaksi salaatteja ei kannata hankkia, vaan mahdollisimman pian syötäviksi. Jos paloittelet salaattien lehdet, revi ne mieluiten käsin. Veitsellä tai saksilla leikaten lehdet tummuvat ja painuvat ikävästi kasaan.

Ennen ruoaksi valmistusta irrottele salaatinlehdet lävikköön ja poista samalla mahdolliset vioittuneet tai nuutuneet lehdet. Huuhtele lehdet varoen tai pyyhkäise multa- tai turvehiput pois kevyesti talouspaperin avulla. Vesihuuhtaisun jälkeen salaattien lehdet on kuivattava. Voit siirtää ne puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ilmavasti, asettaa päälle toisen pyyhkeen ja taputtaa tai ravistaa kevyesti. Kuiviin salaatinlehtiin kastike tarttuu hyvin.

Punainen salanova-tyyppinen salaatti (kuva: Kotimaiset Kasvikset ry)
Punainen salanova-tyyppinen salaatti (kuva: Kotimaiset Kasvikset ry)
Vihreä salanova-tyyppinen salaatti (kuva: Kotimaiset Kasvikset ry)
Vihreä salanova-tyyppinen salaatti (kuva: Kotimaiset Kasvikset ry)

Kastike kuin lounatuuli

Tuoreille salaatinlehdille tarkoitetun salaatinkastikkeen tulee olla lempeä kuin lounatuuli. Kastike ei saa hallita eikä hukuttaa salaatinlehtiä vaan korostaa ja lisätä salaatin herkullisuutta. Salaatinlehdille paras kastike maistuu pehmeältä ja pyöreältä, ja se lisätään salaattiin vasta juuri ennen tarjoamista tai pöydässä erillisestä astiasta. Sopiva öljyn määrä on kolminkertainen viinietikkaan verrattuna.

Ruokaisan salaatin kaava

Ruokaisa salaatti kannattaa koota suoraan lautasille saatavilla olevien ainesten ja oman mielikuvituksen mukaan. Muista hyödyntää jääkaapista mahdollisia edelliseltä aterialta jääneitä hyväkuntoisia, kypsennettyjä perunoita tai kasviksia. Revi lautasille erilaisia salaattien lehtiä reilut kerrokset. Pilko päälle tuoreita vihanneksia, esim. kirsikkatomaatteja ja punasipulia.

Lisää jotain proteiinipitoista, esim. kypsiä kikherneitä tölkistä, savukalaa, pannulla paistettua kalafileetä, broileria tai palvilihaa. Lisää makua esim. tuoreilla yrteillä, omenalohkoilla, luumuilla tai vaikka pähkinöillä. Pirskota kastikkeeksi viinietikkaa, valuta öljyä ja vähän hunajaa. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria myllystä. Nauti välittömästi.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Näperrellään yhdessä syksyn seurusteluruokaa:
Salaattikääröt sopivat syksyiseksi seurusteluruuaksi. Valmista täyte ennakkoon esimerkiksi jauhelihasta, paloitellusta broilerinlihasta tai kypsennetyistä kasviksista makusi mukaan.

Jauhelihatäytteiset salaattikääröt

400 g jauhelihaa
neljännes purjosipulia
neljännes tuoretta maustepaprikaa (chiliä)
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa

Lisäksi:
2 pehmeälehtistä salaattia, esim. lollo rossoa
makeaa thaichilikastiketta

  • Halkaise ja huuhtele pala purjoa ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna maustepaprika ja persilja. Lisää jauheliha kuumalle paistinpannulle, ruskista hetken aikaa ja lisää purjo ja maustepaprika. Mausta paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon lopuksi persiljaa.
  • Varaa pöytään erilaisia pehmeälehtisiä, melko sileäreunaisia salaatteja. Voit irrotella ja siistiä salaatinlehdet vaikka pinoiksi. Aseta lämmin jauhelihatäyte tarjolle sopivaan kulhoon ja ottimiksi pari ruokalusikkaa. Lisäksi tarvitaan makeaa chilikastiketta
  • Jokainen ruokailija käärii itse salaatinlehtikäärönsä ja varaa lautaselleen makeaa chilikastiketta. Salaatinlehtikääröjen kiinnittämiseen voi käyttää cocktailtikkuja. Kääröä dipataan kastikkeeseen ja herkutellaan saman pöydän ääressä seurustelun lomassa.
  • Herkullinen vaihtoehto: Aasian maissa, esimerkiksi Vietnamissa, on tapana syödä kevätkääryleitä niin, että kevätkääryle nostetaan salaatinlehden päälle yhdessä muutamien tuoreiden mintunlehtien kanssa, kääräistään salaatinlehti kevätkääryleen ympärille ja kastetaan pakettia makeaan thaichilikastikkeeseen ennen syömistä.

Lämmin peruna-sinihomejuustosalaatti

5 isoa kiinteää perunaa
öljyä
suolaa
1 iso punasipuli
1 iso punainen paprika
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku roomansalaattia
1 - 2 ruukkua rucolaa
100 - 150 g sinihomejuustoa
0,5 dl saksanpähkinärouhetta

Kastikkeeseen:
3 rkl öljyä
1 rkl balsamietikkaa
0,5 sitruunan mehu
0,5 rkl sinappia
1,5 tl juoksevaa hunajaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä

  • Leikkaa hyvin harjatut perunat ohuiksi viipaleiksi ja siirrä leivinpaperille uunipellille. Voitele pintaan hiukan ruokaöljyä ja ripottele päälle suolaa.
  • Paista perunoita 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet ja saaneet kauniin kullanruskean värin.
  • Yhdistä sillä aikaa salaattikulhoon ohueksi suikaleiksi leikatut punasipuli ja paprika sekä revityt salaatit. Tai jaa ainekset suoraan kunkin ruokailijan lautasille.
  • Yhdistä kastikeainekset keskenään ja sekoita kolme neljäsosaa kastikkeesta salaattipohjan joukkoon.
  • Lisää lämpimät perunaviipaleet, murennettu sinihomejuusto, loput kastikkeesta ja pähkinärouhe juuri ennen tarjoilua.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Tiedote: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Reseptit: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saa ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta: kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia on yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia. Näin vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan. Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton