• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkamullissa on eroja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2023
20226_78597.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kevätauringon ensi säteet herättelevät huonekasvit uuteen kasvukauteen. Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Yleiskukkamultien lisäksi multavalikoimissa on erikoismultiaesimerkiksi kylvöksille, kaktuksille ja altakasteluruukkuihin. Eri käyttötarkoituksiin kehitetty ja valmistettu multa myös näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse kasveillesi parasta.

Kaktus tarvitsee ilmavaa multaa

Mehikasvit, kuten kaktukset, kasvavat luonnossa aavikon kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Myös ruukussa kasvaessaan kaktukset tarvitsevat hiekkapitoisen ja vähäravinteisen kasvualustan. Kaktuksilla on heikot juuret, jotka kärsivät helposti liiasta märkyydestä. Kaktusmultaan lisätty kevytsoramurska varmistaa sen, että multa säilyy ilmavana ja kuivuu nopeasti kastelun jälkeen. Kaktusmullan rakenne tuntuu käteen karkealta.

VINKKI: Hiekkaa ja kevytsoraa sisältävässä kasvualustassa juurtuvat hyvin myös pistokkaat ja huonekasvien rönsyt.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Altakasteluruukun mullan on johdettava hyvin vettä

Altakasteluruukkuihin istutetaan yleensä kasveja, jotka viihtyvät tasakosteassa mullassa. Altakasteluruukkujen toimintaperiaate vaatii, että multa johtaa hyvin vettä. Kasteluvesi imeytyy ruukun säiliöstä multaan ja multa kostuu tasaisesti. Altakasteluruukkuihin kehitetty altakastelumulta sisältää pitkiä turvekuituja, jotka parantavat veden kapillaarista imeytymistä.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Samettisen pehmeä kylvömulta

Kylvöksille ja taimikasvatukseen valitaan multa, joka on väriltään vaaleaa. Koska kylvettävät siemenet ovat pieniä ja kylvöastioina käytetään pieniä lokerikkoja sekä ruukkuja, on mullan oltava hienojakoista. Hyvä kylvömulta sisältää myös hiekkaa. Kylvömulta tuntuu käteen samettisen pehmeältä.

Tällainen hienojakoinen ja vaalea kasvualusta kuitenkin maatuu vuosien saatossa muuttuen ilmattomaksi ja tiiviiksi. Siksi kylvö- ja taimimulta ei ole sopiva kasvualusta monivuotisille huonekasveille, vaan on parhaimmillaan nimenomaan kylvö- ja taimikasvatusmultana.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Ruukkukasvit viihtyvät kompostoimalla valmistetussa mullassa

Jo valmiiksi tummaksi ja multamaiseksi maatunut kasvualusta säilyttää kukkaruukussa hyvin rakenteensa. Osa kukkamullista on valmistettu kompostoimalla tai ainakin osa niiden raaka-aineista on kompostoitu. Kompostoimalla valmistetut mullat ovat yleensä väriltään hyvin tummia ja rakenteeltaan multamaisia.

Kompostoinnin etuna on prosessin aikainen mikrobitoiminta, joka lujittaa mururakennetta. Tällaiseen tummaan, kompostoimalla valmistettuun multaan syntyy kestävä mururakenne, joka säilyy kukkaruukussakin pitkään. Turve-hiekkaseoksiin vastaavaa mururakennetta ei synny. Esimerkiksi Biolanin Musta Multa on kompostoimalla kypsytetty, luonnonmukainen multaseos kaikille kukkiville ruukkukasveille ja viherkasveille.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Oikea kasvualusta orkideallesi?

Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.

Erilaiset orkideat tarvitsevat siis erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille. Tunne orkideasi ja toteuta sen toiveet kasvualustan suhteen. Kasvattajan kannattaa miettiä myös omat kastelutottumuksensa ja kasvatusympäristönsä ja muuttaa ainesten koostumusta niiden mukaisesti.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Ohje mullanvaihtoon

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_13513.jpg
Täydellisen salaatin metsästys
Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.
202310_83278.jpg
Pihasuunnitelman luonnosvaihe
Teetitpä pihasuunnitelman sitten ammattisuunnittelijalla tai luonnostelet sitä itse, niin suunnitelmaa miettiessä harmonia ja toimivuus ovat kaiken A ja O. Myös alueen rakennustapaohjeet ja mahdolliset rajoitukset on otettava huomioon, kuten pihassa vallitsevat valo- ja kasvuolosuhteetkin. Huomioitavia asioita pihan kunnostuksen tai rakennusten yhteydessä ovat myös edustavuus ja omaisuuden arvon nousu.
20241_83367.jpg
Tämän vuoden teemavihannes basilika on hyvä folaatin lähde
Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry on valinnut tämän vuoden teemavihannekseksi, eli Vuoden HeViksi, basilikan. Tämä vuosi siis juhlitaan ja maistellaan tätä herkullista, ihanan aromikasta yrttiä!
20228_79410.jpg
Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin? Asiantuntija vastaa
Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?
Ituja kulhossa
Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.
20097_17610.jpg
Biolanin Novarbo-järjestelmälle ympäristöpalkinto
Biolan Oy on voittanut Novarbo suljetun kasvihuoneen energiatehokkaalla ilmastonhallintajärjestelmällä Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailun kansallisen prosessisarjan. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ojensi palkinnon Biolanin edustajille Ympäristöyritysten liiton seminaarissa Helsingissä 2009.Biolanin kehittämä Novarbo-järjestelmä (closed greenhouse management) oli mukana edelleen Euroopan laajuisessa kilpailussa, joka ratkesi vuoden 2010 kesäkuussa. Kilpailussa haettiin yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä ympäristöystävällisissä toiminnoissa, tuotteissa ja prosesseissa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille yrityksiä, jotka liiketoiminnassaan tukevat kestävän kehityksen periaatteita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton