TAKAISIN

Kukkamullissa on eroja

Julkaistu: 15.1.2018

Tuore, kuohkea ja ilmava multa antaa uutta kasvuvoimaa

Kevätauringon ensi säteet herättelevät huonekasvit uuteen kasvukauteen. Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Yleiskukkamultien lisäksi multavalikoimissa on erikoismultia esimerkiksi kylvöksille, kaktuksille ja altakasteluruukkuihin. Eri käyttötarkoituksiin kehitetty ja valmistettu multa myös näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse kasveillesi parasta.

Lue lisää multatuotteista...


Kaktus tarvitsee ilmavaa multaa

Mehikasvit, kuten kaktukset, kasvavat luonnossa aavikon kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Myös ruukussa kasvaessaan kaktukset tarvitsevat hiekkapitoisen ja vähäravinteisen kasvualustan. Kaktuksilla on heikot juuret, jotka kärsivät helposti liiasta märkyydestä. Kaktusmultaan lisätty kevytsoramurska varmistaa sen, että multa säilyy ilmavana ja kuivuu nopeasti kastelun jälkeen. Kaktusmullan rakenne tuntuu käteen karkealta.

VINKKI: Tällaisessa hiekkaa ja kevytsoraa sisältävässä kasvualustassa juurtuvat hyvin myös pistokkaat ja huonekasvien rönsyt.
 

Kaktusmulta sisältää hiekkaa ja kevytsoraa.Kaktusmulta sisältää hiekkaa ja kevytsoraa.
Altakastelumullassa on pitkiä turvekuituja.Altakastelumullassa on pitkiä turvekuituja.

Altakasteluruukun mullan on johdettava hyvin vettä

Altakasteluruukkuihin istutetaan yleensä kasveja, jotka viihtyvät tasakosteassa mullassa. Altakasteluruukkujen toimintaperiaate vaatii, että multa johtaa hyvin vettä. Kasteluvesi imeytyy ruukun säiliöstä multaan ja multa kostuu tasaisesti. Altakasteluruukkuihin kehitetty Altakastelumulta sisältää pitkiä turvekuituja, jotka parantavat veden kapillaarista imeytymistä.

 

Kasvien hoito altakasteluruukuissa

Samettisen pehmeä kylvömulta

Kylvöksille ja taimikasvatukseen valitaan multa, joka on väriltään vaaleaa. Koska kylvettävät siemenet ovat pieniä ja kylvöastioina käytetään pieniä lokerikkoja sekä ruukkuja, on mullan oltava hienojakoista. Hyvä kylvömulta sisältää myös hiekkaa. Kylvömulta tuntuu käteen samettisen pehmeältä.

Tällainen hienojakoinen ja vaalea kasvualusta kuitenkin maatuu vuosien saatossa muuttuen ilmattomaksi ja tiiviiksi. Siksi Kylvö- ja taimimulta ei ole sopiva kasvualusta monivuotisille huonekasveille, vaan on parhaimmillaan nimenomaan kylvö- ja taimikasvatusmultana.


 

Kylvö- ja taimimulta on vaaleaa ja hienojakoista.Kylvö- ja taimimulta on vaaleaa ja hienojakoista.

Ruukkukasvit viihtyvät kompostoimalla valmistetussa mullassa

Jo valmiiksi tummaksi ja multamaiseksi maatunut kasvualusta säilyttää kukkaruukussa hyvin rakenteensa. Osa kukkamullista on valmistettu kompostoimalla tai ainakin osa niiden raaka-aineista on kompostoitu. Kompostoimalla valmistetut mullat ovat yleensä väriltään hyvin tummia ja rakenteeltaan multamaisia.

Kompostoinnin etuna on prosessin aikainen mikrobitoiminta, joka lujittaa mururakennetta. Tällaiseen tummaan, kompostoimalla valmistettuun multaan syntyy kestävä mururakenne, joka säilyy kukkaruukussakin pitkään. Turve-hiekkaseoksiin vastaavaa mururakennetta ei synny. Musta Multa on kompostoimalla kypsytetty, luonnonmukainen multaseos kaikille kukkiville ruukkukasveille ja viherkasveille.
 

Musta Multa säilyttää ruukussa hyvin rakenteensa.Musta Multa säilyttää ruukussa hyvin rakenteensa.

Oikea kasvualusta orkideallesi?

Erilaiset orkideat tarvitsevat myös erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille. Tunne orkideasi - ja toteuta sen toiveet kasvualustan suhteen.

Biolan Orkideakasvualusta mahdollistaa optimaaliset kasvuolosuhteet erityyppisille orkidelajeille. Erikseen pakattujen ainesten avulla on helppo koota kullekin orkidealajille sopivin kasvualusta. Kasvattajan kannattaa miettiä myös omat kastelutottumuksensa ja kasvatusympäristönsä ja muuttaa ainesten koostumusta niiden mukaisesti!
 

Biolan Orkideakasvualustalla mahdollistat orkideallesi optimaaliset kasvuolosuhteet!Biolan Orkideakasvualustalla mahdollistat orkideallesi optimaaliset kasvuolosuhteet!

Lue lisää kukkamullista

Talvinokosilta heräävät huonekasvit kaipaavat uutta multaa
- Artikkeli sisältää myös opastuksen mullan vaihtamiseen!

Valitse oikea multa, sillä väärä multa voi kuihduttaa huonekasvisi.


_

Mullat_yhdessa