TAKAISIN

Kukkamullissa on eroja

Päivitetty: 14.3.2023

Kevätauringon ensi säteet herättelevät huonekasvit uuteen kasvukauteen. Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Yleiskukkamultien lisäksi multavalikoimissa on erikoismultia esimerkiksi kylvöksille, kaktuksille ja altakasteluruukkuihin. Eri käyttötarkoituksiin kehitetty ja valmistettu multa myös näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse kasveillesi parasta.

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Kaktus tarvitsee ilmavaa multaa

Mehikasvit, kuten kaktukset, kasvavat luonnossa aavikon kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Myös ruukussa kasvaessaan kaktukset tarvitsevat hiekkapitoisen ja vähäravinteisen kasvualustan. Kaktuksilla on heikot juuret, jotka kärsivät helposti liiasta märkyydestä. Kaktusmultaan lisätty kevytsoramurska varmistaa sen, että multa säilyy ilmavana ja kuivuu nopeasti kastelun jälkeen. Kaktusmullan rakenne tuntuu käteen karkealta.

VINKKI: Hiekkaa ja kevytsoraa sisältävässä kasvualustassa juurtuvat hyvin myös pistokkaat ja huonekasvien rönsyt.
 

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Altakasteluruukun mullan on johdettava hyvin vettä

Altakasteluruukkuihin istutetaan yleensä kasveja, jotka viihtyvät tasakosteassa mullassa. Altakasteluruukkujen toimintaperiaate vaatii, että multa johtaa hyvin vettä. Kasteluvesi imeytyy ruukun säiliöstä multaan ja multa kostuu tasaisesti. Altakasteluruukkuihin kehitetty altakastelumulta sisältää pitkiä turvekuituja, jotka parantavat veden kapillaarista imeytymistä.

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Samettisen pehmeä kylvömulta

Kylvöksille ja taimikasvatukseen valitaan multa, joka on väriltään vaaleaa. Koska kylvettävät siemenet ovat pieniä ja kylvöastioina käytetään pieniä lokerikkoja sekä ruukkuja, on mullan oltava hienojakoista. Hyvä kylvömulta sisältää myös hiekkaa. Kylvömulta tuntuu käteen samettisen pehmeältä.

Tällainen hienojakoinen ja vaalea kasvualusta kuitenkin maatuu vuosien saatossa muuttuen ilmattomaksi ja tiiviiksi. Siksi kylvö- ja taimimulta ei ole sopiva kasvualusta monivuotisille huonekasveille, vaan on parhaimmillaan nimenomaan kylvö- ja taimikasvatusmultana.


 

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Ruukkukasvit viihtyvät kompostoimalla valmistetussa mullassa

Jo valmiiksi tummaksi ja multamaiseksi maatunut kasvualusta säilyttää kukkaruukussa hyvin rakenteensa. Osa kukkamullista on valmistettu kompostoimalla tai ainakin osa niiden raaka-aineista on kompostoitu. Kompostoimalla valmistetut mullat ovat yleensä väriltään hyvin tummia ja rakenteeltaan multamaisia.

Kompostoinnin etuna on prosessin aikainen mikrobitoiminta, joka lujittaa mururakennetta. Tällaiseen tummaan, kompostoimalla valmistettuun multaan syntyy kestävä mururakenne, joka säilyy kukkaruukussakin pitkään. Turve-hiekkaseoksiin vastaavaa mururakennetta ei synny. Esimerkiksi Biolanin Musta Multa on kompostoimalla kypsytetty, luonnonmukainen multaseos kaikille kukkiville ruukkukasveille ja viherkasveille.
 

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Oikea kasvualusta orkideallesi?

Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.

Erilaiset orkideat tarvitsevat siis erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille. Tunne orkideasi ja toteuta sen toiveet kasvualustan suhteen. Kasvattajan kannattaa miettiä myös omat kastelutottumuksensa ja kasvatusympäristönsä ja muuttaa ainesten koostumusta niiden mukaisesti.

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)