TAKAISIN

Oikea kasvualusta orkidealle

Julkaistu: 11.1.2018
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.

Erilaiset orkideat tarvitsevat myös erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille.

Tunne orkideasi - ja toteuta sen toiveet!

- Biolan Orkideakasvualusta mahdollistaa optimaaliset kasvuolosuhteet erityyppisille orkidealajeille.
- Rain Mix by Biolan Orkidealannoite sopii kaikille orkidealajeille ympäri vuoden käytettäväksi.
- Ilo Orkidearuukku helpottaa hoitoa ja varmistaa kasvin hyvinvoinnin!

Perhosorkidea (Phalaenopsis)

Perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret enemmän tai vähemmän paljaina. Ne ovat sopeutuneet ympäristöön, jossa juuret imevät päivittäisistä sateista nopeasti tarvitsemansa kosteuden. Tämän vuoksi perhosorkidea istutetaan ilmavaan kasvualustaan, joka kuitenkin sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella päivittäin.

Perhosorkidean kasvualusta voidaaan vaihtaa lähes milloin vain. Ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä - kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua.

Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista (80 %) sekä kosteutta pidättävästä turpeesta, jota voi käyttää noin 20 % tilavuudesta. Näiden lisäksi ruukkuun voi sekoittaa ruokalusikallisen verran hiiltä.
PerhosorkideaPerhosorkidea
Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa suunnilleen kolmen vuoden välein. Jos kasvualustan ilmavuus menetetään, juuret mätänevät herkästi. Joskus perhosorkideoilla on juuren tyvessä vanha taimiaikainen sammal- tai turvepaakku. Silloin alusta kannattaa vaihtaa melko pian jopa suoraan kaupasta tuodulle orkidealle, koska tiivis paakku voi olla juurille tuhoisa.

Alustanvaihto aloitetaan kastelamalla juuret vihreiksi, jolloin niistä tulee taipuisampia. Kasvi nostetaan ylös ruukustaan ja vanha alusta karistetaan ja huuhdellaan kokonaan pois. Mädäntyneet, litteät ja huonot tummanruskeat juuret leikataan tyvestä asti pois.
Orkidea istutetaan varovasti mielellään entiseen ruukkuunsa. Hyvin rei’itetyt, läpinäkyvät muoviruukut ovat parhaita, sen sijaan lasiruukkuja kannattaa välttää. Kannattaa tarkistaa, ettei aluslautanen tuki pohjan ilmareikiä. Muoviruukun voi sijoittaa myös suojaruukkuun. Jos juuret eivät enää taivu entisille paikoilleen, niitä voi lyhentää. Uusia kasvaa kyllä tilalle. Kaikkia juuria ei tarvitse saada mahtumaan ruukkuun. Kun juuret on aseteltu ruukkuun, ilmankierto varmistuu parhaiten niin, että alimmaksi ja ruukun keskelle laitetaan suurimmat kaarnan palaset ja pienempiä reunoille. Turve ja hiili asetellaan kerroksittain kaarnan sekaan. Pinnalle voi jättää turvetta hieman enemmän, jos ruukussa on muuten hyvä ilmankierto. Ruukun sivuillekin voi tehdä tarvittaessa lisäreikiä.

Alustan vaihdon jälkeen on hyvä odottaa pari päivää, että juurivauriot umpeutuvat. Sen jälkeen kastelu voi olla viikon verran hieman tiheämpää kunnes kaarna ja turve alkavat sitoa kosteutta. Pari tippaa astianpesuainetta vähentää veden pintajännitystä, jolloin se imeytyy alkupäivinä paremmin kasvualustaan.

Venuksenkengät (Paphipoepdilum)

Venuksenkengät ovat humusepifyyttejä. Niiden kasvualustaan valitaan 40 % keskikarkeaa kaarnaa, 30 % turvetta, 25 % perliittiä ja loput hiiltä.

Ruskean karvan peittämät juuret ovat jäykkiä ja helposti katkeavia. Juuren tyven alle asetettu stryrox-pala tai ylösalaisin käännetty pieni istutusruukku ehkäisee tyven mätänemistä. Kastelu on ympäri vuoden tasaista, talvella kuitenkin vähäisempää.

Kirjavalehtisten lajien valontarve on tasavärisiä pienempi.
Venuksenkenkä (Paphiopedilum risteymä)Venuksenkenkä (Paphiopedilum risteymä)

Puikkokämmekät (Dendrobium)

Puikkokämmekät ovat ohutjuurisia epifyyttejä. Kasvualustaan voi laittaa 25 % hienojakoista kaarnaa, 25 % turvetta sekä 50 % perliittiä.

Mahdollisimman pieni ruukku estää veden seisomista alustassa ja edistää kasvin viihtymistä. Sopiva alustan vaihtoaika on uusien juurien ollessa parin sentin mittaisia.

Puikkokämmekät tarvitsevat paljon valoa ja ne kannattaa viedä kesäksi ulos auringon poltetta varoen.
 

Kuvassa Dendrobium bigibbum risteymä, D. lindley, sekä D. nobile risteymä.Kuvassa Dendrobium bigibbum risteymä, D. lindley, sekä D. nobile risteymä.

Cambriat

Cambria-kauppanimellä myytävät orkideat ovat usean lajin risteymiä. Niiden juuristo on yleensä ohuehkoa, joten kasvualustan tulee olla vastaavasti hienojakoista, mutta sopivasti vettä läpäisevää.

Kasvualustaan valitaan 50 % keskikokoista ja sitä hienompaa kaarnaa, 25 % turvetta sekä 25 % perliittiä.

Kasvualusta on pidettävä kasvuaikana tasaisen kosteana, talvella hieman kuivempana. Epätasainen kastelu näkyy lehdissä vekkeinä, jotka eivät oikene.
CambriaCambria

Kymbidit (Cymbidium)

Kymbidit ovat rotevan kokoisia maaorkideoita. Kasvualustaan valitaan 50% vaihtelevan kokoista kaarnaa ja 50% turvetta. Lisäksi seokseen voi lisätä reilun ruokalusikallisen hiiltä.

Mahdollisimman pieni ruukku edistää kukintaa. Juuret täyttävät ruukun nopeasti. Jos uudet varsimukulat eivät enää mitenkään mahdu ruukun pinnalle, ruukun voi vaihtaa muutamaa senttiä suurempaan. Toinen vaihtoehto on jakaa juuripaakku, mihin tarvitaan yleensä rautasahaa ja järeitä otteita. Ruukunvaihtoaika on varhainen kevät, jonka jälkeen kasvi viedään kesäksi ja aina myöhään syksyyn asti ulos. Kesällä kasvualustaa pidetään kosteana, mutta viileänä talvikautena lähes kuivana.
 
KymbidiKymbidi

Katleija (Cattleya)

Kaupoissa myytävät pienikukkaiset katleijaristeymät ovat yleensä melko ohutjuurisia ja pitävät siitä, että kasvualusta kuivahtaa lievästi kasteluiden välillä.

Alustan voi rakentaa vaihtelevan kokoisesta kaarnasta, johon sekoitetaan 20-30 % turvetta sekä ruokalusikallisen verran hiiltä. Paras aika vaihtaa kasvualusta on uusien juurten ollessa parin sentin mittaisia. Ilmava alusta ei maadu herkästi, mutta kasvin koko voi pakottaa ruukunvaihtoon tai kasvin jakamiseen.
 

Vas. ylhäällä katleija risteymä, vas. alhaalla risteymä Cattlianthe Portia. Iso kuva Cattleya purpurata.Vas. ylhäällä katleija risteymä, vas. alhaalla risteymä Cattlianthe Portia. Iso kuva Cattleya purpurata.

Ludisia (Ludisia)

Tummalehtinen Ludisia on epätavallinen orkidea sikäli, että se sietää alustassaan jopa multaa. Jotta alusta pysyy koko ajan tasaisesti kosteana, sen voi koostaa kaikkein hienojakoisimmasta kaarnasta, turpeesta ja perliitistä, kaikkia yhtä paljon. Ludisian varresta on helppo juurruttaa uusia pistokkaita.

Vandansukuiset

Komeakukkaiset vandat ovat useimmiten Ascocendoja, Vanda- ja Ascocentrum -sukujen risteymiä. Niitä voi kasvattaa lasimaljassa paljasjuurisena, mutta myös ruukussa, jossa on suuria kaarnan- ja hiilenpaloja. Kerralla kastellaan reilusti ja sitten juurten annetaan kuivahtaa. Vandat tarvitsevat paljon valoa.
 

Varmista kasviesi hyvinvointi ja toteuta niiden toiveet!

- Biolan Orkideakasvualusta mahdollistaa optimaaliset kasvuolosuhteet erityyppisille orkidealajeille.
- Rain Mix by Biolan Orkidealannoite sopii kaikille orkidealajeille ympäri vuoden käytettäväksi.
- Ilo Orkidearuukku helpottaa hoitoa ja varmistaa kasvin hyvinvoinnin!

Täydellinen kasvualusta orkideallesi!

Biolan Orkideakasvualusta mahdollistaa optimaaliset kasvuolosuhteet erityyppisille orkidelajeille. Erikseen pakattujen ainesten avulla on helppo koota kullekin orkidealajille sopivin kasvualusta. Kasvattajan kannattaa miettiä myös omat kastelutottumuksensa ja kasvatusympäristönsä ja muuttaa ainesten koostumusta niiden mukaisesti!

Tee orkideallesi sopiva kasvualusta Biolan Orkideakasvualustalla.Tee orkideallesi sopiva kasvualusta Biolan Orkideakasvualustalla.

Orkidealle sopivaa lannoitetta

Kasvaakseen ja kukkiakseen orkideat tarvitsevat myös lannoitusta. Orkideat voivat kukkia mihin aikaan vuodesta tahansa. Nyt ei tarvitse enää miettiä, milloin orkideoita kuuluu lannoittaa: Rain Mix by Biolan Orkidealannoite soveltuu kaikille orkidealajeille ja sitä käytetään vuoden ympäri kaikilla kastelukerroilla. Rain Mix pohjautuu kuuluisaan Michigan State Universityn kehittämään MSU-orkidearavinteeseen, jonka nimeen myös ammattilaiset vannovat. Lannoite on riittoisa, sitä annostellaan vain 0,5 g/l vettä.

Lue lisää:
Biolanilta täydellinen tuoteperhe orkideaharrastajalle
 

Biolan Rain MixBiolan Rain Mix

Ilo Orkidearuukku tuo helppoutta hoitoon ja hyvinvointiin

Orkideoiden suosio kotien koristajana ja sisustuselementtinä on tuonut uuden haasteen myös harrastajaviherpeukaloille. Orkideoiden hoidon vaivalloisin osa on tunnetusti kastelu. Biolanin uusi Ilo Orkidearuukku tuo oivaltavaa helppoutta orkideoiden kasvatukseen!

Monille orkideoille suositellaan upotuskastelua. Kerran viikossa orkidearuukut neuvotaan laittamaan esimerkiksi pesuvatiin likoamaan noin puoleksi tunniksi. Ilo Orkidearuukussa kasvit voidaan kastella kasvupaikalla; kasteluveden annetaan seistä hetki ruukussa ja ylimääräinen vesi valutetaan siististi hanasta kannuun!

Kasvi voidaan istuttaa ruukun koriin tai laittaa erillinen ruukku korin sisään. Kauniin mutta tukevan muotoilunsa ansiosta ruukku pysyy napakasti pystyssä. Orkidearuukku on valkoinen ja sisäruukusta on kaksi eri värivaihtoehtoa: harmaa ja fuksia. Orkidearuukku sopii sekä Ilo Amppeliin, Ilo Ruukkukannakkeeseen että Ilo Seinätelineeseen.
Tutustu Ilo-kasvatussarjaan

Vinkki: Hanallinen Ilo Orkidearuukku sopii kaikille kasveille - ja kasvattajille, jotka kastelevat kasvejaan kenties liiankin ahkerasti.

Noin 30 minuuttia kastelusta ylimääräinen vesi valutetaan hanan kautta ruukusta pois. Ruukun pohjaosaan jää hieman vettä, joka ei kuitenkaan ole kosketuksissa kasvien juuristoon, vaan haihtuessaan kostuttaa juuristoa epäsuorasti!Noin 30 minuuttia kastelusta ylimääräinen vesi valutetaan hanan kautta ruukusta pois. Ruukun pohjaosaan jää hieman vettä, joka ei kuitenkaan ole kosketuksissa kasvien juuristoon, vaan haihtuessaan kostuttaa juuristoa epäsuorasti!

 


Tuoteperheen suunnittelu sekä kasvatusohjeet on toteutettu yhteistyössä Suomen Orkideayhdistyksen kanssa.