• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oikea kasvualusta orkidealle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.08.2023
20238_82778.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.

Erilaiset orkideat tarvitsevat myös erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille.

Perhosorkidea (Phalaenopsis)

Perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret enemmän tai vähemmän paljaina. Ne ovat sopeutuneet ympäristöön, jossa juuret imevät päivittäisistä sateista nopeasti tarvitsemansa kosteuden. Tämän vuoksi perhosorkidea istutetaan ilmavaan kasvualustaan, joka kuitenkin sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella päivittäin.

Perhosorkidean kasvualusta voidaaan vaihtaa lähes milloin vain. Ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä, kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua.

Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista (80 %) sekä kosteutta pidättävästä turpeesta, jota voi käyttää noin 20 % tilavuudesta. Näiden lisäksi ruukkuun voi sekoittaa ruokalusikallisen verran hiiltä.

Perhosorkidea (Kuva: Adobe Stock)
Perhosorkidea (Kuva: Adobe Stock)

Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa suunnilleen kolmen vuoden välein. Jos kasvualustan ilmavuus menetetään, juuret mätänevät herkästi. Joskus perhosorkideoilla on juuren tyvessä vanha taimiaikainen sammal- tai turvepaakku. Silloin alusta kannattaa vaihtaa melko pian jopa suoraan kaupasta tuodulle orkidealle, koska tiivis paakku voi olla juurille tuhoisa.

Alustanvaihto aloitetaan kastelemalla juuret vihreiksi, jolloin niistä tulee taipuisampia. Kasvi nostetaan ylös ruukustaan ja vanha alusta karistetaan ja huuhdellaan kokonaan pois. Mädäntyneet, litteät ja huonot tummanruskeat juuret leikataan tyvestä asti pois.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Orkidea istutetaan varovasti mielellään entiseen ruukkuunsa. Hyvin rei’itetyt, läpinäkyvät muoviruukut ovat parhaita, sen sijaan lasiruukkuja kannattaa välttää. Kannattaa tarkistaa, ettei aluslautanen tuki pohjan ilmareikiä. Muoviruukun voi sijoittaa myös suojaruukkuun. Jos juuret eivät enää taivu entisille paikoilleen, niitä voi lyhentää. Uusia kasvaa kyllä tilalle. Kaikkia juuria ei tarvitse saada mahtumaan ruukkuun. Kun juuret on aseteltu ruukkuun, ilmankierto varmistuu parhaiten niin, että alimmaksi ja ruukun keskelle laitetaan suurimmat kaarnan palaset ja pienempiä reunoille. Turve ja hiili asetellaan kerroksittain kaarnan sekaan. Pinnalle voi jättää turvetta hieman enemmän, jos ruukussa on muuten hyvä ilmankierto. Ruukun sivuillekin voi tehdä tarvittaessa lisäreikiä.

Alustan vaihdon jälkeen on hyvä odottaa pari päivää, että juurivauriot umpeutuvat. Sen jälkeen kastelu voi olla viikon verran hieman tiheämpää, kunnes kaarna ja turve alkavat sitoa kosteutta. Pari tippaa astianpesuainetta vähentää veden pintajännitystä, jolloin se imeytyy alkupäivinä paremmin kasvualustaan.

Venuksenkengät (Paphipoepdilum)

Venuksenkengät ovat humusepifyyttejä. Niiden kasvualustaan valitaan 40 % keskikarkeaa kaarnaa, 30 % turvetta, 25 % perliittiä ja loput hiiltä.

Ruskean karvan peittämät juuret ovat jäykkiä ja helposti katkeavia. Juuren tyven alle asetettu stryrox-pala tai ylösalaisin käännetty pieni istutusruukku ehkäisee tyven mätänemistä. Kastelu on ympäri vuoden tasaista, talvella kuitenkin vähäisempää.

Kirjavalehtisten lajien valontarve on tasavärisiä pienempi.

Venuksenkenkä (Kuva: Adobe Stock)
Venuksenkenkä (Kuva: Adobe Stock)

Puikkokämmekät (Dendrobium)

Dendrobium nobile (Kuva: Adobe Stock)
Dendrobium nobile (Kuva: Adobe Stock)

Puikkokämmekät ovat ohutjuurisia epifyyttejä. Kasvualustaan voi laittaa 25 % hienojakoista kaarnaa, 25 % turvetta sekä 50 % perliittiä.

Mahdollisimman pieni ruukku estää veden seisomista alustassa ja edistää kasvin viihtymistä. Sopiva alustan vaihtoaika on uusien juurien ollessa parin sentin mittaisia.

Puikkokämmekät tarvitsevat paljon valoa ja ne kannattaa viedä kesäksi ulos auringon poltetta varoen.

Cambriat

Cambria-kauppanimellä myytävät orkideat ovat usean lajin risteymiä. Niiden juuristo on yleensä ohuehkoa, joten kasvualustan tulee olla vastaavasti hienojakoista, mutta sopivasti vettä läpäisevää.

Kasvualustaan valitaan 50 % keskikokoista ja sitä hienompaa kaarnaa, 25 % turvetta sekä 25 % perliittiä.

Kasvualusta on pidettävä kasvuaikana tasaisen kosteana, talvella hieman kuivempana. Epätasainen kastelu näkyy lehdissä vekkeinä, jotka eivät oikene.

Kymbidit (Cymbidium)

Kymbidit ovat rotevan kokoisia maaorkideoita. Kasvualustaan valitaan 50% vaihtelevan kokoista kaarnaa ja 50% turvetta. Lisäksi seokseen voi lisätä reilun ruokalusikallisen hiiltä.

Mahdollisimman pieni ruukku edistää kukintaa. Juuret täyttävät ruukun nopeasti. Jos uudet varsimukulat eivät enää mitenkään mahdu ruukun pinnalle, ruukun voi vaihtaa muutamaa senttiä suurempaan. Toinen vaihtoehto on jakaa juuripaakku, mihin tarvitaan yleensä rautasahaa ja järeitä otteita. Ruukunvaihtoaika on varhainen kevät, jonka jälkeen kasvi viedään kesäksi ja aina myöhään syksyyn asti ulos. Kesällä kasvualustaa pidetään kosteana, mutta viileänä talvikautena lähes kuivana.

Kymbidi (Kuva: Adobe Stock)
Kymbidi (Kuva: Adobe Stock)

Katleija (Cattleya)

Kaupoissa myytävät pienikukkaiset katleijaristeymät ovat yleensä melko ohutjuurisia ja pitävät siitä, että kasvualusta kuivahtaa lievästi kasteluiden välillä.

Alustan voi rakentaa vaihtelevan kokoisesta kaarnasta, johon sekoitetaan 20–30 % turvetta sekä ruokalusikallisen verran hiiltä. Paras aika vaihtaa kasvualusta on uusien juurten ollessa parin sentin mittaisia. Ilmava alusta ei maadu herkästi, mutta kasvin koko voi pakottaa ruukunvaihtoon tai kasvin jakamiseen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ludisia (Ludisia)

Tummalehtinen Ludisia on epätavallinen orkidea sikäli, että se sietää alustassaan jopa multaa. Jotta alusta pysyy koko ajan tasaisesti kosteana, sen voi koostaa kaikkein hienojakoisimmasta kaarnasta, turpeesta ja perliitistä, kaikkia yhtä paljon. Ludisian varresta on helppo juurruttaa uusia pistokkaita.

Vandat

Komeakukkaiset vandat ovat useimmiten Ascocendoja, Vanda- ja Ascocentrum -sukujen risteymiä. Niitä voi kasvattaa lasimaljassa paljasjuurisena, mutta myös ruukussa, jossa on suuria kaarnan- ja hiilenpaloja. Kerralla kastellaan reilusti ja sitten juurten annetaan kuivahtaa. Vandat tarvitsevat paljon valoa.

Täydellinen kasvualusta orkideallesi

Biolan Orkideakasvualusta mahdollistaa optimaaliset kasvuolosuhteet erityyppisille orkidelajeille. Erikseen pakattujen ainesten avulla on helppo koota kullekin orkidealajille sopivin kasvualusta. Kasvattajan kannattaa miettiä myös omat kastelutottumuksensa ja kasvatusympäristönsä ja muuttaa ainesten koostumusta niiden mukaisesti!

Tee orkideallesi sopiva kasvualusta Biolan Orkideakasvualustalla. (Kuva: Biolan)
Tee orkideallesi sopiva kasvualusta Biolan Orkideakasvualustalla. (Kuva: Biolan)

Orkidealle sopivaa lannoitetta

Kasvaakseen ja kukkiakseen orkideat tarvitsevat myös lannoitusta. Orkideat voivat kukkia mihin aikaan vuodesta tahansa. Nyt ei tarvitse enää miettiä, milloin orkideoita kuuluu lannoittaa: Rain Mix by Biolan Orkidealannoite soveltuu kaikille orkidealajeille ja sitä käytetään vuoden ympäri kaikilla kastelukerroilla. Rain Mix pohjautuu kuuluisaan Michigan State Universityn kehittämään MSU-orkidearavinteeseen, jonka nimeen myös ammattilaiset vannovat. Lannoite on riittoisa, sitä annostellaan vain 0,5 g/l vettä.

20238_28509.jpg

Tuoteperheen suunnittelu sekä kasvatusohjeet on toteutettu yhteistyössä Suomen Orkideayhdistyksen kanssa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80865.jpg
Lannoituksella puutarha kukoistamaan!
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.
20213_69224.jpg
Perusta oma perhosbaari
Sanotaan, että kesä ja kärpäset kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta mitäpä jos houkuttelisit pihallesi kärpästen sijaan upeita perhosia. Houkutteleva baari kannattaa avata jo varhain keväällä, jolloin talvehtineet perhoset, kuten nokkosperhoset sekä suruvaipat, löytävät itselleen maukasta ruokaa. Varmimmin vieraita pihasi pikku kuppilaan saat loppukesällä. Silloin vierailijoiden joukkoon eksyvät myös erilaiset yöperhoset.Laita siis pystyyn oma perhosbaari.
20219_72783.jpg
Asiantuntija vastaa: Hevosen lanta, kompostointi ja jälkikäyttö
Haen tallilta tuoretta hevosen lantaa nyt syksyllä.Miten ja mihin sekoitettuna kompostoin sen, että voin laittaa sitä keväällä kasvilavoihin?
20205_64578.jpg
Valokatteella luot suojaisan ja rentouttavan paikan puutarhaan - osallistu myös kilpailuun
Valokatteella teet itsellesi tunnelmallisen paikan nauttia kevään ja alkukesän ensimmäisistä lämpimistä illoista. Valokatteen alla olet suojassa sateelta, tuulelta ja puista tippuvilta lehdiltä. Valokate mahdollistaa suojaisat illanistujaiset, tähdenlentojen katselut ja vaikkapa retkeilyn kuivana omalla terassilla. Samalla suojaat kukkaset ja terassin sateilta sekä välillä jopa paahtavalta auringolta. Kirkas valokate päästää valon lävitseen, joten se sopii niin terassille kuin pergolaankin. Valokatteesta voidaan rakentaa myös suoja autolle ja muille menopeleille.
20145_39235.jpg
Orvokki, kevään kestävä väripilkku
Orvokit puhuttelevat omalla tavallaan meistä jokaista; johtuuko se sitten kukkien muodosta, tuoksusta vai jostain muusta. Orvokin kukka on tutulla tavalla vastakohtainen. Orvokkimaisia, lievästi peilisymmetrisiä kukkia on toki monissa muissakin kasviheimoissa.Orvokit (viola) kuuluvat orvokkikasvien sukuun, johon kuuluu 400-500 lajia. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena 17 orvokkilajia sekä lukuisia risteytyksiä. Uhanalaisiakin orvokkilajeja meillä on 5 - ja kaikki ne ovat erittäin uhanalaisia;luhtaorvokki (Viola uliginosa), mäkiorvokki (Viola collina), pahtahietaorvokki (Viola rupestris ssp. relicta), pyökkiorvokki (Viola reichenbachiana) ja rantaorvokki (Viola persicifolia).Viljeltyjä orvokkilajeja Suomessa on 3 kpl;Sarviorvokki, Viola cornuta (monivuotinen puutarhakukka)Tarhaorvokki, Viola x wittrockiana (yksivuotinen parveke- ja kesäkukka)Tuoksuorvokki, Viola odorata (perinteinen monivuotinen puutarhakukka)
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton