TAKAISIN

Kiitos kukinnasta, pelargonit
On aika valmistautua talveen

Päivitetty: 31.8.2023

Pelargonit ovat vielä täydessä kukassaan, kun ilmojen haltija jo alkaa puhaltelemaan syksyn viileitä tuulia. Lannoitusta on jo hiljalleen vähennetty, jotta rakkaat pelargonimme ehtisivät valmistautua tulevaan lepokauteensa. Pelargoniaa on hyvä myös leikata hieman jo elokuussa. Öiden kylmetessä ja hallan uhatessa onkin sitten jo aika nostaa pelargonit sisälle.

Pelargonia (kuva: Pixabay)Pelargonia (kuva: Pixabay)

Monivuotista pelargonia kasvatetaan nykyisin valitettavan usein yksivuotisena. Aiemmin oli tavallista säilyttää kasvit talven yli viileässä, mutta nykyisissä asunnoissa on harvoin tarjolla samanlaisia olosuhteita kuin mummon ikkunalla. Aina kannattaa kuitenkin yrittää, sillä pelargonit saattavat helposti yllättää.

Pelargonit Kasvikortistossa

Talvi viileässä ja valoisassa

Talvetustilaksi sopii mikä tahansa valoisa, viileä ja kuiva paikka, jossa lämpötila ei laske pakkasen puolelle; parhaiten pelargonit viihtyvät talvella 5–10 asteen lämpötilassa. Mitä pimeämpi säilytyspaikka on, sitä viileämpi sen pitää olla. Poista kukat ja nuput ennen talvilepoa, sillä ne kuluttavat runsaasti ravinteita. Kastele niukasti ja harvakseltaan talven aikana.

Useat lajikkeet kukkivat talvellakin, mikäli valoa ja lämpöä on riittävästi. Silloin on toki huolehdittava myös kastelusta ja lannoituksesta. Hyvä kesäkukinta varmistetaan parhaiten talvilevolla.

Kevään korvilla lisävoimaa kasvuun

Kevään tullessa pelargonit kannattaa istuttaa uudelleen ravinteikkaaseen multaan ja lisätä vähitellen myös kastelua. Leikkaa ja latvo lisäksi venähtäneet versot ja hyödynnä ne pistokkaina. Aloita lannoittaminen vasta, kun kasvu on kunnolla päässyt vauhtiin.


Totuttele pelargonit vähitellen ulkoilmaan ja siirrä ne kokonaan ulos vasta, kun yöhalloista ei ole enää vaaraa. Varo alkuun suoraa auringonpaistetta. Kesän edetessä pelargonisi kyllä kukoistavat kovassakin paahteessa ja syksyllä kestävät viileämpiäkin ilmoja.

Pelargonin latvapistokkaista saat pian uusia yksilöitäPelargonin latvapistokkaista saat pian uusia yksilöitä

Kestävä ja kaunis kukinta

Kestävät ja helppohoitoiset pelargonit sopivat parvekelaatikoihin, ruukkuihin ja kukkapenkin reunuskasviksi. Useat pelargonit kukkivat hyvässä hoidossa toukokuusta pitkälle syksyyn. Ne ovat myös edukseen erilaisissa kasviryhmissä.

Kastele kesällä säännöllisesti ja reilusti kerralla ja lannoita vaikka joka kastelukerralla (kastelulannoitetta ainakin kerran viikossa). Muista kuitenkin, että pelargonit kestävät paremmin pientä kuivahtamista, kuin liiallista kastelua. Multa saa jopa kuivahtaa kastelujen välillä; pelargoni pysyy hengissä vaikka lyhyen lomamatkan ajan. Kuivuus kuitenkin hidastaa kasvua ja kukintaa, joten tasainen kastelu on tästä syystä toivottavaa.

Kukinta pysyy runsaana ja jatkuvana, kun poistat kuihtuneet kukat ja lehdet. Tämä hoitotoimenpide vähentää myös kasvitautien pesiytymistä ja saa kasvin näyttämään siistiltä. Kuihtunut kukinto tai lehti naksahtaa helposti poikki, kun taivutat sitä kevyesti.

Pelargonit nauttivat valoisasta paikasta ja kestävät ajoittain melkoista paahdettakin. Paahtavalla helteellä ne kuitenkin kannattaisi siirtää varjoisaan ja sateella suojaisaan paikkaan, niin kasvusto säilyy pitkään upeana. Normaali huoneenlämpö sopii kukinta-aikana. Pelargonit pitävät siis aurinkoisesta ja lämpimästä kasvupaikasta.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Värejä ja muotoja joka makuun

Tutun punaisen, vaalenapunaisen ja valkoisen kotipelargonin lisäksi on saatavilla myös muita värejä sekä lajeja kuten ruusu-, hammas-, palsami- ja jalopelargoneja sekä kasvutavaltaan riippuvia lajikkeita. Tuoksupelargonioiden lehdet saattavat tuoksua sitruunalta tai piparmintulta. Näyttäviä ja viehättäviä lajikkeita on niin runsaasti, että varmasti jokaiselle löytyy suosikki. Pelargoneista saa kiehtovan harrastuksen.

Lue erilaisista pelargoneista lisää.

Pelargoni on mainio tuliainen ja lahja!