TAKAISIN

Viemmekö hautausmaalle ongelmajätteitä?

Päivitetty: 18.10.2021

Kesäkukkien loiston hiipuessa ja syksyn kylmien tuulien tuivertaessa monet meistä poikkeavat hautausmaalla taimikassin kera. Kesäkukkien tilalle vaihdetaan viileyttä kestäviä ja jopa talven edustavina säilyviä kasveja - ja hautojen edustoja koristellaan havuin ja seppelein.

Kukkien, kasvien ja seppeleiden vienti haudalle on kaunis tapa muistaa joukostamme poistuneita läheisiä. Lähestyvät juhlapyhät, kuten vainajien muistopäivä, adventti, itsenäisyyspäivä ja joulu ovatkin kesän ohella hautausmailla kukkien kulta-aikaa.

cemetery-4198331_1920

Mutta viemmekö hautausmaalle myös ongelmajätteitä?


Kukkia ja kasveja tuodessamme tulemme kuitenkin tuoneeksi hautausmaalle myös valtavat määrät ongelmajätteitä. Pienillä teoilla voimme vaikuttaa osaltamme ympäristön hyvinvointiin ja huolehtia samalla hautausmaan yleisestä siisteydestä. Kaikella toiminnallamme on vaikutuksensa ja seurauksensa;
mikään yksittäinen teko ympäristön hyväksi ei ole merkityksetön - pienistä ympäristöteoista kasvaa suuri, vuolas virta!

Syys-lokakuun vaihteessa moni on vienyt haudalle talven kestäviä kasveja. Havut saavat vielä odottaa hetken. Mitä siis voimme tehdä ympäristömme hyväksi - lue vinkit alta:Syys-lokakuun vaihteessa moni on vienyt haudalle talven kestäviä kasveja. Havut saavat vielä odottaa hetken. Mitä siis voimme tehdä ympäristömme hyväksi - lue vinkit alta:

Vie kasvit ilman ruukkua

Kanervat ja nykyisin myös callunat ovat erittäin suosittuja hautakasveja. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että saviruukut ovat todellinen ongelma hautausmaiden hoidosta vastaavalle seurakunnalle. Saviruukut kun eivät luonnollisesta raaka-aineestaan huolimatta ole maatuvaa materiaalia, vaan ruukkuröykkiöt on hävitettävä muulla tavoin. Saviruukkujen tavoin muovista valmistetut ruukut ovat ongelma.

Vie kasvit siis hautausmaalle ilman ruukkuaan - tai huolehdi ainakin ruukkujen poisviemisestä istuttamisen jälkeen. Mikäli maa on jo jäässä, niin maatuva turveruukku on savi- tai muoviruukkua parempi vaihtoehto. Useimmat puutarhat ottavat mielellään vastaan jo kertaalleen käytettyjä, ehjiä ruukkuja. Ne voi jättää myyjälle myös jo ostamishetkellä!

Tee tai tilaa ekologisempia vaihtoehtoja

Muoviset hautavihkokahvat, muovipinnoitetut rautalangat, kukkasienet ja styroksit kerryttävät hautausmaiden sekajätteiden määrää ja päätyvät kasvattamaan kaatopaikkakuormia - huolimatta siitä, että niistä löytyy myös maatuvaa kasvijätettä; kukkia, sammalta, jäkälää, lehtiä ym. Jos hautavihot ja seppeleet olisi rakennettu ekologisemmin, niin niistä kertyisi mukavasti materiaalia kompostissa kierrätettäväksi.

Valveutunut kuluttaja tarkistaa siis materiaalit ja valitsee kokonaan uusiutuvista luonnonmateriaaleista valmistetun tuotteen - tai tekee sellaisen itse. Myös kukkakauppayrittäjät voisivat entistä aktiivisemmin tarjoata vaihtoehtoisia, ekologisemmin valmistettuja hautajaiskukkalaitteita asiakkailleen. Seppeleitä, surukimppuja ja -vihkoja voidaan nimittäin helposti valmistaa myös maatuvista raaka-aineista. Tarjolla on esimerkiksi puusta ja turvemassasta valmistettuja, maatuvia hautavihkokahvoja - ja seppeleen pohjana voi käyttää risuja tai vaikka olkea.

Muista myös kynttilät

Hautausmaille kertyy vuosittain myös valtavat määrät muovi- ja lasijätettä. Valitettavan moni unohtaa sytyttämänsä hautakynttilän heti hautausmaalta poistuttuaan ja jättää muovi- ja muut roskat tuulen tuiverrettaviksi ja lintujen riepoteltaviksi - ja seurakunnan työntekijöiden siivottavaksi.
Kynttilöiden sytyttäminen haudalla käydessä on kuitenkin mukava keino hiljentyä hetkeksi. Olisi kuitenkin parempi vaihtoehto hankkia haudalle lyhdyt, jonne kynttilän voisi asettaa palamaan. Siellä se olisi paremmin suojassa myös tuulelta ja sateelta, joten kynttilän valo ja lämpö ilahduttaisi hautausmaalla kulkijoita entistä pidempään.

Huomioi myös millaisia kynttilöitä viet haudalle ja mihin sijoitat ne - monesti näkee muovisia kynttilälyhtyjä, jotka ovat kallellaan ja sulaneet. Vältetäänhän yhdessä myös palovahingot.Huomioi myös millaisia kynttilöitä viet haudalle ja mihin sijoitat ne - monesti näkee muovisia kynttilälyhtyjä, jotka ovat kallellaan ja sulaneet. Vältetäänhän yhdessä myös palovahingot.

Mallia muualta

Monessa Euroopan maassa muovituotteita ei saa viedä hautakummulle ollenkaan. Meillä Suomessa tämä käytäntö on vielä harvinaista. Me myös miltei poikkeuksetta kuljetamme ja laskemme hautajaiskukkamme itse - siksi pisimpiä ja uloimpia kukkia on kestävyyden takia vahvistettu muovitetulla rautalangalla. Euroopassa on yleisempää, että kukkalaitteet toimitetaan ja pidetään esillä niitä varten varatuissa telineissä. Näiden käytäntöjen yleistyminen Suomessakin olisi melkoinen harppaus kohti kestävämpää kulutusta. Toivottavasti tämä olisi totta jo lähitulevaisuudessa.

Huolehdi myös jälkihoidosta

Mikäli kuitenkin tulet vieneeksi haudalle ongelmajätteiksi luokiteltavaa materiaalia, niin poikkea nyt ihmeessä parin viikon kuluessa uudestaan haudalla. Erottele muistovihoista maatuvat materiaalit ja pistä sekajätteisiin joutavat toiseen kasaan. Useilla hautausmailla on varattu kompostiin sopiville biojätteille sekä kaaopaikalle meneville sekajätteille omat, erilliset roskiksensa. Joissakin paikoissa löytyy myös kierrätyspiste lasi- ja energiajätteelle.

Pienellä vaivannäöllä huolehdit osaltasi ympäristöstä ja saat hyvän mielen itsellesi. Myös seurakunta ja muut hautausmaalla kävijät arvostavat tekoasi.

Läheisen muistolle - entistä ekologisemminLäheisen muistolle - entistä ekologisemmin

Huolehditaan ympäristöstä - yhdessä!