TAKAISIN

Basilika (Ocimum basilicum)

Julkaistu: 25.10.2011

Maustebasilika

Maustebasilika eli basilika (Ocimum basilicum) on yksivuotinen, pensasmainen ja ruohovartinen kasvi, jota käytetään yleisesti mausteena. Basilika kuuluu huulikukkaiskasvien (Lamiaceae) heimoon, johon kuuluu myös monia mintunsukuisia yrttejä.

BasilikaBasilika
Basilika kasvaa 20 – 60 cm korkuiseksi ja sillä on 1,5–5 cm pituiset ja 1–3 cm levyiset lehdet. Se on selvästi trooppinen kasvi ja kärsii kylmästä jo +6 celsiusasteessa, joten hallanvaaran uhatessa sitä ei kannata kasvattaa ulkona. Vaikkakin basilika kasvaa parhaiten lämpimässä ja aurinkoisella paikalla ulkona, niin sitä voi myös kasvattaa sisätiloissa aurinkoisella eteläikkunalla. Basilikan multa kuivuu nopeasti aurinkoisella paikalla, jolloin kasvi alkaa helposti roikottaa lehtiään. Basilikaa voi lisätä pistokkaista tai sen tummista ja pienistä siemenistä, joita kehittyy jokaiseen kukkaan parhaassa tapauksessa neljä kappaletta.

Lue lisää Yrttitarhan voi perustaa ikkunalaudalle

Yrttien kuningas

Basilika on miedon makuinen ja monille tuttu yrtti. Sen suuret ja pehmeät lehdet ovat joko vihreät, violetit tai viininpunaiset. Basilikasta on olemassa myös eri makuisia lajikkeita, esimerkiksi sitruunan tai kanelin makuista basilikaa; kanelibasilika omenaruokiin, jälkiruokiin ja juomiin. Sitruunabasilikassa tuoksuu ja maistuu voimakas sitruunainen aromi. Maustebasilikalta löytyy kymmeniä eri alalajeja ja satoja lajikkeita.

Kuivattuna tai saadessaan kylmää (alle +10°C) basilika helposti mustuu ja menettää aromiaan. Basilika ei siis kestä kylmää eikä vetoa, vaan se säilytetään huoneenlämmössä - ja mielellään vielä vesiastiassa ettei se kuivuisi.

Basilikan maku johtuu sen sisältämistä eteerisistä öljyista, jotka haihtuvat helposti ruuanlaitossa. Siksi se kannattaa lisätä ruokaan vasta ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa.
Basilika sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin, mutta sitä käytetään myös salaateissa, pastaruuissa, keitoissa, munaruuissa ja vihannesruuissa. Basilika sopii hyvin kalan ja vaalean lihan kuten vasikan ja kananpojan seuraksi. Sitä voi myös syödä sellaisenaan leivän päällä ja punainen basilika toimii jo ihan koristeenakin. Basilika on monipuolinen yrtti ja se sopii italialaisesta pestokastikkeesta suomalaiseen hernekeittoon!
Maustebasilika on maailman tärkeimpiä mauste- ja aromikasveja.


Katso basilika Kasvikortistossa