• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvien hoito altakasteluruukuissa

Tiina Painokallio
Päivitetty 22.01.2025
20231_80733.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.

Mullanvaihto altakasteluruukkuihin

  • Kostuta kasvin multapaakku hyvissä ajoin etukäteen – multapaakku pysyy paremmin koossa ja kasvi selviää paremmin mullanvaihdon mahdollisesti aiheuttamista juuristovaurioista.
  • Varaa riittävän iso muovi- tai pahvisuojus, jonka päällä voit työskennellä. Isojen kasvien käsittely onnistuu yleensä parhaiten lattialla.
  • Varaa tilava pesuvati tai muu astia, jossa kostutat käytettävän mullan etukäteen sopivan kosteaksi.
  • Irrota kasvi ruukusta. Käsittele juuria varovasti.
  • Täytä uuden ruukun pohja mullalla sopivaan korkeuteen niin, että kasvi istutettaessa tulee samaan syvyyteen kuin entisessäkin ruukussa.
  • Täytä juuripaakun ja ruukun väli uudella mullalla kevyesti tiivistäen.
  • Kastele multaa aluksi päältäpäin parin viikon ajan. Anna pintamullan selvästi kuivahtaa ennen kastelua. Älä lietä mullan pintaa liian runsaalla kastelulla alkuvaiheessa.

Käytä luonnomukaista altakastelumultaa

Altakastelumulta on luonnonmukainen huonekasvimulta altakasteluruukkuihin.

Altakastelumultaan on lisätty mykorritsaaeli sienijuurta, joka auttaa viherkasvien juuria ottamaan vettä ja ravinteita tehokkaammin. Mykorritsat myös suojaavat huonekasveja taudinaiheuttajilta ja kuivuudelta sekä parantavat kasvien stressinsietokykyä.

Altakastelumullan sisältämä kuitupitoinen turve edistää veden tasaista imeytymistä ruukun vesisäiliöstä. Pitkävaikutteinen kompostilannoitus helpottaa hoitolannoitusta ja tasaa ravinnepitoisuuden vaihteluja mullassa.

<p data-block-key="a3t82">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kasvien lannoitus altakasteluruukuissa

Altakasteluruukkujen ja -altaiden lannoitukseen soveltuu sekä kasteluveden mukana lisättävä ravinneneste että mullan joukkoon lisättävät luonnonravinnepuikot tai kanankakka. Lannoitus aloitetaan helmikuussa.

Pimein aika, marras-tammikuu on huonekasvien lepoaikaa. Silloin ne eivät tarvitse lannoitusta, niukka kastelu riittää. Säännöllinen suihkutus merileväuutteella auttaa kasveja selviämään pimeän vuodenajan yli.

Hoitotyöt
istutus
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20232_38378.jpg
Varastolannoitus helpottaa taimikasvatusta ja ruukkuviljelyä
Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiki puikkoina annosteltavat ravinteet sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti.Varastolannoitukseen soveltuvat muutkin hidasliukoiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet. Koska kerralla annettava ravinnemäärä on kuitenkin suuri, niin lannoitepanos jätetään yhtenäiseksi osioksi kasvualustaan. Jos sama määrä lannoitetta sekoitettaisiin koko multamäärään, kasvualustan ravinnepitoisuus nousisi liikaa. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20241_83373.jpg
Ajankohtaista
Vanha kansa tietää, että "Mitä enemmän juhannuksena sataa, sitä huonompi tulos hedelmäpuista, mutta juurikasvit menestyvät". Kukin toivokoon tämän perusteella, tarpeensa mukaan, joko sadetta tai poutaa…Pääasia, että herkkuja saadaan ruokapöytään, jos ei omasta maasta, niin kaupan hyllyiltä.
20238_82878.jpg
Tee syksyinen kukkaryhmä katso suunnitelma!
Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton