• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kauden kasviksista makua, väriä ja keveyttä joulupöytiin

Tiina Painokallio
Päivitetty 22.10.2024
root-vegetables-1806919_1920

Nyt nousevat erityisesti esiin punajuuri, porkkana ja lanttu, palsternakka, selleri ja maa-artisokka. Kokeillaan myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin. Kaaliperheestä poimitaan jouluun ainakin punakaali ja pienet ruusukaalit.

Juurekset voit paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluisat neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.

Salaatit, joulunpunaiset tomaatit, metsänvihreät kurkut ja tuorein yrtein maustetut kasvikset tuovat lautasille raikkautta ja värejä.

Muistaa kannattaa myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioille loistavasti. Juuresraasteita ja suikaloituja juureksia voi marinoida. Hyvin säilyvinä näitä kannattaa valmistaa etukäteen jääkaappiin.

Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat ja muut tuoreet ja kuivatut hedelmät ja marjat.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Pirjo Toikkanen
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski ja Teppo Johansson

Alla poimintoja Kotimaiset Kasvikset ry:n nettikeittokirjasta.

Punajuurihilloke

4 keskikokoista punajuurta
4 dl vettä
2 (kotimaista) pienehköä omenaa
1 sipuli
0,5‒1 dl keitinlientä
3‒4 kokonaista neilikkaa
1 tl inkiväärijauhetta (tai 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä)
1 dl (ruoko)sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 laakerinlehti

  • Kuori ja leikkaa punajuuret noin sentin kuutioiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä punajuurikuutioita noin 20 minuuttia.
  • Ota keitinliemi talteen.
  • Kuutioi omenat ja hienonna sipuli. Lisää omenat ja sipuli punajuurikuutioihin. Lorauta joukkoon tilkka säästämääsi keitinlientä.
  • Lisää neilikat, inkivääri, sokeri, sitruunamehu ja laakerinlehti. Hauduta seosta noin 45 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes liemi on hieman siirappimaista. Lisää keitinlientä tarvittaessa.
  • Siirrä punajuurihilloke puhtaaseen lasitölkkiin tai useampaan pikkutölkkiin ja säilytä jääkaapissa.
  • Tarjoa esimerkiksi joulukinkun, pateen, lammas- tai riistaruoan lisäkkeenä.

Vinkki: Voit valmistaa punajuurihilloketta joululahjoiksi tai tuliaisiksi. Hilloke säilyy jääkaapissa pari kuukautta.

Rosolli

4‒5 perunaa
6 porkkanaa
5 keitettyä tai etikkapunajuurta
1 pieni sipuli
1 omena
2 säilöttyä kurkkua

Kastike:
2 dl vaaahtouvaa kermaa tai kermaviiliä
2 tl väkiviinaetikkaa tai sitruunamehua
suolaa, ripaus sokeria
mustapippuria
punajuurien keitin- tai säilöntälientä

  • Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret erikseen kypsiksi.
  • Kuori kasvikset vähän lämpiminä ja anna jäähtyä kylmiksi.
  • Leikkaa perunat ja juurekset pieniksi, samankokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa omena ja kurkut tasakokoisiksi kuutioiksi ja hienonna sipuli.
  • Sekoita kasvikset keskenään.
  • Vaahdota kastikkeeseen tuleva kerma löysäksi vaahdoksi tai käytä kermaviiliä. Mausta ja värjää punajuuriliemellä vaaleanpunaiseksi.

Imelletty perunalaatikko

1 kg jauhoisia perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
50 g voita
suolaa
(1 rkl siirappia)
(muskottipähkinää)

  • Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada keitinvesi talteen ja soseuta perunat. Jäähdytä perunamassa 55-60 asteiseksi ja lisää soseen joukkoon vehnäjauhot. Anna soseen imeltyä 55-60 asteisessa uunissa kannen alla 5-8 tuntia. Sekoita muutaman kerran imeltymisen aikana.
  • Lisää imeltyneeseen perunasoseeseen maito ja sulatettu voi niin, että sose tulee juoksevaksi. Käytä tarvittaessa maidon lisäksi perunoiden keitinvettä, jos sose ei vielä ole löysää. Mausta sose suolalla ja halutessasi siirapilla ja muskottipähkinällä.
  • Täytä voideltu uunivuoka vain puoliväliin perunasoseella, sillä massa kuohuu helposti yli.
  • Paista laatikkoa 150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

Karamellisoidut lantut

1 lanttu (n. 500 g kuorittuna)
4 salottisipulia tai 2 pientä keltasipulia
25 g voita
2 rkl sokeria
1‒2 rkl rosmariinia
1 rkl omenaviinietikkaa
0,5‒1 dl piparkakkua murennettuna
suolaa
mustapippuria
(sinihomejuustoa)

  • Kuori lanttu ja kuutioi noin 2 x 2 cm kuutioksi. Lohko sipulit. Esikeitä lanttulohkot. Valuta hyvin.
  • Paista lanttukuutioita miedolla lämmöllä voissa. Lisää sipulilohkot ja sokeri. Kypsennä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu hieman.
  • Lisää hienonnettu rosmariini ja etikka. Pienennä lämpöä, laita kansi päälle ja hauduta kuutiot kypsiksi.
  • Mausta piparkakkumurusilla, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle sinihomejuustomurusia.

Joulunmakuinen juuresterriini

500 g juuriselleriä
500 g palsternakkaa
2 rkl sitruunanmehua
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
0,5‒1 tl kanelia
1‒1,5 tl suolaa
3 munaa
200 g porkkanaa
(0,5 dl rakuunaa)

Pinnalle:
saksanpähkinää

  • Kuori ja paloittele sellerit ja palsternakka. Keitä kypsiksi kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja anna juurespalojen kuivahtaa jälkilämmöllä.
  • Soseuta juurekset sauvasekoittimella. Mausta sitruunalla, inkiväärillä, kanelilla ja suolalla. Lisää kananmunat vasta jäähtyneeseen juuresmassaan.
  • Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kypsennä kuutiot lähes kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada keitinvesi pois.
  • Lisää jäähtyneet porkkanakuutiot, hienonnettu rakuuna ja halutessasi rouhittua saksanpähkinää juuresmassaan.
  • Vuoraa (pitkulainen, tilavuudeltaan 1 l) vuoka tuorekelmulla. Öljyä kelmu. Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Käännä kelmu terriinin päälle tiiviisti.
  • Nosta vuoka uuniin uunipannulle, jossa on kiehuvan kuumaa vettä. Kypsennä vesihauteessa 150 asteessa tunnin verran. (Tavallinen tuorekelmu kestää 150 asteen lämpötilan.)
  • Anna terriinin jäähtyä ja vetäytyä kunnolla. Kumoa jäähtynyt terriini ja viipaloi terävällä veitsellä. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä ja pähkinöillä.

Inkivääriporkkanat

1 kg porkkanoita
1‒2 rkl öljyä
1‒2 rkl fariinisokeria
1‒1,5 tl raastettua inkivääriä
0,5 tl suolaa
1‒2 rkl hyvin hienoksi silputtua persiljaa

  • Kuori porkkanat ja leikkaa viipaleiksi.
  • Kypsennä porkkanoita padassa tilkassa öljyä sekoitellen noin 5 minuuttia.
  • Lisää joukkoon fariinisokeri, raastettu inkivääri ja suola. Pane kansi päälle ja anna porkkanoiden hautua hyvin miedolla lämmöllä noin 5-8 minuuttia. Sekoita välillä.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää juuri ennen tarjoilua porkkanoiden joukkoon silputtua persiljaa.
Jouluinen asetelma
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
20228_79410.jpg
Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin? Asiantuntija vastaa
Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton