• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesäkurpitsa – helppohoitoinen ja runsassatoinen herkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.09.2023
20239_59898.jpg

Kesäkurpitsassa on vain 18 kcal/100 g ja siitä löytyy hyviä vitamiineja ja kivennäisaineita. (Kuva: Adobe Stock)

Kurpitsan (Cucurbita pepo) lajikkeet jaetaan neljään ryhmään: kesä-, spagetti-, koriste- ja talvikurpitsa. Miedot, pyöreät tai pitkänomaiset kesäkurpitsat ovat nopeimmin viljeltäviä. Suomeen kesäkurpitsa saapui Välimeren alueelta ja sen viljelyllä on pitkä perinne. Todellinen lajikerunsaus on peräisin 1970-luvulta.

Nopeakasvuinen kesäkurpitsa on helppohoitoinen ja runsassatoinen. Se vaatii aurinkoisen, lämpimän kasvupaikan ja runsasravinteisen kasvualustan. Useimmat kesäkurpitsat ovat lyhytversoisia, joten kasvualaksi riittää vajaa neliö. Kesäkurpitsan pienempikasvuiset lajikkeet sopivat myös parvekeviljelyyn.

Kesäkurpitsan kasvatus

Kesäkurpitsan voi kasvattaa joko taimesta tai siemenestä. Siemenet kylvetään toukokuussa sisälle. Taimet kasvavat 2–3 viikkoa. Taimet siirretään ulos kesäkuussa, kun hallanvaara on ohi. Taimia kannattaa kuitenkin karaista ennen niiden istuttamista ulos. Taimien istutusväliksi suositellaan noin 1 metriä. Kurpitsat ovat ristipölytteisiä ja niitä onkin istutettava vähintään kaksi tainta, jotka voivat olla myös eri lajikkeita. Taimia ei kannata istuttaa liian aikaisin, koska kesäkurpitsa ei tykkää kylmästä. Päivälämpötilan ollessa alle +10 astetta, pitää taimet peittää kasvuharsolla.

Avomaalle kesäkurpitsa kylvetään, kun maan lämpötila on vähintään 16 °C; taimet kasvavat 1–3 kuukautta.

Kesäkurpitsan taimet tarvitsevat tasaisen kosteuden ja paljon vettä, joten kastelu on tärkein hoitotoimenpide. Jos kasvu näyttää heikolta, kannattaa taimia lannoittaa.

Sadon takaamiseksi tärkeintä on kukkien pölytys. Yleensä hyönteiset hoitavat sen, mutta jos kasvatat kesäkurpitsoja kasvihuoneessa tai parvekkeella, pitää pölytyksestä huolehtia itse.

Molemmat kurpitsa sekä sen kukat ovat syötäviä. (Kuva: Adobe Stock)
Molemmat kurpitsa sekä sen kukat ovat syötäviä. (Kuva: Adobe Stock)

Kesäkurpitsan sadonkorjuu

Satoa kurpitsat tuottavat heinäkuusta alkaen pitkälle syksyyn riippuen taimien istutusajankohdasta. Mitä useammin satoa kerätään, sitä enemmän muodostuu uusia hedelmiä. Kesäkurpitsat korjataan keskenkasvuisina, jopa niin pieninä, että kukinto on vielä kiinni hedelmänalussa. Herkullisimmillaan kesäkurpitsa on 10–30 cm pituisena. Isot kesäkurpitsat ovat helposti puisia. Silloin ne kannattaa kuoria ja poistaa isommat siemenet kurpitsan sisältä. Hyvä nyrkkisääntö on, että pienet kesäkurpitsat ovat herkullisia raakana ja isommat sopivat parhaiten kypsennettäviin ruokiin.

Kesäkurpitsa säilytetään 8–12 asteessa eli ei liian kylmässä. Se on myös herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää omenoiden ja banaanien kanssa. Kesäkurpitsa säilyy kuukauden verran.

Kesäkurpitsan käyttö

Vain mielikuvitus on rajana kesäkurpitsaa käytettäessä. Sitä voi käyttää raakana tai kypsennettynä, se sopii esimerkiksi salaatteihin, kasvispihveihin, lasagneen, grillailuun ja jopa leivontaan. Erityisesti leivonnaisiin kesäkurpitsaraaste tuo mehevyyttä. Kesäkurpitsasta voi myös tehdä erilaisia säilykkeitä, kuten kurkustakin. Se soveltuu erinomaisesti erilaisiin pikkelsseihin. Jos kesäkurpitsaa haluaa pakastaa, kannattaa se raastaa tai keittää ja soseuttaa.

Olemme toimituksessa melkoisia herkkusuita, joten totta kai kokeilemme mielellämme kaikkia herkullisia reseptejä. Tällä kertaa testasimme Helsingin Sanomien mustikka-kesäkurpitsapaloja ja Valion gluteenitonta kesäkurpitsa-juustoleipää.

Kesäkurpitsoja on vihreitä ja keltaisia. (Kuva: Adobe Stock)
Kesäkurpitsoja on vihreitä ja keltaisia. (Kuva: Adobe Stock)

Gluteeniton kesäkurpitsa-juustoleipä

3 ½ dl (175 g) kesäkurpitsaa raastettuna
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1tl suolaa
2 rkl Valio Oivariini® juoksevaa
100 g emmental raastetta
5 dl gluteenitonta jauhoseosta, esim. Sunnuntai

Pinnalle:
n. 3/4 dl emmental raastetta

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Sekoita keskenään kesäkurpitsaraaste (muista puristaa ylimääräinen neste pois) ja lämmin maito. Lisää hiiva, suola, rasva, juustoraaste ja jauhot. Sekoita tasaiseksi hyvin vaivaten. Anna kohota lämpimässä paikassa n. 40 min eli n. kaksinkertaiseksi. Kaada taikina voideltuun, suorakaiteen muotoiseen 1,5 litran vetoiseen leipävuokaan. Ripottele pintaan juustoraaste. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 40 min tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä ennen kumoamista. Tarjoile voin kanssa.

Kesäkurpitsa-juustoleipä (tavallinen)
Jos haluat tehdä tavallisen kesäkurpitsaleivän gluteenittoman sijasta, käytä gluteenittoman jauhoseoksen tilalla 5 dl vehnäjauhoja ja 2,5 dl sämpyläjauhoja. Valmista muuten samaan tapaan.

Mustikka-kesäkurpitsapalat

1 pellillinen (14–16 annosta)

4 dl kesäkurpitsaa hienoksi raastettuna (noin 1 kesäkurpitsa)
1 dl piimää
1 rkl sitruunan mehua
3 rkl sitruunan raastettua kuorta
225 g voita
5 dl sokeria
2 kananmunaa
8 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
suolaa
noin 2 dl mustikoita

Kuorrute:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
noin 2 rkl mustikoita

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Sekoita pienessä kulhossa keskenään kesäkurpitsaraaste, piimä, sitruunan mehu ja kuori. Vatkaa isossa kulhossa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sitten kananmunat yksi ker­rallaan edelleen vatkaten.

Sekoita kolmannessa kulhossa keskenään jauhot, ruokasooda ja ripaus suolaa. Kaada sitten jauhoseosta ja kesäkurpitsa-piimäseosta vuorotellen voi-sokerimassan joukkoon koko ajan vatkaten. Kääntele lopuksi sekaan mustikat.

Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille ja paista uunissa noin 30 minuutin ajan, kunnes taikina on kypsää, mutta edelleen kosteaa. Varo paistamasta liian kauan. Voit nauttia jäähtyneet mustikka-kesäkurpitsapalat sellaisenaan tai kuorruttaa ohjeen mukaan.

Sekoita keskenään tuorejuusto ja tomusokeri. Kääntele lopuksi varovasti joukkoon mustikoita – jos haluat kuorrutteesta kauniin kuviollisen, älä sekoita mustikoita liikaa. Levitä pohjan päälle.

Leikkaa sopiviksi paloiksi ja nauti.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20099_18524.jpg
Oksasilppuri mukaan syystöihin
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Bosch on uudistanut oksasilppuri-mallistonsa: Innovatiivinen Turbine Cut -leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton