• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kylvä niittykukkia puutarhaasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.06.2018
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Niityillä ja kedoilla, ojan varsilla ja joutomailla kukkii toinen toistaan kauniimpia ja kestävämpiä kasveja. Meistä jokainen on varmasti keräillyt niitä myös maljakkoon ja saanut nauttia kukkien herkästä kauneudesta myös sisätiloissa. Luonnonkukista kerätty kimppu ilahduttaa ostetun kimpun tavoin - ja monia kasveja voi myös kuivata!

Tilaa niittykukkien siemeniä annospusseissa - tai hanki valmis niittykukkaseos Rakentaja.fi verkkokaupasta!

Niittykukkia puutarhaan?

Kuinka moni meistä on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että niittykukat viihtyisivät ja menestyisivät myös puutarhassa? Ne ovat oloihimme sopeutuneita, kestäviä ja usein terveitäkin lajikkeita, jotka saattavat suorastaan yllättää kasvuinnollaan kotipuutarhurin!

Niittykukat sopivat mainiosti täydentämään kukkapenkkejä; tuoden ryhmään lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Lue lisää:
Niityn kauneimmat kukat kotipuutarhaan
Kukkanurmi

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Kasvupaikan olosuhteen on aina otettava huomioon, kun valitsee tontilleen sopivia kasveja. Tämä sääntö pätee niin puihin, pensaihin kuin perennoihinkin - niin valmiisiin taimiin kuin luonnonkasveihinkin. Istuttamalla tai kylvämällä kasvit sellaiselle paikalle, joka vastaa niiden kasvupaikkatoiveita tarjoaa niille mahdollisimman hyvän mahdollisuuden menestyä. Valitaan siis aurinkoiselle paikalle auringossa viihtyviä, varjoisalle paikalle varjon kasveja ja kosteikon äärelle kosteudesta pitäviä lajeja!

Kasveja valittaessa ja myös niittyä perustettaessa on siis otettava huomioon kasvupaikan kosteusolot, valon määrä sekä maaperän laatu. Jonkin verran voimme onneksi myös vaikuttaa kasvuolosuhteisiin kasvualustaa muuttamalla ja valo-oloja parantamalla. Maaperää voi parantaa lisäämällä turvetta tai multaa, lannoittamalla ja kalkitsemalla - sitä voi tarvittaessa myös köyhdyttää, keventää ja happamoittaa. Pienellä vaivalla voi luoda eri lajeille optimaaliset olot.

Niityn perustaminen

Niittykukkia voi siis kylvää kukkaryhmiin, tontin reunoille ja muihin aukkopaikkoihin. Jos tilaa riittää, niin omaksi ja naapureiden sekä eläinmaailman edustajien iloksi voi perustaa kokonaisen niityn!

Niityn perustamisessakin on omat niksinsä, jotta rikkakasvit eivät pääsisi valloittamaan niittykukille varattua tilaa. On valittava oikeat kasvit (osa 1), kunnostettava kasvualusta (osa 2), kylvettävä siemenet (osa 3), odotettava kärsivällisesti (osa 4) ja hoidettava niittyään (osa 5). Seuraava artikkelisarja sisältää ohjeet niityn perustamiseen:

OSA 1/5: Kasvien valinta
OSA 2/5: Maan muokkaus
OSA 3/5: Niittysiementen kylväminen
OSA 4/5: Niityn kehitys
OSA 5/5: Kukkaniityn hoito

Niittykukkien siemeniä annospusseissa ja seospusseissa

Suomen Niittysiemen Oy:n

tuotevalikoimaan kuuluu kattava valikoima kotimaisten niittykasvien siemeniä. Heiltä löytyy myös valmiita siemenseoksia; aurinkoisen paikan seos, seos rinnekedolle, perhosniittyseos, unikkoniittyseos, kellokukkaseos jne.

Tutustu Rakentaja.fi verkkokaupan valikoimaan tai käy Suomen Niittysiemen Oy:n omassa verkkokaupassa!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_60036.jpg
Kantarelli eli keltavahvero
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kantarelli eli keltavahvero tunnetaan myös keltasienenä sekä kanttarellina. Ensimmäisistä keltavahveroista voidaan päästä nautiskelemaan jo kesäkuulla, mikäli kosteutta on ollut tarpeeksi. Sen satokausi kestää lokakuulle asti.
202211_79939.jpg
Korallikanukan alasleikkaus? Asiantuntija vastaa
Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehdä enää tämän kesän nimissä mitään? Alasleikkaus olisi pitänyt tehdä ilmeisesti jo ennen kasvukauden alkua. Viime kesänä pensaat olivat aivan hyvinvoivia. Annanko niiden olla ja leikkaan ensi keväänä kaikki oksat pois vai voiko sen tehdä vielä tämän kesän aikana? Vai onko pensaat nyt menetetty? Ne ovat olleet paikallaan noin 8 vuotta ja aiemmin on poistettu vain kuolleita oksia.
20235_81920.jpg
Köynnöspinaatin kasvatus? Asiantuntija vastaa
Menestyisikö köynnöspinaatti Tenolla (VIII)? Mikä on sen vyöhyke/pakkaskestävyys?
20219_72457.jpg
Unelmoitko ympärivuotisesta kasvihuoneesta, mutta kustannukset huolettavat?
Suomen ilmasto osaa olla ankara puutarhaharrastajalle, mutta sen vaikutuksia voi onneksi hallita pystyttämällä pihalle laadukkaan kasvihuoneen. Keski- ja Pohjois-Suomessa talvenkestävän kasvihuoneen avulla voi venyttää kasvukautta pitkälle syksyyn, kun taas etelässä ja rannikolla se voi mahdollistaa jopa ympärivuotisen viljelyn.
20238_82734.jpg
Mansikan ongelma? Asiantuntija vastaa
Mikä vaivaa kaksi vuotta sitten istuttamiani mansikoita? Jokin syö mansikan kypsyessä sen pinnan kuopalle kannan vierestä ja marja mätänee. Raakileet ovat ruskehtavia eivätkä kauniin hennon vihreitä. Myös alimmat lehdet ovat ihan kuivuneet ruskeiksi.Onko asialle tehtävissä mitään?
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton