• Etusivu
  • Piha

Lapsiystävällisen pihan suunnittelu elämäntilanteen mukaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 20.11.2024
20214_69909.jpg

Pihaa suunnitellaan aina siihen elämäntilanteeseen sopivaksi, jossa sillä hetkellä ollaan. Kun lapset ovat pieniä, piha pitäisi olla pienille lapsille turvallinen ja viihtyisä leikkipaikka. Lasten kasvaessa piha muuntuu kasvavien lapsien mukaan ja lasten aikuistuttua piha muutetaan tarvittaessa aikuisten pihaksi.

Pihan suunnittelun perusteet

Pihalla lapsilla pitäisi olla tarpeeksi tilaa temmeltämiseen -pelailuun ja juoksemiseen, pyöräilyyn. Hiekkalaatikko kuuluu moneen pihaan ja toisilla myös jonkin tason kiipeilyteline. Leikkipaikka pitäisi pihalla sijoittaa niin, että keittiön ikkunasta tai siitä huoneesta, jossa eniten oleillaan, on ikkunasta suora näkyväisyys lasten touhuihin. Paikan pitäisi olla myös suojassa liikenteeltä ja liikennöidyiltä alueilta. Parhain kulku leikkipaikalle käy takaoven kautta tai talon rauhallisempaa puolta käyttäen, ei liikennöidyn alueen kautta.

Lue lisää: Lasten puutarha ‒ lapsiystävällinen puutarha

Pihan kasvivalinnat

Jotta lapset saavat kiipeillä, istutetaan pihaan puita ja piiloleikkejä varten pensaita. Majankin saa rakennettua pensaiden väliin tai riippakoivun tai -pihlajan alle.

Pihan kasvivalintoihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Erityisesti pienet lapset ovat kiinnostuneita laittamaan suuhunsa mitä erilaisempia asioita. Varsinkin marjoja tekevät kasvit ovat suuren mielenkiinnon kohteena. Olethan tarkkana, jos pihassasi on jotakin alla mainituista kasveista, sillä pienenkin määrän syöminen voi aiheuttaa ikäviä seurauksia.

Myrkyllisistä kasveista saat lisää tietoja muun muassa Myrkytystietokeskuksen sivuilta.

Huomio

Huomio

Erittäin myrkylliset kasvit:

Erityisesti kaikkein myrkyllisimmät kasvit on syytä jättää pihasta pois. Tällaisia kasveja, jotka saattavat aiheuttaa vakavan myrkytyksen erittäin pieninä määrinä ovat syysmyrkkylilja (alastonimpi), jouluruusu, kultasateet, marjakuuset, näsiä, paternosterpapu, risiini, sormustinkukka sekä ukonhatut.

<p data-block-key="oq20k">Sormustinkukka (kuva: Pixabay)</p>
Sormustinkukka (kuva: Pixabay)
<p data-block-key="ttqmp">Kielo (kuva: Pixabay)</p>
Kielo (kuva: Pixabay)
Huomio

Huomio

Myrkylliset kasvit:

Seuraavat kasvit voivat saada aikaiseksi kohtalaisen (vakavan) myrkytyksen riippuen nautitusta määrästä:

Ohje

Ohje

Kosketusärsytystä aiheuttavat kasvit:

Kosketusärsytystä aiheuttavat kylmänkukka, kärhöt, leinikki, mooseksenpalavapensas, neidonkukka, samettiruusu, sorvarinpensas, sypressi, tyräkki, tuhkapensas, tuija, jasmike, talvio, villaheisi, helmililja, kurjenmiekka sekä hernepensas.

<p data-block-key="7mtyj">Helmililja (kuva: Pixabay)</p>
Helmililja (kuva: Pixabay)
Huomio

Huomio

Jos epäilet myrkytystä

Jos epäilet lapsen -tai lemmikin- syöneen näitä tai muita kasveja, joista ei ole varma, niin ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 (maksuton), 09 471 977 (normaalihintainen puhelu),
116 117 (päivystysapu).

Ensiapuna voi juottaa maitoa tai vettä ja syöttää lääkehiiltä. Paras tapa välttää väärien aineiden joutumista elimistöön on tietenkin kertoa, mistä pensaasta voi suuhunsa ottaa marjoja tai välttää niihin koskemista kokonaan. Vanhemmatkaan eivät laita ulkona suuhunsa mitään, niin lapsikin omaksuu saman tavan.

Myrkyllisistä kasveista saa tietoja muun muassa Myrkytystietokeskuksen sivuilta.

Piha
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
20235_81653.jpg
Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla
Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.
20233_81047.jpg
Yhteispiha asukkaiden hoidossa - näin se saadaan toimivaksi
Kun osakkaat huolehtivat itse yhteisten piha-alueiden hoidosta, on kyse suuremmasta kokonaisuudesta kuin lumitöiden tai nurmen leikkuun jakamisesta asukkaiden kesken. Pihan hoitoon saadaan suuntaa, kun yhtiön hallitus yhdessä asukkaiden kanssa pysähtyy ensin miettimään tarpeita ja tavoitteita – asioita, joihin pihan kohentamisessa tai hoidossa tähdätään.
Tulppaaniniitty
Valmista puutarha seuraavaan vuoteen kukkasipuleilla
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.
20201_62146.jpg
Piharakentaminen alkaa N-Y-T nyt!
Kun kolme ensimmäistä takatalvea on käyty läpi, voidaan alkaa jo pikkuhiljaa uskoa, että kevät kolkuttelee ovella ja tällä kertaa on tullut ihan jäädäkseen. Oma piha saa taas lämpimien ilmojen rooliaan takaisin: puutarha, paratiisi, lukupaikka, ulko-olohuone, -ruokailutila tai -keittiö.Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?
20225_78420.jpg
Katse taloyhtiön pihabudjettiin - ja miten projekti saadaan käyntiin
Säännöllinen pihan kunnosta huolehtiminen säästää pidemmällä aikavälillä taloyhtiön kustannuksia. Aika ajoin kannattaa myös pitää katselmus taloyhtiön yhteisille ulkoalueille ja kiinnittää huomio yleisilmeen lisäksi yksityiskohtiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton