• Etusivu
  • Piha

Lapsiystävällisen pihan suunnittelu elämäntilanteen mukaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 03.02.2025
20214_69909.jpg

Pihaa suunnitellaan aina siihen elämäntilanteeseen sopivaksi, jossa sillä hetkellä ollaan. Kun lapset ovat pieniä, piha pitäisi olla pienille lapsille turvallinen ja viihtyisä leikkipaikka. Lasten kasvaessa piha muuntuu kasvavien lapsien mukaan ja lasten aikuistuttua piha muutetaan tarvittaessa aikuisten pihaksi.

Pihan suunnittelun perusteet

Pihalla lapsilla pitäisi olla tarpeeksi tilaa temmeltämiseen -pelailuun ja juoksemiseen, pyöräilyyn. Hiekkalaatikko kuuluu moneen pihaan ja toisilla myös jonkin tason kiipeilyteline. Leikkipaikka pitäisi pihalla sijoittaa niin, että keittiön ikkunasta tai siitä huoneesta, jossa eniten oleillaan, on ikkunasta suora näkyväisyys lasten touhuihin. Paikan pitäisi olla myös suojassa liikenteeltä ja liikennöidyiltä alueilta. Parhain kulku leikkipaikalle käy takaoven kautta tai talon rauhallisempaa puolta käyttäen, ei liikennöidyn alueen kautta.

Lue lisää: Lasten puutarha ‒ lapsiystävällinen puutarha

Pihan kasvivalinnat

Jotta lapset saavat kiipeillä, istutetaan pihaan puita ja piiloleikkejä varten pensaita. Majankin saa rakennettua pensaiden väliin tai riippakoivun tai -pihlajan alle.

Pihan kasvivalintoihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Erityisesti pienet lapset ovat kiinnostuneita laittamaan suuhunsa mitä erilaisempia asioita. Varsinkin marjoja tekevät kasvit ovat suuren mielenkiinnon kohteena. Olethan tarkkana, jos pihassasi on jotakin alla mainituista kasveista, sillä pienenkin määrän syöminen voi aiheuttaa ikäviä seurauksia.

Myrkyllisistä kasveista saat lisää tietoja muun muassa Myrkytystietokeskuksen sivuilta.

Huomio

Huomio

Erittäin myrkylliset kasvit:

Erityisesti kaikkein myrkyllisimmät kasvit on syytä jättää pihasta pois. Tällaisia kasveja, jotka saattavat aiheuttaa vakavan myrkytyksen erittäin pieninä määrinä ovat syysmyrkkylilja (alastonimpi), jouluruusu, kultasateet, marjakuuset, näsiä, paternosterpapu, risiini, sormustinkukka sekä ukonhatut.

<p data-block-key="oq20k">Sormustinkukka (kuva: Pixabay)</p>
Sormustinkukka (kuva: Pixabay)
<p data-block-key="ttqmp">Kielo (kuva: Pixabay)</p>
Kielo (kuva: Pixabay)
Huomio

Huomio

Myrkylliset kasvit:

Seuraavat kasvit voivat saada aikaiseksi kohtalaisen (vakavan) myrkytyksen riippuen nautitusta määrästä:

Ohje

Ohje

Kosketusärsytystä aiheuttavat kasvit:

Kosketusärsytystä aiheuttavat kylmänkukka, kärhöt, leinikki, mooseksenpalavapensas, neidonkukka, samettiruusu, sorvarinpensas, sypressi, tyräkki, tuhkapensas, tuija, jasmike, talvio, villaheisi, helmililja, kurjenmiekka sekä hernepensas.

<p data-block-key="7mtyj">Helmililja (kuva: Pixabay)</p>
Helmililja (kuva: Pixabay)
Huomio

Huomio

Jos epäilet myrkytystä

Jos epäilet lapsen -tai lemmikin- syöneen näitä tai muita kasveja, joista ei ole varma, niin ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 (maksuton), 09 471 977 (normaalihintainen puhelu),
116 117 (päivystysapu).

Ensiapuna voi juottaa maitoa tai vettä ja syöttää lääkehiiltä. Paras tapa välttää väärien aineiden joutumista elimistöön on tietenkin kertoa, mistä pensaasta voi suuhunsa ottaa marjoja tai välttää niihin koskemista kokonaan. Vanhemmatkaan eivät laita ulkona suuhunsa mitään, niin lapsikin omaksuu saman tavan.

Myrkyllisistä kasveista saa tietoja muun muassa Myrkytystietokeskuksen sivuilta.

Piha
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen sadettimet
Yhteispiha kokoaa asukkaat yhteen: Piha on enemmän kuin vain ulkotila
Tänä päivänä taloyhtiön yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla onkin iso rooli asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha nostaa taloyhtiön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
Katse puihin, piha kuntoon, mitä istutetaan?
Piha kuntoon OSA 2/6: Ovatko pensaat pusikoita? Miltä pihan pensaat näyttävät?
Puiden jälkeen laskemme katsetta hieman alemmas ja keskitymme tontilla kasvavien pensaiden ulkoasuun, hyvinvointiin ja sijaintiin. Pihassa voi kasvaa lukuisia eri kokoisia ja näköisiä koristepensaita, marjapensaita sekä alueelle itsestään kasvaneita puskia (mm. paju).
Tulppaaniniitty
Valmista puutarha seuraavaan vuoteen kukkasipuleilla
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin.
20225_78420.jpg
Katse taloyhtiön pihabudjettiin - ja miten projekti saadaan käyntiin
Säännöllinen pihan kunnosta huolehtiminen säästää pidemmällä aikavälillä taloyhtiön kustannuksia. Aika ajoin kannattaa myös pitää katselmus taloyhtiön yhteisille ulkoalueille ja kiinnittää huomio yleisilmeen lisäksi yksityiskohtiin.
Metsäinen tontti
Pihasuunnittelu aloitetaan jo rakentamisen alkumetreillä
Pihasuunnittelun aloittaminen jo rakentamisen alkuvaiheessa säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Pihasuunnittelijan avulla kartoitetaan tontin olemassa oleva kasvillisuus ja luonnonelementit, ja tehdään päätökset kasvien säilyttämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta varhaisessa vaiheessa. Lisäksi maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset voidaan suunnitella etukäteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton