• Etusivu
  • Rakentaminen

Makoisat luumut ja kirsikat – nauti tuoreena tai säilö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.08.2024
20237_72022.jpg

(Kuva: Pixabay)

Herkuttele tuoreilla luumuilla ja kirsikoilla. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tai säilö talven varalle.
Luumuista, sen alalajista kriikunasta ja kirsikoista kannattaa valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja ja mehuja piristämään pimeää talvea. Jos satoa tulee runsaasti, voi hedelmiä myös pakastaa sopivina annoksina.

– Poista hedelmistä kivet ja käytä tuoreen tavoin leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Jos tiedät keittäväsi niistä myöhemmin mehua, voit pakastaa ne kokonaisina, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Herkkuja monella tapaa

Kylänpää neuvoo hyödyntämään puutarhan sesonkituotteita monipuolisesti. Luumuja voi upottaa vaikka smoothieen ja kirsikoista voi pyöräyttää muffineita. Kirsikoita voi myös kuivattaa ja käyttää leivonnassa tai myslisekoituksessa rusinoiden tapaan. Retkilläkin voi hyödyntää puutarhan anteja.

– Elokuiselle eväsretkelle, tai vaikka brunssille, sopii kardemummakriikunahillo lettujen tai pienjuustolan juustojen kanssa nauttivaksi. Luumuja voi popsia sellaisenaan retkieväänä tai nautiskella grillattuja luumuvartaita.

Kylänpää vinkkaa, että kirsikka taipuu myös herkulliseksi kastikkeeksi. Mausteinen kirsikkakastike sopii mainiosti maksapihvien ja riistan kaveriksi, kertoo Kylänpää.

Ohje

Ohje

Hyvä tietää kirsikoista ja luumuista

Kirsikka, luumu ja sen alalaji kriikuna edistävät suolen toimintaa. Herkkävatsaisen kannattaa nauttia niitä maltillisesti. Muuten herkuttelu on suositeltavaa, sillä ne sisältävät vähän energiaa, ovat kuitupitoisia ja niissä on runsaasti antioksidantteja, kivennäisaineita sekä A-, C-, B6- ja K-vitamiineja.

Suomen sääoloja ovat kestäneet aiemmin vain happamat kirsikkalajikkeet, jotka sopivat säilöntään, leivontaan ja ruoanvalmistukseen. Koeviljelykset makeampien lajikkeiden kanssa ovat olleet lupaavia. Tulevaisuudessa voikin ehkä napata aina torilta mukaansa kotimaista makeaa kirsikkaa. Yhä useammassa kotipihassa kasvaa nykyisin myös makeakirsikkalajikkeita.

Ruokaohjeita

Maa- ja kotitalousnaiset ovat laatineet muutamia herkullisia reseptejä luumuista ja kirsikoista. Kokeile!

Kardemummakriikunahillo (G, M, V)

n. 5 dl valmista hilloa

7,5 dl kriikunoita
2 dl vettä
3 dl hillosokeria
2 rkl rouhittua kardemummaa

Huuhtele kriikunat. Laita ne ja vesi kattilaan ja keitä niitä hiljalleen, kunnes kriikunat ovat pehmeitä.
Kaada kriikunat siivilän läpi toiseen kattilaan ja painele pehmeä hedelmäliha siivilän läpi. Tai poista kivet käyttäen sosemyllyä. Jos et halua sosemaista hilloa, kerää kivet kattilasta hedelmien seasta tarkasti lusikalla tai reikäkauhalla.
Lisää seokseen hillosokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa kardemumma.
Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet kiehuvassa vedessä (tai kuumenna purkit uunissa) ja jaa kuuma hillo purkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä. Säilytä viileässä.
Vinkki: Voit maustaa hillon kardemumman sijaan kanelilla tai tähtianiksella. Laita kriikunoiden sekaan kanelitanko tai 1 - 2 tähtianista sokerin kanssa. Poista mausteet ennen purkitusta.
Samalla ohjeella voit valmistaa myös kirsikkahilloa.

Luumusmoothie

2 annosta

1 (jäädytetty) ylikypsä banaani
4-5 tuoretta luumua
1 dl mustaherukoita tai mustikoita
2 dl (vanilja)jogurttia
2 dl maitoa
2 rkl puurohiutaleita
(vettä)

Paloittele banaani. Huuhtele luumut, poista kivet ja leikkaa luumut palasiksi.
Laita ainekset kannuun ja soseuta keskenään tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ohenna tarvittaessa vedellä.

<p data-block-key="h9oo5">Luumusmoothie. (Kuva: Timo Viljanen)</p>
Luumusmoothie. (Kuva: Timo Viljanen)

Grillatut luumuvartaat (G, M, V)

4 annosta

8-12 tuoretta, kiinteää luumua
1 lime tai sitruuna
2 rkl (vaaleaa) siirappia
2 rkl silputtua tuoretta minttua

Lisäksi neljä puista tai metallista grillivarrasta

Huuhtele luumut, halkaise ne ja poista kivi. Laita luumut kulhoon tai rasiaan.
Valmista marinadi. Pese lime tai sitruuna ja raasta noin teelusikallinen kuoriraastetta luumuille. Purista limestä mehu ja valuta siirapin kanssa luumujen päälle. Kääntele sekaisin ja anna marinoitua jonkin aikaa.
Pujota luumunpuolikkaat grillivartaisiin ja grillaa varovasti, kunnes luumut saavat väriä pintaan. Valele marinadilla halutessasi.
Ripottele pinnalle minttua ja nauti.

Vinkki: Jos käytät puisia grillivartaita, liota niitä vedessä noin 30 minuuttia ennen käyttöä, etteivät ne pala niin helposti.

Kirsikkamuffinit

<p data-block-key="lfo5h">Kirsikkamuffinit. (Kuva: Kati Laszka)</p>
Kirsikkamuffinit. (Kuva: Kati Laszka)

n. 16 kpl

2 dl kirsikoita
75 g voita
2 kananmunaa
1 dl fariininsokeria
1 dl kermaviiliä, paksua jogurttia tms.
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,75 dl hasselpähkinärouhetta
2 tl kanelia, kardemummaa tai piparkakkumaustetta

Pinnalle vaniljatuorejuustoa ja kirsikoita

Halkaise tuoreet kirsikat ja poista kivet. Sulata voi.
Vaahdota munat ja fariinisokeri.
Lisää joukkoon sulatettu voi, kermaviili sekä kuivat aineet ja kirsikat.
Levitä pellille paperiset muffinivuoat (n. 16 kpl) ja jaa taikina vuokiin.
Kypsennä muffineja 200 asteessa 10 - 12 minuuttia. Anna jäähtyä.
Halutessasi notkista vaniljalla maustettu tuorejuusto ja pursota sitä jäähtyneille muffineille. Koristele kirsikoilla. Voit myös siivilöidä muffineille vain tomusokeria juuri ennen tarjoilua.
Vinkki: Saat hieman toisenlaisen muffinitaikinan, kun korvaat pähkinärouheen 2 ruokalusikallisella kaurahiutaleita ja 50 grammalla rouhittua tummaa suklaata.

Kirsikkakastike (G, M, V)

4 annosta

0,5 l happamia kirsikoita
1 pieni sipuli
2 rkl öljyä
0,75 dl punaviiniä tai herukkamehutiivistettä
2 dl mietoa kasvislientä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl sokeria
1 rkl vettä
1 rkl maissijauhoja
suolaa

Halkaise kirsikat ja poista kivet.
Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulia öljyssä noin 5 minuuttia.
Lisää kirsikat ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Kaada sekaan punaviini ja kasvisliemi. Keitä noin 5 minuuttia. Mausta pippurilla ja tarvittaessa sokerilla. Jos käytät mehua, sokerilisäystä ei välttämättä tarvita.
Sekoita vesi ja maissijauhot ja kaada seos koko ajan sekoittaen kirsikoiden joukkoon. Keitä pari minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa esimerkiksi maksapihvien tai riistan kanssa.

<p data-block-key="uuoe0">Kirsikkakastike. (Kuva: Kati Laszka)</p>
Kirsikkakastike. (Kuva: Kati Laszka)
Ohje

Ohje

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen ja kansainvälisesti linkittynyt asiantuntijajärjestö, jonka toiminnan keskiössä on ruoka- ja ravitsemusosaamisen vahvistaminen, maiseman- ja luonnonhoidon kehittäminen, yrittäjyyden tukeminen sekä järjestötoiminta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.
Toiminnallamme rakennamme kestävää, osaavaa ja osallistavaa yhteiskuntaa. Tarkastelemme asioita suomalaisen maaseudun näkökulmasta kaupunkeja unohtamatta.

Rakentaminen
reseptit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20078_5987.jpg
Mustatorvisieni
Sekametsissä piileskelevä sieniTätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!
Punainen isohapero metsässä
Isohapero
EsiintyminenKaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato. Isohapero on maastossa yksinään, mutta voi kasvaa myös useamman sienen ryppäässä. Isohaperon ohi ei juuri voi kulkea, sillä on se verran huomiota herättävä väritys lakissaan. Isohaperolla ja tulipunahaperolla on molemmilla punaiset lakit. Isohaperolla lakki on kellertävän punainen ja tulipunahaperon lakki on sinertävänpunainen. Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ei hätää, sillä kumpikaan ei ole myrkyllinen.
Kaksi valkoista herkkusientä aurinkoisessa metsässä
Herkkusieni
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni.
202211_73973.jpg
Tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa: tee itse graavikalaa
Graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen, jota käytetään cevicheä valmistaessa. Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä tulee graavikalan nimikin. Muuta ei oikeastaan tarvitsekaan tehdä – suolattu kala nostetaan jääkaappiin, ja graavattavan fileen koosta riippuen graavikala on valmis herkuteltavaksi yleensä seuraavana päivänä!
20236_82396.jpg
Lannoita porkkana­viljelmää luonnon­mukaisesti, saat terveen sadon
Porkkana on tuttuakin tutumpi raaka-aines suomalaisessa ruoassa. Tämä juures on hyvinkin monipuolinen, kuka rouskuttaa sen sellaisenaan, kuka käyttää aktiivisesti ruoanlaitossa, keitoissa sekä leivonnaisissa. Paitsi mahantäytteenä, porkkanaa kannattaa syödä muutenkin, sillä se pitää sisällään reilusti A-vitamiinia, kaliumia, jodia sekä kuitua, ei kannata unohtaa myöskään beetakaroteenia.
20214_70185.jpg
Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon
Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton