Milloin pihan puut ja pensaat pitäisi leikata?
Paras leikkausajankohta
(Kuva: Adobe Stock)
Valon lisääntyessä ja ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa auringon lämmittämistä jääpuikoista ampaisevat innokkaimmat kotipuutarhurit jo hakemaan sekatöörejään, oksasahojaan ja voimasaksiaan pihavarastosta. Mutta joko on oikeasti hyvä aika leikata? Mistä kannattaisi aloittaa?
Varhain kevättalvella vuotavat lajit
Vuodet ovat erilaisia ja joskus kevät saapuu tasaisesti lämmeten – toisinaan saattaa takatalvi pakkasineen vielä yllättää. Myös kasvit ovat erilaisia; jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Periaate on, että ensimmäisenä leikataan runsaasti vuotavat lajit, kuten luumut, kirsikat, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat. Nämä tulee leikata suojasäällä, hyvin varhain kevättalvella (helmi-/maaliskuulla) tai vaihtoehtoisesti loppukesällä (elokuussa). Myös kuuset ja kuusiaidat leikataan kevättalvella.
Muiden puiden ja pensaiden leikkaamisen kanssa ei niin kiirettä tarvitsekaan pitää, vaan leikkauspuuhia voi rauhassa lykätä maalis-huhtikuulle tai vaikka toukokuulle saakka. Liian aikaisin leikattuihin pintoihin esimerkiksi sienitaudit voivat iskeä helpommin kuin keväällä kuivalla säällä leikattuun pintaan.
Ennen silmujen puhkeamista kaikki muut
Kun pakkaset ovat varmasti ohi ja lämpötila siirtynyt jo pysyvästi plussan puolelle, niin on aika ryhtyä oikein urakalla siistimään pihan puita ja pensaita. Parhain hetki on yleensä maalis-huhtikuun poutainen päivä. Olisi hyvä, jos poutaisia, kuivattavia päiviä olisi ollut jo muutama ja sään odotettaisiin sellaisena jatkuvankin. Leikkaamisen voi jättää myös myöhempään ajankohtaan, kunhan tekee sen ennen kuin silmut puhkeavat.
Lue tarkempia ohjeita tästä:
Näin leikkaat puita ja pensaita
Omenapuun leikkaus
Juhannukseen mennessä?
Juhannus on vuorimännynleikkaamiseen liittyvä merkkipaalu. Jos haluat pitää vuorimännyn kasvun tiiviinä ja lyhyenä, niin katkaise vuosikasvut juhannukseen mennessä. Vuosikasvu on siinä vaiheessa vielä niin pehmeää, että se taittuu ihan käsin taivuttamalla. Jätä hieman uutta kasvua kuitenkin aina jäljelle.
Kukinnan jälkeen leikattavia
Edellisen vuoden versoilla kukkivat lajit kannattaa leikata vasta kukintansa jälkeen, jotta ne ehtivät muodostaa uudet kukkasilmut seuraavan kesän kukintaa varten. Jos siis haluat pitää siistinä norjanangervon, idänvirpiangervon, alppikärhön tai vaikka juhannusruusun,niin harvenna ja poista vanhoja oksia maata myöten vasta kukinnan päätyttyä. Myös tuomipihlajia voit leikata kukinnan jälkeen (toki varhaiskevään ohella).
Entä rehottava pensasaita?
Lehtipensasaidan kasvun voimakkuus sanelee leikkausten ajankohdat: varhaiskevätleikkauksen lisäksi tehdään hoitoleikkaus joko kerran kesässä (heinäkuussa) tai kahdesti kesässä (kesäkuussa ja elokuussa).
Aidan leveys ja korkeus pyritään pitämään mahdollisimman vakiona eli saman kesän ruohomaista kasvua jätetään vain pari senttiä. Keväällä voi lisäksi korjailla edellisen kesän leikkausjälkeä.
Tarkemmin pensasaidan leikkaamisesta
Loppukesällä/syksyllä leikattavia
Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Nykyään kuusiaitaa leikataan usein myös loppukesällä heinä-elokuussa, kun uudet vuosikasvaimet ovat terhakoituneet ja suoristuneet. Leikata voi tarpeen vaatiessa myös syksyllä.
Ne runsaasti mahlaa vuotavat kasvit (mm. kirsikat, luumut, tuomet, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat) voi siis leikata myös loppukesällä elokuussa tai silloin kevättalvella. Kuolleet ja sairaat oksat voi leikata milloin tahansa.
Syksyllä leikataan myös mm. viiniköynnös; lue lisää viiniköynnöksen leikkaamisesta.
Muista, että syksyllä ja talvella sienitaudit kuitenkin iskevät leikkuupintoihin helpommin kuin kuivalla säällä keväisin.
- Kukinta paranee, koska versot saavat tilaa ja valoa enemmän.
- Sadon määrä lisääntyy kukinnan paranemisen myötä.
- Ilmankierto paranee ja kasvi pysyy terveempänä.
- Kasvu kiihtyy, sillä leikkaus kiihdyttää versojen kasvua.
- Kasvu pysyy kurissa leikkaamalla.
Kaiken lisäksi säännöllisesti hoitoleikatut puut ja pensaat ovat huomattavasti siistimmän näköiset ja antavat myös huolitellun vaikutelman koko kiinteistöstä.
Ohje
Miksi pitäisi leikata?
- Kukinta paranee, koska versot saavat tilaa ja valoa enemmän.
- Sadon määrä lisääntyy kukinnan paranemisen myötä.
- Ilmankierto paranee ja kasvi pysyy terveempänä.
- Kasvu kiihtyy, sillä leikkaus kiihdyttää versojen kasvua.
- Kasvu pysyy kurissa leikkaamalla.
Kaiken lisäksi säännöllisesti hoitoleikatut puut ja pensaat ovat huomattavasti siistimmän näköiset ja antavat myös huolitellun vaikutelman koko kiinteistöstä.
Muuta mielenkiintoista:
Kasvikortistossajo yli 1400 Suomessa menestyvää kasvilajia ja -lajiketta.
Keskustelupalstallaviestiketjuja miltei aiheesta kuin aiheesta; lue ja osallistu.