Mullanvaihto piristää huonekasveja
(Kuva: Shutterstock)
Kasvaakseen ja viihtyäkseen huonekasvi tarvitsee uuden, ravinnepitoisen mullan. Mullanvaihdon tarpeen ratkaisee yleensä juurten kunto. Osalle huonekasveista multa on vaihdettava vuosittain, toiset viihtyvät samassa mullassa useita vuosia. Mullanvaihdon yhteydessä ruukun voi vaihtaa suurempaan tai sovittaa ruukun sisustukseen sopivaksi.
Viherkasveilla mullanvaihto on ajankohtaista helmi-maaliskuussa. Myöhemmin keväällä vuorossa ovat kukkivat huonekasvit. Mullanvaihtoväli on yleensä vuosi. Se on erityisen ajankohtaista silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit, kuten kaktukset, eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto taas on hankalaa. Niille riittääkin ruukun pintamullan vaihto. Kasvit pitävät myös vähän erilaatuisista kasvualustoista; esimerkiksi kaktuksilla on omat toiveensa.
Jotkut kasvit häiriintyvät mullanvaihdosta. Näillekin on kuitenkin hyötyä uuden ravinteikkaan mullan lisäämisestä, joten pinnalta ja reunoilta kannattaa kaapia varovasti vanhaa multaa pois, ja lisätä uutta tilalle. Näitä ovat mm. etelänkissus (Cissus antarctica), isoposliinikukka (Hoya carnosa), isopunasarja (Clivia miniata), isoviikuna (Ficus elastica ’Robusta’), loistotupsu (Scadoxus multiflorus), oleanteri (Nerium oleander), ritarinkukat (Hippeastrum) ja tohtorinkukka (Brunfelsia pauciflora var. calycina). Myöskään nuppu- tai kukintavaiheessa olevaa kasvia ei kannata häiritä.
Eräät kasvit taas pitävät ahtaasta kasvutilasta, joten ne istutetaan suurempaan ruukkuun vasta, kun ruukku on aivan täynnä juuria. Näitä ovat mm. pullojukka (Nolina recurvata), isoliuska-aralia (Schefflera elegantissima), monet palmut ja posliinikukat (Hoya).
Valmistele jo edellisenä päivänä
Kastele kasvi ruukunvaihtoa edeltävänä iltana, jotta kasvi irtoaa vanhasta ruukusta helpommin. Poista huonokuntoiset lehdet ja typistä hontelot ja kaljut versot nivelkohdan yläpuolelta. Samalla voit myös suihkuttaa lehdet puhtaiksi. Karvaiset lehdet eivät yleensä pidä vesikäsittelystä, joten ne voi puhdistaa pehmeällä sudilla tai harjalla. Pöly haittaa kasvin kaasujen vaihtoa ja estää valon pääsyä lehden pinnalle. Isomman kasvin sojottavat versot kannattaa tukea katkeamisen välttämiseksi narulla.
Mullanvaihto
Ota kaikki tarvikkeet (mm. uudet ruukut, koristekatteet, uutta multaa, salaojitusmateriaali, sakset ja sanomalehtiä) esille.
Esikostuta uusi multa erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Tämä saa aikaan kestävän mururakenteen ja multa ei kovetu yhtenäiseksi paakuksi myöhemmin.
Irrota kasvi ruukusta kääntämällä ruukku ylösalaisin ja ottamalla multapaakku hellästi, mutta tukevasti kämmenen päälle. Jos paakku ei irtoa heti ruukusta, napauta ruukkua kevyesti esimerkiksi pöydän reunaa vasten. Ruukkuun kiinni takertunutta paakkua voi myös irrotella reunoilta veitsellä ja työntää sormella ruukun pohjareiän kautta.
Kuivaa pintamultaa voi raaputtaa pois sormin tai ruokalusikalla. Mm. palmuilla on arka pintajuuristo, jonka kanssa on oltava varovainen. Ruukun reunoille kiertyneitä juuria voi avata ja vanhimpia tarvittaessa hieman jopa typistää. Tässä yhteydessä kasvin voi myös tarvittaessa jakaa. Haaroittuvat ja rönsyilevät kasvit on hyvä myös leikata. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Leikkaamalla kasvi saadaan pidettyä tuuheana ja elinvoimaisena.
Tee ruukun pohjalle salaojitus kevytsoralla tai rikkimenneen saviruukun paloilla. Lisää uuteen ruukkuun pohjalle laadukasta kukkamultaa. Istuta kasvi entiseen istutussyvyyteen, ja lisää reunoille uutta multaa. Asenna tukikeppi tarvittaessa. Myös pinnalle voi lisätä ohuelti uutta multaa. Tarkista, että kasvi on keskellä ruukkua ja suorassa. Painele käsin ilmataskut pois ja multa tiiviiksi. Kastele ja lisää vielä tarvittaessa multaa.
Lisää halutessasi pinnalle koristekatetta. Kate estää mullan liettymistä ja hyönteisten pesiytymista kukkaruukun multaan. Jätä pinta kuitenkin reilusti ruukun reunojen alapuolelle, ettei kasteluvesi valu aina ruukun reunojen yli.
Kastele kasvia hieman tavanomaista enemmän ensimmäisten viikkojen aikana. Vältä liian runsasta kertakastelua; kastele mieluummin useammin ja vähän kerrallaan. Aloita normaali kastelu 2–3 viikon kuluttua ruukutuksesta ja hoitolannoitus vasta kuukauden kuluttua mullanvaihdosta, kun kasvi on kunnolla juurtunut.
Ruukkuja löytyy moneen makuun. Tyylikkäitä ja hillittyjä vaihtoehtoja...
...sekä paljon värikkäitä, lystikkäitä ja iloisia malleja.