• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kaktusten kasvupaikkavaatimukset – auringonpalvoja vai varjossa viihtyjä?

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.03.2025
20232_80894.jpg

Kaktus kasvaa kauniisti, kun sille annetaan lämpöä ja hieman varjoa. (Kuva: Adobe Stock)

Kuivilta kasvupaikoilta kotoisin olevat pylvään tai pallon muotoiset aavikkokaktukset viihtyvät kotonakin eteläisellä, aurinkoisella ikkunalla. Aarniometsästä peräisin olevat lehti- ja köynnöskaktukset kaipaavat lämpöä, mutta eivät paahdetta.

Kaktus kaipaa hiekkapitoisen kasvualustan

Ruukussa kasvavalle kaktukselle on tarjottava lähes samanlainen kasvualusta kuin luonnossakin. Kasvualustan tulisikin olla hiekkapitoinen ja läpäisevä sekä lievästi hapan. Todella suuret lajit voivat tarvita jopa savea multaansa, kun pienet pallokaktukset viihtyvät komposti- ja lehtimullan sekä hiekan sekoituksessa. Esimerkiksi Biolan Kaktusmullassa kasvualustan olosuhteet ovat optimoidut näille kasveille: alustan happamuus, ilmavuus sekä ravinnetaso ovat tasapainossa. Taitava hoitaja voi kokemuksensa perusteella valita sopivan multaseoksen kullekin hoidokilleen.

Istuta kaktuksesi ahtaaseen lasittamattomaan ruukkuun. Liian suuressa ruukussa uhkana on liiallisen kosteuden aiheuttama juurten sairastuminen. Vaikka mullanvaihto ei olekaan joka vuosi välttämätön, kannattaa kasvit silti ottaa kerran vuodessa ruukusta ja tutkia juurten kunto.

Kaktuksen kastelu ja lannoitus

Aavikkokaktuksille sopii niukka tuoreus talvikaudella ja kasvukaudella runsaskosteus. Kasvavien lehtikaktusten multa pidetään tasaisen tuoreena.

Lannoitus, kuten muutkin hoitotoimenpiteet tulee sovittaa kunkin lajin mukaan. Lannoitukseen voi käyttää esimerkiksi kasteluveteen sekoitettavaa Biolan Ravinnenestettä.

Kaktuksen kukinta

Kaktuksen viihtymisen merkki on kaunis, hillitty kasvu sekä runsas kukinta. Jotta saat kaktuksesi kukkaan, anna kaktuksellesi lepokausi. Lepokaudella lämpötila lasketaan muutamalla asteella; monelle vuoristosta peräisin olevalle jopa 10–15 °C on välttämätön. Aavikkokaktusten kastelun voi joko lopettaa kokonaan tai vähentää mitättömäksi.

Kaikki kaktukset tarvitsevat runsaasti valoa, vain kevään raaka paahde voi olla liikaa. Yksikään kaktus tuskin kukkii hajavalossa. Kaktusta voi ulkoiluttaa kesän ajan, kunhan muistaa kastella kasvia säännöllisesti.

<p data-block-key="m3nrb">Epiphyllum (Kuva: Adobe Stock)</p>
Epiphyllum (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="xoehm">Echinopsis (Kuva: Adobe Stock)</p>
Echinopsis (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Kaktuksen kuukausihoitokalenteri

Joulu-tammikuu: Joulu- ja korallikaktus kaipaavat kastelua – joulukaktus jopa kevyttä lannoitusta. Muut kaktukset pärjäävät lähes ilman kastelua. Noin neljän tunnin lisävalo olisi suotavaa.

Helmi-maaliskuu: Istutus uuteen multaan tarvittaessa. Kastellaan varovaisesti.

Huhti-toukokuu: Kaktukset, joille on vaihdettu multa, varjostetaan kevyesti keskipäivän paahteelta. Nestemäinen lannoitus aloitetaan laimeampana kuin muille huonekasveille. Kevyt sumutus keskipäivällä ja lisätään kastelua. Jos versot ovat kasvaneet hyvin, ota pistokkaita.

Kesä-heinäkuu: Joulu-, lehti- ja korallikaktus saavat olla kesäkuukaudet puolivarjossa. Muiden kaktusten saa antaa nauttia auringon porotuksesta. Nyt, jos koska, on aika ottaa pistokkaat.

Elo-syyskuu: Kaikki kaktuslajit saavat olla täydessä valossa ikkunalla. Pistokkaat, jotka eivät ole juurtuneet, laitetaan kevyeen varjoon. Kaktusten kastelua ja lannoitusta vähennetään. Joulukaktus tarvitsee lepotauon, jolloin sitä ei lannoiteta ja kastelukin pidetään niukkana.

Loka-marraskuu: Nyt saa paistaa – kaikki kaktukset liikenevään auringonvaloon. Lisävaloa saa antaa 2–3 tuntia päivässä. Ne tarvitsevat säännöllistä kastelua ja niukkaa lannoitusta.

<p data-block-key="gx8i1">Kaktukset kaipaavat erilaisia kasvuolosuhteita. Aavikkokaktus nauttii auringonpaisteesta ja kuivan ilman suosiosta, kun taas lehtikaktus viihtyy lämpimässä, mutta ei suorassa auringonpaahteessa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kaktukset kaipaavat erilaisia kasvuolosuhteita. Aavikkokaktus nauttii auringonpaisteesta ja kuivan ilman suosiosta, kun taas lehtikaktus viihtyy lämpimässä, mutta ei suorassa auringonpaahteessa. (Kuva: Adobe Stock)

Onko sinulla aavikkokaktus vai lehtikaktus? Kaktus huonekasvina.

Kasvikortistossa on lisää tietoa eri kaktuksista.

Kasvillisuus
kasvit
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20194_57663.jpg
Oman maan makupaloista herahtaa vesi kielelle
Kasvimaalla kasvaa perinteisesti tuottoisin vihannes- ja juuressato, mutta patiolla ja parvekkeellakin onnistuu vallan mainiosti. Omalla sadolla voi herkutella, vaikka into tai aika ei riittäisikään kasvimaan kitkentään.
20232_80953.jpg
Monipuolinen ruukkupuutarha: iloa ja satoa koko kesän ajan
Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on tarvittaessa helppo siirtää paikasta toiseen. Ruukkuistutuksiin sopivat kesäkukkien lisäksi niin pienet koriste- ja hedelmäpuut, pensaat, perennat, heinät, saniaiset, mehikasvit, sipulikasvit kuin vihanneksetkin. Ruukkupuutarhan voit perustaa parvekkeelle, terassille tai vaikka puutarhaan. Ruukkukasveilla voit myös täydentää perennaryhmää; täyttää aukkopaikkoja ja antaa ryhmälle korkeutta.
202110_73340.jpg
Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden
Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kukonharja, -pyrstö ja -töyhtö (Celosia)
Kukonharjat (Celosia) ovat revonhäntäkasvien heimoon kuuluva suku, johon kuuluu 50 lajia. Kukinnon muotojen perusteella niitä kutsutaan kukonharjaksi (Celosia argentea), kukonheltaksi (C. a. Cristata-ryhmä), kukonpyrstöksi (C.a. Spicata-ryhmä) tai kukontöyhdöksi (C.a. Plumosa-ryhmä).Kukontöharja on monivärinen, jämäkkä, pystykasvuinen, sekä yksivuotinen koristekasvi, joka kukkii kesäkuusta elokuuhun. Sen kasvukorkeus on 20-40 cm. Kukonharjoja on käytetty koristekasveina jo satoja vuosia. Sen siemenet kylvetään maaliskuussa ja esikasvatetaan.Keskustelupalstalla asiaa myös kukonharjoista - lue ja kommentoi!
20227_78949.jpg
Hyötykasvien kylväminen
Taimien esikasvatus hallituissa olosuhteissa (ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvilavassa) on usein varmin menetelmä, kun kyseessä ovat pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kasvit. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa, eikä siemeniä mene hukkaan.Kasvualustaksi käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa. Ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, ravinneköyhiä ja sopivia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyvät helposti mm. nämä tiedot. Kylvöastiaksi käy vaikka kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.Kylvä riittävän harvaan ja peitä tarvittaessa. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää ripotellen riveihin, hajakylvönä tai yksitellen (isommat siemenet). Kylvä harvaan, jotta juuret eivät kietoudu heti toisiinsa.
20239_83008.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppurin avulla niitä voi helposti hyödyntää ja käyttää puutarhassa sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Innovatiivinen Turbine Cut-leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. Sen ainutlaatuiset terät käsittelevät sekä kovan että pehmeän puutarhamateriaalin. Bosch TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton