• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oman maan makupaloista herahtaa vesi kielelle - Viljely onnistuu yhtä lailla kasvimaalla ja parvekkeella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 25.09.2024
20194_57663.jpg

Omasta sadosta saa ja pitääkin nauttia.

Kasvimaalla kasvaa perinteisesti tuottoisin vihannes- ja juuressato, mutta patiolla ja parvekkeellakin onnistuu vallan mainiosti. Omalla sadolla voi herkutella, vaikka into tai aika ei riittäisikään kasvimaan kitkentään.

Katso tästä miten pääset alkuun

Mökilläkään ei tarvitse pystyttää työleiriä hyötytarhan hoivaamiseen, vaan juuri nostetuista vihanneksista voi nauttia helppohoitoisten ruukkuviljelysten antimilla. Parvekepuutarhuri loihtii oleskelualueelleen oman maan makupalojen lisäksi viihtyisän ympäristön yhdistelemällä hyöty- ja koristekasveja. Ja kun yksi kasvi joukosta on satonsa antanut, tilalle istutetaan toinen. Vähittäin uudistamalla pysyvät istutukset aina tuoreen ja raikkaan näköisinä.

Näyttävät hyötykasvit

Parvekeviljelyssä kannattaa panostaa sommitteluun, jotta siellä olisi erityisen viihtyisää ja mukavaa oleskella. Kun hyötykasvien joukkoon valitaan itselle mieluisia koristekasveja, vaikkapa kesäkukkia, perennoja tai havupensaita, istutuksista tulee runsaita ja näyttäviä. On makuasia, istutetaanko isoihin ruukkuihin useita erilaisia lajeja vai moneen pienempään, joissa kussakin on yhtä lajia. Nyrkkisääntö suuret ruukut suuriin tiloihin, pienet ruukut pieniin, on usein toimiva sommittelun perusta.

Lehtivihannekset, kuten mangoldit, salaatit ja kaaleista eritysesti suosittu lehtikaali, antavat persoonallisen lisänsä istutuksiin ja vaikkapa persiljasta saa veikeän reunuskasvin. Näistä kaikista voi korjata satoa lehti kerrallaan ja silti ne vain komistuvat kesän edetessä.

Kasvimaalta tutut lajit yllättävät ruukuissakin satoisuudellaan

Ruukkuviljelmät tuottavat maukasta satoa perinteisistä kasvimaan lajeista, kuten perunasta, punajuuresta ja porkkanastakin. Salaatit ja yrtit, kesäkurpitsat ja pavut, mangoldit ja suolaheinät ovat tuottoisia pienelläkin alalla ja olemukseltaan näyttäviä. Tomaatit kypsyvät makeiksi suojaisella, aurinkoisella parvekkeella ja runkotomaateista voi kasvattaa näkösuojaakin. Hyötykasvit taipuvat siis moneksi.

Kesän säät ja olosuhteet ovat vaihtelevaisia. Siksi kannattaa viljellä ruukkupuutarhassakin mahdollisimman monia erilaisia lajeja. Jos kylmänä kesänä kesäkurpitsa ei tuota suurta satoa, saattavat peruna ja lehtivihannekset kasvattaa viljelyalaansa nähden yltäkylläisen sadon.

Valitse itsellesi mieluiset lajit

Kasvimaalle mahtuu montaakin sorttia, mutta pation ja parvekkeen ruukkuviljelmillä täytyy tehdä valintoja lajeista, joista ehdottomasti haluaa satoa saada. Yrttejä ei pidä unohtaa valintoja tehdessä. Niitä mahtuu aina mukaan vaikkapa kukkien yhteyteen istutettuna.

Sileälehtisen persiljan kaverina kasvaa siemenestä luonnonmkaisesti kasvatettu orvokki, joka on syötävä ja sitä voi käyttää koristeena ruoka-annoksissa ja leivonnaisissa. Takana kasvaa roteva sitruunaruoho.

Rehevän kasvillisuuden keskellä sielu lepää. Kasvun seuraaminen virkistää mieltä ja satoa odotellessa voi suunnitella kuinka sitä käytetään. Tässä muutamia ehdotuksia istutusten valintaan:

Peruna

Kokeilija istuttaa eri lajikkeita, vertailee makua ja rakennetta sekä ihailee vasta nostetun perunan kauneutta. Ja löytää suosikkinsa tai hurahtaa lajikkeilla hifistelyyn.

Ohjeen idätykseen ja viljelyyn löydät täältä>>

<p data-block-key="r5wok">Persilja, orvokit ja sitruunaruoho tulevat hyvin toimeen samalla kasvualustalla.</p>
Persilja, orvokit ja sitruunaruoho tulevat hyvin toimeen samalla kasvualustalla.

Ruukkukasvatuksessa onnistut näin:

Laita astian pohjalle 10 cm esimerkiksi puutarhamultaa.

Asettele perunat ja peitä yhtä paksulla multakerroksella. Jos olet ehtinyt idättää perunat etukäteen, sadon korjuuseen päästään aiemmin.

Kastele hyvin ja huolehdi jatkokastelusta. Varo kuitenkin liikakastelua etenkin, jos astian pohjalla ei ole reikää.

Kun perunan varret kasvavat, lisää multaa. Toista vielä kerran tai kaksi, jos astiassa on tilaa. Kastele aina mullan lisäyksen jälkeen.Multaa täytyy olla paksulti, sillä liian pintaan kasvavat mukulat saavat valoa ja vihertyvät.

Tomaatti

Parvekeviljelyn kuningatar on runkotomaatti, joka on itsessään komea ja myös hieno näkösuojakasvi. Istuta 3-4 tainta rinnakkain n. 40 cm:n välein. Yhtä tainta kohden tarvitaan n. 10 l:n astia, jotta hoito olisi helppoa. Yhtenäinen vaikutelma syntyy, jos istutusastia on niin suuri, että useampi taimi mahtuu samaan ruukkuun. Taimista kasvaa köynnösverho, sillä tomaatin suuret lehdet antavat mainion näkösuojan vaikkapa lukunurkkauksen intiimin tunnelman luojaksi. Tomaatti tarvitsee paljon aurinkoa tullakseen makeaksi. Lasitetulla parvekkeella voi silti joutua tuulettamaan, sillä liiallinen kuumuus tyrehdyttää tomaatin kasvun.

<p data-block-key="dxchj">Yksi tomaatin hienoimmmista ominaisuuksista on lajikkeiden moninaisuus. Hedelmän värit, koot ja muodot samoin kuin itse kasvinkin koko vaihtelevat, joten ne sopivat erilaisiin paikkoihin ja erilaisiin tarpeisiin.</p>
Yksi tomaatin hienoimmmista ominaisuuksista on lajikkeiden moninaisuus. Hedelmän värit, koot ja muodot samoin kuin itse kasvinkin koko vaihtelevat, joten ne sopivat erilaisiin paikkoihin ja erilaisiin tarpeisiin.

Pensasmustikka

Suuret ja ihanan makeat pensasmustikat ovat trenditietoisen valinta parvekkeen vehreyttäjäksi. Jos tilaa on, mustikoita kannattaa istuttaa kahta eri lajiketta. Näin sato paranee sekä laadultaan että määrältään ristiinpölytyksen ansiosta. Satoaikakin pitenee, sillä eri lajikkeet kypsyvät hieman eri aikaisesti.

Pensas on kaunis satoajan ulkopuolellakin, sillä sen lehdistö pysyy vehreänä syksyyn saakka. Jos kasvupaikka ei ole kovin suojainen, saa se kauniin syysvärin vielä ennen lehtien putoamista.

Neuvot kasvatukseen löydät täältä

<p data-block-key="zwpfm">Pensasmustikan marjat ovat paljon metsämustikkaa suurempia, kuten itse kasvikin. Mehu on vaaleaa, joten se ei värjää pienten käsienkään käsittelyssä kaikkea siniseksi. Siksi pensasmustikat ovatkin lapsiperheiden suosiossa.</p>
Pensasmustikan marjat ovat paljon metsämustikkaa suurempia, kuten itse kasvikin. Mehu on vaaleaa, joten se ei värjää pienten käsienkään käsittelyssä kaikkea siniseksi. Siksi pensasmustikat ovatkin lapsiperheiden suosiossa.
<p data-block-key="uz9iu">Parvekkeella jatkuvasatoiset mansikkalajikkeet ovat lyömättömiä ja lasten suosikkeja.</p>
Parvekkeella jatkuvasatoiset mansikkalajikkeet ovat lyömättömiä ja lasten suosikkeja.

Mansikka

Sinne tänne ilmestyvät kukat, kypsyvät mansikat ja tummanvihreänä rehottava lehdistö ovat kaikkea sitä, mitä tavoitellaan hyötyä ja kauneutta yhdisteltäessä.

Mansikka on kasvina suuri, joten pikku ruukkuun sitä ei kannata istuttaa. Kauneimmilleen se kasvaa 5-10 litran astiassa, jossa multatila riittää loppukesään asti pidättämään kosteutta ja luovuttamaan sopivasti ravinteita. Jatkuva kukkatuotanto ja sato vievät voimia, joten lannoituksesta on huolehdittava.

<p data-block-key="c9n08">Valkoisten kukkien lisäksi saatavilla on lajikkeita vaaleanpunaisine tai jopa purppuranpunaisine kukkineen.</p>
Valkoisten kukkien lisäksi saatavilla on lajikkeita vaaleanpunaisine tai jopa purppuranpunaisine kukkineen.

Amppelimansikoiksi kutsutaan erityisesti rönsyjä tuottavia lajikkeita. Niiden marjat ovat keskikokoisia ja makeita. On makuasia, antaako rönsyjen kasvaa. Nekin tuottavat jonkin verran satoa ja tekevät kasvista erityisen näyttävän. Jos rönsyt saavat kasvaa, on sekin huomioitava huolellisesti tehdyssä lannoituksessa, sillä kasvuun tarvitaan voimaa. Mutta jos lannoittaa vahingossa liikaa, kohdistuu kasvu lehtien tuottamiseen kukkatuotannon sijaan.

Mangoldi

Roteva kasvu ja kiiltävät, syvän tummanvihreät lehdet tuovat tähän hienoon lehtivihannekseen näyttävyyttä. Mangoldi sopii mainiosti yhteen kesäkukkien tai perennojen kanssa. Satoa voi kerätä koko kesän, kunhan taittaa koko lehden varsineen ruusukkeen ulkolaidalta. Lisää lehtiä kasvaa sitä mukaan kun satoa kerätään.

Mangoldin hoito on todella helppoa. Se kasvaa melkein missä oloissa vaan ja kasvaa vauhdikkaasti. Siksi sato on antoisa jo muutamastakin taimesta. Kosteudesta ja kohtuullisesta ravinnetilanteesta on kuitenkin huolehdittava.

Pavut

Lämpimän lellikit, pavut, voi istuttaa taimesta tai kylvää siemenestä. Esikasvatus ikkunalaudalla nopeuttaa sadon valmistumista ja kannattaa tehdä siksikin, että liian varhain tehdyt kylvöt tai taimen ulos istuttaminen voivat pilata koko kasvun. Usein vasta kesäkuun puolella kesän lämpö selättää satunnaiset kylmät yöt.

<p data-block-key="tcebb">Mangoldin raparperimainen kasvutapa tuo hienosti esiin vihanneksen kirkkaat ruodit. Lajikkeesta riippuen ne ovat valkoiset, keltaiset tai punaiset.</p>
Mangoldin raparperimainen kasvutapa tuo hienosti esiin vihanneksen kirkkaat ruodit. Lajikkeesta riippuen ne ovat valkoiset, keltaiset tai punaiset.

Köynnöstävistä salkopavuista ja ruusupavuista saadaan satoa pitkin kesää. Pensaspapujen satokausi on lyhyempi, mutta senkin jälkeen lehdistö on hauskan näköinen. Kannattaa kokeilla myös purppuranvärisiä papuja. Itse pavut muuttuvat vihreiksi keitettäessä, mutta näiden lajikkeiden lehdistö on muita papuja tummempaa ja antaa siksi mukavaa vaihtelua istutuksiin.

Papusatoa pitää korjata usein, sillä palot ovat maukkaimmillaan pieninä. Ruusupavun voi antaa kasvaa niin isoiksi, että siemenet pullistuvat palossa, josta ne riivitään käyttöön.

<p data-block-key="ft6bs">Köynnöstävistä salkopavuista ja ruusupavuista saadaan satoa pitkin kesää.</p>
Köynnöstävistä salkopavuista ja ruusupavuista saadaan satoa pitkin kesää.
<p data-block-key="276q0">Viime kesänä melonisato onnistui mainiosti pitkän lämpimän kauden takia.</p>
Viime kesänä melonisato onnistui mainiosti pitkän lämpimän kauden takia.

Vesimeloni

Eksoottistakin kannattaa kokeilla. Vesimelonin kasvatus onnistuu lämpimänä kesänä, mutta hauskan muotoiset, harmahtavat ja poimureunaiset lehdet ovat mukavan näköisiä, vaikka hedelmät eivät jaksaisi kasvaakaan. Jos pienet meloninalut eivät ala kehittymään, on se yleensä merkki pölytyksen epäonnistumisesta.

Vesipitoinen meloni tarvitsee lämmön lisäksi runsaahkoa kastelua, jotta se ei jää kovin pieneksi. Yksi köynnös jaksaa kotioloissa kasvattaa yhden tai kaksi melonia.

Lisää vinkkejä hyötytarhaan löydät tästä

Teksti: Tuuli Järvinen Muhevainen Oy
Kuvat: Tuuli Järvinen ja Pixabay

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
202110_73340.jpg
Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden
Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.
202210_79855.jpg
Kokeile kasvattaa viherkasvi hedelmän siemenestä: tässä pari vinkkiä
Eila Repo on harrastanut hedelmäpuiden kasvattamista siemenestä jo pidempään, alati uutta oppien. Nyt hän antaa vinkkinsä muillekin viherkasvien pellepelottomille.
20232_80894.jpg
Näin hoidat kaktuksiasi
Kuivilta kasvupaikoilta kotoisin olevat pylvään tai pallon muotoiset aavikkokaktukset viihtyvät kotonakin eteläisellä, aurinkoisella ikkunalla. Aarniometsästä peräisin olevat lehti- ja köynnöskaktukset kaipaavat lämpöä, mutta eivät paahdetta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton