• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pensaiden istutusetäisyydet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83361.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesävihannat pensasaidat tarjoavat miellyttävää näkö- ja tuulensuojaa ja luovat pihaan halutun korkuisia "seinämiä". Vaikka lehdet varisevatkin talveksi, tarjoaa tuuhea pensas suojaa myös talvella keräten päälleen kauniin lumikuorrutuksen.

Pensaan kasvutapa ja -korkeus on syytä tuntea, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä. Pensasaita voi olla vapaasti kasvava aidanne tai halutun muotoiseksi ja korkuiseksi leikattu, säännöllisen muotoinen aita. Pensasaidan perustamiseen kannattaa käyttää avojuurisia taimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Ne myydään edullisissa nipuissa.

Pensaita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Kastele paakut huolellisesti ennen istutusta sekä sen jälkeen.

  • Paljasjuurisia aitataimia istutetaan 3–4 kpl/metri.

  • Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1,5–3 kpl/metri. Taimet voivat olla valmiiksi haarottuneita astiataimia tai paljasjuurisia taimia.

  • Pienet koristepensaat istutetaan 50–70 cm välein.

  • Keskikokoiset koristepensaat 70–100 cm välein.

  • Isot koristepensaat 100–150 cm välein.

  • Herukkapensaat istutetaan 150–200 cm välein.

  • Karviaiset 100–150 cm välein.

  • Vadelmat istutetaan 50 cm välein, riviväli vähintään 150 cm.
Lue lisää istutusvinkkejä puutarhaan

.

Aitataimien istuttaminen

Aitataimet istutetaan yhtenäiseen, 50–60 cm syvään ja vähintään 50 cm leveään, kasteltuun ojanteeseen. Rivin saa suoraksi pingottamalla aidan takareunaan linjalangan, jonka viereen taimet sitten istutetaan. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3-4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.

Avojuuristen taimien juuret oiotaan kuoppaan mahdollisimman suoraan. Oja täytetään kunnostetulla (tarvittaessa kalkitulla ja lannoitetulla) kasvualustalla, tiivistetään kevyesti jalalla painamalla, jotta juuristo on varmasti mullan ympäröimä. Sopivasti tiivistetty taimi ei irtoa maasta varovasti vetämällä. Maan pinta tasoitetaan istutuksen jälkeen haravalla, jotta paikalle ei kerry seisovaa vettä. Jäätyvä vesi voi vahingoittaa taimea. Lopuksi istutusalue kastellaan vielä huolellisesti (n. 30 l/m2).

Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta keväällä ennen silmujen avautumista. Istutusleikkauksen tarkoituksena on saada taimi haaroittumaan tyveltä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
20234_81553.jpg
Viikon kysymys: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?
Kukkia ja yrttejä ruukuissa
Ryhdy ruukkupuutarhuriksi
Hyötykasviharrastus on edelleen megatrendi niin meillä kuin muualla. Eikä ihme. Silmänilon lisäksi kasvit tarjoavat myös makunautintoja. Parvekepuutarhan sadot eivät ole suuria, mutta sitäkin tuoreempia ja maukkaampia. Parvekkeelle voi loihtia vihreän keitaan pelkistä hyötykasveista tai vehreyden sekaan voi lisätä väri-ilottelua käyttämällä kesäkukkia.Ahkerimmat parvekepuutarhurit pääsevät nauttimaan kasveista jo keväällä. Esimerkiksi orvokit, esikot, kaunokaiset, lemmikit, jaloleinikit ja muratit kestävät muutaman asteen yöpakkasia. Yksittäiset ruukut ja amppelit on helppo nostaa sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Syötävän hyvää nopeastiParvekekasvatukseen sopivia hyötykasveja on paljon, eikä mikään estä tekemästä mielenkiintoisia kokeiluja. Aina ei edes tarvitse aloittaa ihan alusta.
20201_62256.jpg
Keppihevosella yli esteiden
leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, millä saat tehtyä edulliset esteet.
202111_73888.jpg
Vesistöjä rehevöittävillä arvoravinteilla ruokaa sinne, mistä nälkä pakottaa lähtemään
Tutkijoiden mukaan ravinteiden globaali jakamis- ja kiertotalous torjuisi luontokatoa ja nälkää. Ravinnevientiä edistäisi planeettavaluutta, maapallon kantokykyä kunnioittava reilun talouden malli.
20148_40648.jpg
Katoilla vihertää - katso upeat kuvat!
Teksti: Johanna Vireaho Kuvat: Sari Tammikari Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 2/2013

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton