• Etusivu
  • Kasvillisuus

Persilja (Petroselinum crispum)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20233_81073.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Persilja (Petroselinum crispum) on kaksivuotinen, ruohovartinen yrtti. Persiljan alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta tämän Apiaceae-heimoon kuuluvan kasvin arvellaan olevan kotoisin Välimeren itäosista tai Aasian länsiosista. Nykyisin persilja kasvaa villinä monin paikoin Etelä-Euroopassa ja Aasiassa.

Persiljaa tunnetaan kolme eri tyyppiä: silolehtistä, kähärälehtistä (sammalpoimuista) ja juuripersiljaa (P. crispum var. radicosum tai P. c. var. tuberosum). Juuripersilja tekee porkkanan näköisiä, pitkiä ja kapeita juuria, joita käytetään juuresten tapaan. Suomessa persiljoista on mausteena suosituin kähärälehtipersilja, mutta välimeren seutuvilla suositaan hieman voimakkaamman maukuista silopersiljaa (P. crispum var. neapolitanum).

Persilja on varsinainen vitamiinipommi

Kuivattu persilja sisältää jopa 45 % proteiinia ja loput ovat pääasiassa hiilihydraatteja. Persilja sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia sekä huomattavia pitoisuuksia karoteeneja ja folaattia. Myös muita aineita on pieniä pitoisuuksia.

Persiljan versoissa ja siemenissä on haihtuvaa öljyä, jossa on useita vaikuttavia aineita‚ tärkeimmät niistä ovat apioli ja myristisiini. Kasvi sisältää myös flavoneihin kuuluvaa apigeniinia, joka on antiseptista ja ehkäisee histamiinin vapautumista.

Persiljan käyttö

Persiljalla on kauan tiedetty olevan lääkinnällisiä vaikutuksia. Sitä on käytetty reumatismin hoitoon, virtsa- ja kuukautisvaikeuksiin sekä voiteena parantamaan mustelmia ja turvotuksia (tieteellisesti sitä on pidetty karoteenien ja C-vitamiinin runsauden ansiona). Persiljan väitetään myös vähentävän pahanhajuista hengitystä tuoreena pureskeltuna. Persilja ei kuitenkaan sovi hoitavaksi yrtiksi raskauden aikana eikä silloin, jos sairastaa maha- tai pohjukaissuolen haavaumaa, närästystä, tulehduksellista munuaissairautta tai turvotusta, joka johtuu munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta. On myös muistettava, että vaaleaihoisilla varsinkin kasvin koskettelu saattaa aiheuttaa herkistymistä valolle.

Persiljalla on myös ruokahalua parantava vaikutus – sitä on käytetty lisäksi lemmenlääkkeenä.

<p data-block-key="wdw54">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Ruuanlaitossa

Persiljan käyttömahdollisuudet keittiössä ovat lähes rajattomat. Sen maku korostaa hyvin mietojen lihojen ja kalojen aromia, se sopii kastikkeisiin, riisin ja perunoiden seuraksi, munakkaisiin, salaatteihin ja keittoihin sekä patoihin. Persilja lisätään ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa, jotta sen koostumus, väri, maku ja ravintosisältö pysyisivät hyvinä. Vähäinenkin kuumentaminen tuhoaa vitamiineja. Mausteena käytettynä persilja ei vie muilta valmistusaineilta makua.

Juuripersiljakin on monipuolinen kasvi ruuanlaitossa: lehtiä voi käyttää normaaliin tapaan ja juuret sopivat hyvin keittoihin ja muhennoksiin. Juuren mietoa ja hienoa persiljalle ja sellerille häivähtävää makua ei saisi peittää muilla voimakkaammilla yrteillä ja juureksilla. Juuri sopii käytettäväksi myös raakana. Kun juuripersiljan lehtiä käyttää ahkerasti, juurikin kasvaa paremmin.

Persiljaa voi ostaa kuivattuna ja tuoreena. Kiinnitä ostaessa huomiota persiljan koostumukseen ja väriin. Kellertävät, rusehtavat tai nahistuneet lehdet jätetään käyttämättä.

Leikattu persilja säilyy pestynä jääkaapissa rei’itetyn muovipussin sisällä. Pakastaminen sopii hyvin persiljan säilytykseen. Pakastettu persilja tulee lisätä ruokiin suoraan sulattamatta sitä ensin.

Persiljaa voi mainiosti kasvattaa myös ikkunalaudalla.

VINKKI: Parmesanjuustoon, korppujauhoihin ja oliiviöljyyn sekoitettuna persiljasta saa herkullisen kuorrutuksen punaiselle lihalle. Paista liha ensin paistinpannulla, lisää kuorrutus ja gratinoi uunissa juuri ennen tarjoilua.

<p data-block-key="x8g2x">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Persiljan muu käyttö

Persiljaa on myös käytetty itikoiden karkottamiseen hieromalla sitä ihoon tuoreena ja persiljan siemeniä on puolestaan käytetty malarialääkkeissä. Persiljan kuivatuista varsista saadaan lisäksi vihreää väriä kasvivärjäyksen tarpeisiin.

Katso persilja Kasvikortistossa.

Lue Keskustelupalstalta lisää persiljasta.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
20219_72457.jpg
Unelmoitko ympärivuotisesta kasvihuoneesta, mutta kustannukset huolettavat?
Suomen ilmasto osaa olla ankara puutarhaharrastajalle, mutta sen vaikutuksia voi onneksi hallita pystyttämällä pihalle laadukkaan kasvihuoneen. Keski- ja Pohjois-Suomessa talvenkestävän kasvihuoneen avulla voi venyttää kasvukautta pitkälle syksyyn, kun taas etelässä ja rannikolla se voi mahdollistaa jopa ympärivuotisen viljelyn.
20093_15683.jpg
Kasvikortisto-kisan voitti kelloköynnös (Cobaea scandens)
Puutarha.netin Kasvikortisto sisältää tiedot 1111 Suomessa menestyvästä kasvista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen ja tieteellisen nimen sekä kuvien lisäksi runsaasti tietoa kasvista.Puutarha.netin jäsenillä on mahdollisuuskirjoittaa kortille omia kokemuksia ja näkemyksiä kasvistaehdottaa kortille uusia kasvikuviaehdottaa kokonaan uutta kasvikorttiaJäseneksi liittyminen on ilmaista.Siirrykasvikortistoon

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton