• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 1/6: Katse puihin

Tiina Painokallio
Päivitetty 06.02.2025
father-helping-daughter-climbing-a-birch-trunk-in-2024-09-17-05-19-44-utc

Tarkastele tontillasi olevia (ja myös rajan lähellä kasvavia) puita "sillä silmällä". Voivatko jotkut puut aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa ihmisille tai kiinteistölle? (Kuva: Envato)

Uudet kiinteistön omistajat ‒ ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet ‒ kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.

Katse puihin

Rakennusten ympärillä kannattaa jo salaojaputkiston takia säilyttää useamman metrin väli puustoon, jos vain mahdollista. Eikä ole mukavaa, jos myrsky kaataa oman (tai naapurin) puun rakennustesi päälle. Myös kookkaat, kuivat oksat saattavat pudotessaan osua rakenteiden tai jopa huono-onnisen asukkaan päälle. Tällaiset uhkatekijät kannattaa minimoida.

Muista kuitenkin, että asuinpaikkakunnallasi voi olla puiden kaatoa rajoittavia ohjeita.

Onko puissa kuolleita, kuivia tai vahingoittuneita oksia? Ne voit huoletta poistaa. Pyri aina siistiin leikkausjälkeen, niin haavapinta paranee hyvin. Kun tunnistat puulajin, niin voit tutustua lajikohtaisiin hoito-ohjeisiin.

Tunnistatko kaikki pihan puut?

Siitä päästäänkin tärkeään kysymykseen: tunnistatko mitä puita pihassasi kasvaa? Jotta voisit tarkastella puiden kasvutapaa ja -mallia, tai pohtia puiden leikkaamista tarkemmin, niin sinun tulee tietää puun laji. Lajintunnistuksessa apunasi on mm. Puutarha.netin Kasvikortisto (linkistä näet kaikki kortiston puut kuvahakuna). Myös Keskustelupalstan Puut-osiossa käydyt keskustelut mm. puiden tunnistamisesta ja ulkoasusta auttavat lajien tunnistamisessa. Molemmista paikoista löytyy myös lajikohtaisia hoito-ohjeita.

Niin havu- kuin lehtipuutkin kasvavat toki automaattisesti luonnolliseen muotoonsa, mutta joskus niitä pitää myös auttaa. Esimerkiksi 1. kuusiaita on leikattava muotoonsa, 2. omenapuiden latvus pidettävä avoimena ja sopivan korkuisena. Joskus saattaa myös käydä niin, että puu vahingoittumisen tai muun syyn takia alkaa kasvamaan epätyypilliseen muotoon - tai puun halutaan jostain syystä kasvavan tiettyyn suuntaan, niin niiden kasvua tulee hoitoleikkauksin.

Puiden leikkaaminen: milloin puita voi leikata?

Puut leikataan yleensä varhain keväällä (mahlaa vuotavat syksymmällä). Yleensä sisäänpäin kasvavia oksia sekä kilpalatvoja voidaan poistaa ja liian pitkiksi venahtaneita oksia hieman typistää. Runkoa voi myös paljastaa (myös ruohonleikkuu onnistuu paremmin) poistamalla alimpia oksia runkoa myöten pois. Mitä pienempinä oksat poistetaan, sitä paremmin ja nopeammin haavapinta umpeutuu. Joillakin lajeilla on omat ohjeensa leikkausajankohdan ym. suhteen, joten lajikohtaisten ohjeiden kertaaminen kannattaa kyllä.

Tarkista myös, onko puilla tilaa kasvaa. Puut tarvitsevat tilaa ja valoa ympärilleen kasvaakseen sopusuhtaiseksi ja pysyäkseen elinvoimaisena ja terveenä. Mikäli puiden välissä ei ole kuin metri pari väliä, niin aivan pieniä koristepuita lukuunottamatta se on liian vähän (havuaidat ovat toki asia erikseen). Puiden harventaminen antaa jäljelle jätettäville yksilöille mahdollisuuden voida jatkossa paremmin; valoa riittää ja ilmankierto paranee. Lajintuntemuksesta on hyötyä, jotta puulle osaa varata sopivan tilan.

<p data-block-key="zk3yy">Pihassa kannattaa tarkkaan suunnitella etukäteen, millaisia puita siellä haluaa kasvavan. (Kuva: Envato)</p>
Pihassa kannattaa tarkkaan suunnitella etukäteen, millaisia puita siellä haluaa kasvavan. (Kuva: Envato)

Kaipaisitko pihaasi lisää puita?

Lajeissa riittää valinnanvaraa ja hedelmäpuunkin voi istuttaa ihan vain koristepuuksi. Tutustu lajeihin ja istuta uusi puuntaimi pihallesi. Muista valita valo-oloiltaan sopiva paikka ja huomioida puun vaatima tilantarve (aikuisena yksilönä).Vai onko niin, että pihasi kaipaa lisää puita? Piha ilman puita on kovin irrallinen ja paljas. Jo yksi, hieman kookkaammaksi kasvava puu tuo pihaan ryhtiä ja kytkee sen talon kanssa kokonaisuudeksi. Puilla saadaan myös varjoa aurinkoiselle pihalle, sekä tuulen- ja näkösuojaa. Täydentäisitkö pihaasi vaikka koivuilla tai havupuilla?

Ohje

Ohje

Lue koko Piha kuntoon -sarja!

Artikkelisarjan toisessa osassa katselemme siis suoraan eteenpäin ja käännämme päätämme vaakasuoraan ympäri; miltä pensaat näyttävät?

Artikkelisarjan muut osat:

OSA 1/6: Katse puihin (Tämä artikkeli)
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Kasvillisuus
kasvit
puut
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77321.jpg
Kehitä pihaa – hyvin suunniteltu ympäristö ilahduttaa kaikkia
Asukkaiden tarpeisiin vastaava, toimiva piha on parhaimmillaan olohuoneen jatke, jossa viihtyvät muutkin kuin intohimoiset puutarhaharrastajat. Asukkaiden kiinnostuksen kohteet määrittelevät paljon tilankäyttöä – satsataanko oleskeluun, harrastuksiin, kasvillisuuteen, helppohoitoisuuteen. Suunnitelmallisuuden avulla piha saadaan kestämään aikaa ja myös pakolliset toiminnot sujuvat.
20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
20227_78485.jpg
Tunnista siitepölyallergia ja sen aiheuttaja
Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä tiettyyn aikaan, eikä diagnoosiin välttämättä tarvita tutkimuksia. Tällaisia selvästi siitepölyaikaan ajoittuvia, lieviä oireita voidaan turvallisesti lievittää itsehoidolla.Jos oireiden aiheuttajasta on epäselvyyttä, allergiaa voidaan selvittää ihotestein ja verikokein. Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä myös jos oireet jatkuvat ympärivuotisesti tai hengittäminen on vaikeaa tai vinkuvaa.Siitepölyallergia kehittyy harvoin alle 2-vuotiaana, ja herkistyminen on yleisintä kouluiässä.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
20237_82484.jpg
Huolehdi kastelusta
Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton