• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 1/6; Katse puihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.03.2016
20163_45896.jpg

Kaunis kelo, mutta maanrajasta muurahaisten onkaloita täynnä, poistettiin rakennuksen läheltä.

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.

Katse puihin

Tarkastele tontillasi olevia (ja myös rajan lähellä kasvavia) puita "sillä silmällä". Voivatko jotkut puut aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa ihmisille tai kiinteistölle?

Rakennusten ympärillä kannattaa jo salaojaputkiston takia säilyttää usemman metrin väli, jos vain mahdollista. Eikä ole mukavaa, jos myrsky kaataa oman (tai naapurin) puun rakennustesi päälle. Myös kookkaat, kuivat oksat saattavat pudotessaan osua rakenteiden tai jopa huono-onnisen asukkaan päälle. Tällaiset uhkatekijät kannattaa minimoida.

Muista kuitenkin, että asuinpaikkakunnallasi voi olla puiden kaatoa rajoittavia ohjeita.

Onko puissa kuolleita, kuivia tai vahingoittuneita oksia? Ne voit huoletta poistaa. Pyri aina siistiin leikkausjälkeen, niin haavapinta paranee hyvin. Kun tunnistat puulajin, niin voit tutustua lajikohtaisiin hoito-ohjeisiin.

Siitä päästäänkin tärkeään kysymykseen: tunnistatko mitä puita pihassasi kasvaa? Jotta voisit tarkastella puiden kasvutapaa ja -mallia, tai pohtia puiden leikkaamista tarkemmin, niin sinun tulee tietää puun laji. Lajintunnistuksessa apunasi on mm. Puutarha.netin Kasvikortisto (linkistä näet kaikki kortiston puut kuvahakuna). Myös Keskustelupalstan Puut-osiossa käydyt keskustelut mm. puiden tunnistamisesta ja ulkoasusta auttavat lajien tunnistamisessa. Molemmista paikoista löytyy myös lajikohtaisia hoito-ohjeita. Lisätietoa löydät myös valikosta; Kasvillisuus/puutarhan kasvit/puut.

Niin havu- kuin lehtipuutkin kasvavat toki automaattisesti luonnolliseen muotoonsa, mutta joskus niitä pitää myös auttaa. Esimerkiksi kuusiaita on leikattava muotoonsa, omenapuiden latvus pidettävä avoimena ja sopivan korkuisena. Joskus saattaa myös käydä niin, että puu vahingoittumisen tai muun syyn takia alkaa kasvamaan epätyypilliseen muotoon - tai puun halutaan jostain syystä kasvavan tiettyyn suuntaan, niin niiden kasvua tulee hoitoleikkauksin

Puut leikataan yleensä varhain keväällä (mahlaa vuotavat syksymmällä). Yleensä sisäänpäin kasvavia oksia sekä kilpalatvoja voidaan poistaa ja liian pitkiksi venahtaneita oksia hieman typistää. Runkoa voi myös paljastaa (myös ruohonleikkuu onnistuu paremmin) poistamalla alimpia oksia runkoa myöten pois. Mitä pienempinä oksat poistetaan, sitä paremmin ja nopeammin haavapinta umpeutuu. Joillakin lajeilla on omat ohjeensa leikkausajankohdan ym. suhteen, joten lajikohtaisten ohjeiden kertaaminen kannattaa kyllä.

Tarkista myös, onko puilla tilaa kasvaa. Puut tarvitsevat tilaa ja valoa ympärilleen kasvaakseen sopusuhtaiseksi ja pysyäkseen elinvoimaisena ja terveenä. Mikäli puiden välissä ei ole kuin metri pari väliä, niin aivan pieniä koristepuita lukuunottamatta se on liian vähän (havuaidat ovat toki asia erikseen). Puiden harventaminen antaa jäljelle jätettäville yksilöille mahdollisuuden voida jatkossa paremmin; valoa riittää ja ilmankierto paranee. Lajintuntemuksesta on hyötyä, jotta puulle osaa varata sopivan tilan.

Kaipaisitko pihaasi lisää puita? Lajeissa riittää valinnanvaraa ja hedelmäpuunkin voi istuttaa ihan vain koristepuuksi. Tutustu lajeihin ja istuta uusi puuntaimi pihallesi. Muista valita valo-oloiltaan sopiva paikka ja huomioida puun vaatima tilantarve (aikuisena yksilönä).Vai onko niin, että pihasi kaipaa lisää puita? Piha ilman puita on kovin irrallinen ja paljas. Jo yksi, hieman kookkaammaksi kasvava puu tuo pihaan ryhtiä ja kytkee sen talon kanssa kokonaisuudeksi. Puilla saadaan myös varjoa aurinkoiselle pihalle, sekä tuulen- ja näkösuojaa. Täydentäisitkö pihaasi vaikka koivuilla tai havupuilla?

Lue koko Piha kuntoon -sarja!

Artikkelisarjan toisessa osassa katselemme siis suoraan eteenpäin ja käännämme päätämme vaakasuoraan ympäri; miltä pensaat näyttävät?

Artikkelisarjan muut osat:
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Piha ilman puita olisi - tyhjä.
Piha ilman puita olisi - tyhjä.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71402.jpg
Pihasyreeni (S. Vulgaris)
Pihasyreeniä (Syringa vulgaris) on kasvatettu suomalaisissa puutarhoissa vuodesta 1728 lähtien, jolloin ensimmäiset taimet tuotiin Turkuun Tukholmasta. Niitä istutettiin parikymmentä vuotta myöhemmin Suomenlinnaan Helsinkiin, ja 1900-luvulle tultaessa pihasyreeni oli yleisin koristepensaamme.
20235_81787.jpg
Kivikkotarhan perustaminen
Suomalaisilla pihoilla on paljon kalliota ja muita kuivia paikkoja, joihin on helppoa – ja järkevää – rakentaa kivikkopuutarha.Kivikkopuutarha voi olla suuri tai pieni; joko kokonainen puutarha tai pieni pala tontin auringonpaisteisesta nurkasta. Puutarhaan voi myös rakentaa pienen muodostelman, joka näyttää luonnon muovaamalta.
20238_82981.jpg
Tee se itse askartelubetonilla
Kuulutko heihin, jotka haluavat tehdä ja toteuttaa itse – kokeilla rohkeasti omaa luovuuttaan ja taitojaan? Juurikin askartelukäyttöön ja DIY-henkiseen tekemiseen on kehitetty weber Hobby Concrete Askartelubetoni ja weber white concrete, joilla voit helposti toteuttaa erilaisia betonisia koriste- ja käyttöesineitä, betonitaidetta, puutarha-aiheita ja niin edelleen. Tuotteille on myönnetty Avainlippu. Askartelubetoni voidaan valaa muottiin ja sitä voi soveltuvin osin myös muovailla.Tässä muutamia askarteluideoita syksyn pimeneviin iltoihin:
20065_89.jpg
Kaksivuotiset kasvit
Monet kaksivuotiset ovat epätavallisen kauniita; niiden kasvattaminen kannattaa, vaikka kukintaa voi ihailla vasta toisena vuonna.Hyviä kaksivuotisia ovat mm. Maariankello (Campanula medium), tarhasalkoruusu (Alcea rosea), ukontulikukka (Verbascum thapsus), rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea), kaunokainen (Bellis perennis), harjaneilikka (Dianthus barbatus), kyläneidonkieli (Echium vulgare), tarhaillakko (Hesperis matronalis), lemmikki (Myosotis) ja tarhaorvokki (Viola Wittrockiana-ryhmä).Puutarha.netin Kasvikortistossa lisää tietoa ja kuvia kasveista
20088_12442.jpg
Huomio koululaisten kasvisten syömiseen
Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton