Pihasuunnittelija mukaan jo alkumetreillä
(Kuva: Adobe Stock)
Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, on hinta kohtuullinen. Kunnollinen suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin. Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa, maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.
Pihasuunnittelija kannattaa siis ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusten paikkoja vielä suunnitellaan. On järkevää lähteä liikkeelle siitä, mitä jo on olemassa. Keskeisellä paikalla oleva komea tammi tai "portinpielessä" valmiina kasvavat koivut voivat sanella rakennusten sijoittelua. Asemakaava yleensä asettaa vielä omat rajoitteensa rakennusten sijoittelulle. Kallio tai metsäinen tontinkulma halutaan ehkä tuoda esille, jopa näkymään suoraan olohuoneen ikkunasta, jolloin rakennuksen huonejärjestystä pohditaan uudella tavalla.
Maastonmuotoilua kannattaa tehdä jo rakentamisen yhteydessä, jolloin se on edullista ja vaivatonta; kun kaivuri muutenkin jyllää tontilla talon perustusten kimpussa, kannattaa sillä ainakin kuoria rikkaruohojen valtaama pintamaa, kaivaa kaadettujen puiden kannot pois ja pensasaidalle valmis ojanne sekä sijoitella suuret kivet valmiiksi paikoilleen. On turhaa kuljettaa arvokasta maa-ainesta kuormakaupalla kaatopaikalle, jos sitä voidaan hyödyntää omalla tontilla esimerkiksi melu-, pöly- ja näköesteinä.
Suomalaisessa pihassa autotalli on usein sijoitettu tontille liian keskeiselle paikalle. Se varastaa katseen ja luo ensivaikutelman koko miljööstä. Mieluummin korostetaan taloa ja pihaa. Toki joskus voi olla myös tarkoituksenmukaista suojata varsinaista oleskelupihaa autotallilla. Tällöinkin pitäisi autotallia pystyä pehmentämään ja katsetta johdattamaan kohti taloa ja kauniita istutuksia. Autotallin sijoittelussa kannattaa myös miettiä turvallisuutta: suoraan vilkkaasti liikennöidylle kadulle peruuttaminen voi olla suorastaan vaarallista.
Suunnittelija aukaisee lisäksi kulkuväyliin, oleskelualueisiin ja pihavalaistukseen liittyviä kysymyksiä. Näiden pohjatyöt voidaan tehdä jo talonrakentamisen alkuvaiheessa, jolloin kulkeminen takapihallekin onnistuu vielä helposti.
On tärkeää, että asukkaiden omien toiveiden ja mieltymysten lisäksi sekä paikan että rakennusten tyyli säilytetään suunnittelun lähtökohtana. Tavoitteena on myös toimintojen mukaan jäsennelty pihapiiri, jossa on niin lasten leikille, oleskelulle, tuuletustelineelle kuin jäteastiallekin järkevät paikat. Avainsanoja ovat muun muassa toiminnallisuus, esteettisyys ja turvallisuus.
Usein kuvitellaan, että pienen pihan suunnitteleminen on helpompaa ja nopeampaa. Totuus on päinvastainen: Tarvittavien toimintojen ja toivottujen yksityiskohtien suunnitteleminen pieneen pihaan on usein huomattavasti vaativampaa. On sommiteltava ja mietittävä tarkkaan, miten kaikki saadaan mahdutettua pieneen tilaan, ja pidettävä kokonaisuus kuitenkin tasapainoisena.