• Etusivu
  • Kasvillisuus

Porkkana – puutarhojen tuttu juures

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.08.2023
20238_60054.jpg

(Kuva: Pixabay)

Porkkana on monien puutarhojen tuttu juures. Porkkana on juureksista ehkä monipuolisin. Sen voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruuanlaittoon, keittoihin ja leivontaan. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia, kaliumia, jodia ja kuitua. Näiden ansiosta porkkanat tasaavat verensokeria ja säilyttävät kylläisyydentunteen. Porkkanat sisältävät myös silmille tärkeää beetakaroteenia.

Kotimaista porkkanaa saa ympäri vuoden kaupasta. Jos kuitenkin haluaa itse kasvattaa, kannattaa porkkanat istuttaa mahdollisimman aikaisin keväällä. Porkkanoita voi kasvattaa tavallisen kasvimaan lisäksi myös ämpärissä tai säkissä. Taimirivien väli on noin 15–20 cm ja siementen kylvösyvyys 1–2 cm. Porkkanat kannattaa istuttaa kohopenkkeihin, jotta ylimääräiset sadevedet valuvat pois.

Porkkanan kasvatus

Porkkanat säilyvät viileässä 2–3 viikkoa. Nuupahtaneet yksilöt voi freesata kylmässä vedessä ja nahistuneet porkkanat kannattaa käyttää ruuanlaittoon. Jääkaappiin laitettaessa kannattaa porkkanoista leikata naatit pois. Porkkanoita voi myös pakastaa esikeitettynä tai raasteena sellaisenaan.

Popsi porkkanaa

Porkkanat sopivat erittäin hyvin ruuanlaittoon. Niitä voidaan käyttää raakana, keitettynä ja paistettuna. Niistä saa erinomaista hilloa ja marmeladia. Porkkanoita voi myös pakastaa joko keitettynä, soseutettuna tai raasteena.

Porkkana on edullinen ja ravinteikas

Toimituksessa kokeilimme K-Ruoka-reseptejä. Valitsimme sieltä porkkanakakkupannarin ja puolukka-valkosuklaaporkkanakakun.

Porkkanakakkupannari

8 annosta

4 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
2 dl porkkanaraastetta (hienoa)
50 g voita sulatettuna
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa

Tuorejuustovaahto
1 prk (2 dl) vispikermaa
1 pkt (180 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl vaahterasiirappia
1 dl saksanpähkinöitä

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Sekoita munat ja jauhot kulhossa. Lisää maitoa vähitellen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Sekoita taikinan joukkoon porkkanaraaste, sulatettu voi, sokeri, suola ja mausteet. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen uunipeltiin. Paista pannukakkua 200-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja makeuta vaahto vaahterasiirapilla.
Tarjoa pannari tuorejuustovaahdon ja pähkinöiden kanssa. Halutessasi voit lorauttaa annokseen vielä vaahterasiirappia.

Puolukka-valkosuklaaporkkanakakku

12 annosta

Pohja

350 g (4–6 kpl) porkkanoita (noin 5 dl hienona raasteena)
150 g voita
3 kananmunaa
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl inkivääriä

Pinnalle
1 rs (180 g) maustamatonta tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
1 1/2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g puolukoita
1 dl (80 g) valkosuklaahippuja/-rouhetta

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Raasta kuoritut porkkanat hienoksi raasteeksi. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokerit. Lisää vaahtoon rasva ja porkkanaraaste varovasti sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Levitä taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan (20 x 28 cm). Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20–25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto, voi ja tomusokeri sileäksi kuorrutukseksi. Levitä kuorrutus pohjan päälle. Kakku mehevöityy jääkaapissa ja on parhaimmillaan seuraavana päivänä leipomisesta. Ripottele puolukat ja valkosuklaahiput kakun pinnalle ennen tarjoamista.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
20212_68766.jpg
Miten aloitan kasvihuoneharrastuksen?
Viherpeukalot ovat sen aina tienneet: puutarhanhoito tuo runsaasti iloa ja hyvää mieltä! Arkinen puuhailu kasvien parissa rauhoittaa ja hoitaa kuormittunutta mieltä. Lisäksi ajoittainen fyysinen ponnistelu tekee hyvää koko keholle ja lihaskunnolle. Ei sovi myöskään unohtaa puutarhan esteettisiä arvoja. Kun vielä kiitokseksi kaikesta tästä saa kerätä satoa omasta puutarhasta, voi puutarhuri hykerrellä tyytyväisenä. – Mikään ei maistu niin hyvältä kuin itse kasvatettu, olipa kyse sitten oman kasvihuoneen tomaateista tai avomaan mansikoista!
20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton