• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipuli- ja mukulakasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_139.jpg

Sipulit ja mukulat ovat kasvien vararavintopaikkoja. Sipulikasvit kasvattavat usein sivusipuleita ja jotkut myös jakaantuvat. Kun sivusipulia lähdetään irrottamaan, täytyy huolehtia että emosipulia ei vahingoiteta. Sipuli- ja mukulakasveihin tulee helposti erilaisia tauteja ja tuholaisia joista mainittakoon mm. punaruostetauti, mätäneminen, lierot ja siirat.

Monivuotiset


Monivuotiset sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät enimmäkseen asuinhuoneessa. Ne kukkivat kerran, pari vuodessa. Suuret sipulikasvit istutetaan mielellään jokainen omaan ruukkuunsa. Ne viihtyvät valoisassa paikassa. Noudata tarkasti kasvin sipulille annettua istutussyvyyttä (selviää pussista tai paketista). Kastelun tulisi alkuvaiheessa olla tasaista ja niukkaa.

Jotkut sipulikasveista voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, mm. amatsoninlilja ja jaloritarinkukka. Sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät ja kukoistavat hyvin kesällä myös hieman varjostetussa kasvihuoneessa.

Sipulikasveja:

Mukulakasveja

:

Lyhytikäisiä

Nämä kasvit ovat pihan koristekasveja, mutta niitä voidaan myös hyötää joulun tai pääsiäisen silmäniloksi. Ne eivät ole pitkäikäisiä, mutta ne voidaan kuitenkin vielä istuttaa jatkossa pihamaalle.

Sipulikasveja:

Mukulakasveja:
20066_138.jpg

Istuttaminen
Talvella kukkivat sipulit ostetaan ja myöskin istutetaan syksyllä. Sipulit istutetaan saviruukkuihin, pari sipulia per ruukku. Multana käytetään kompostimultaa tai hiekka-turvemultaa.

Hyötäminen
Jos sipulikasvit halutaan talvella kukkaan, ne tulee hyötää. Hyötäminen tarkoittaa niiden juurruttamista viileässä ja pimeässä. Sipuleita pidetään kosteassa mullassa 8-10 viikkoa kunnes ovat juurtuneet. Kun idut ovat noin 10 sentin pituisia, siirretään ruukut ikkunalle. Suositeltava lämpötila olisi noin 15-18 astetta. Hitaalla kasvuvauhdilla saadaan kauniita kukkia.

Jos haluat siirtää sipulit ulos kukinnan loputtua, täytyy kukkavarret leikata ensin pois. Maan on istutettaessa oltava sulanutta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kaksi sientä sammalmättäällä
Haaparouskua hakemaan
Arvostettu sienikaunotarHaaparouskua löytyy koko maasta; esiintymät harvenevat kuitenkin pohjoiseen mennessä. Heinäkuusta lokakuulle voi tämän kaunottaren bongata seka-, mänty- ja kuusimetsistä sekä nevoilta, joilla kasvaa joko koivuja tai kuusia.Haaparouskuja löytyy kohtalaisen helposti, ilman suurempaa etsimistä. Esiintymät voivat olla joko yksittäisiä sieniä siellä täällä tai isompi rypäs. Haaparouskukin on kauppasieni ja näin ollen arvostettu sieni, joten se kannattaa napata metsästä mukaan, jo sellaisen löytää.
Erilaisia yrttejä
Yrtit ja juurekset omasta hyötypuutarhasta - kuuntele Kivijalka-podcast
Olisi hienoa loppukesällä syödä omalta maalta punaisia viinimarjoja suoraan pensaasta tai napata maasta porkkana pikkupurtavaksi. Siinä tietäisi ainakin tasan tarkkaan mitä suuhunsa laittaa, kun on koko kesän seurannut niiden kasvua.Tässä Kivijalka-podcastissa puhutaan hyötypuutarhasta. Mitä muuta se voisi olla, kuin marjapuska pihan perällä ja miten sellaista pitäisi hoitaa? Aiheesta keskustelemassa on Satakunnan puutarhaseuran sihteeri Tina Halin.Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.(Podcast on tallennettu 2022 vko 23.)
20237_82507.jpg
Viikon kysymys: Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
202310_61179.jpg
Hilla, lakka, suomuurain
Rakkaalla lapsella on aina monta nimeä. Se sanonta pitää paikkansa myös tämän herkullisen marjamme kanssa; lakka eli hilla eli muurain (Rubus chamaemorus) on vatukoiden (Rubus) sukuun ja ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva, ruohovartinen kasvi. Kasvin nimitys vaihtelee alueittain niin, että lakasta puhutaan perinteisesti Länsi-Suomessa ja hillasta Itä-Suomessa, Lakkaa sanotaan myös suomuuraimeksi, lintiksi ja valokiksi. Nimeä käytetään niin kasvista kuin sen tuottamasta heleän oranssista, mehukkaasta marjastakin.
20212_68566.jpg
Tärkeä kevätsuojaus
Aurinko alkaa jo mukavasti lämmittämään posken pintaa ja pian sen teho riittää lumien sulattamiseenkin. Alkukevään auringon säteillä on myös haittavaikutuksensa: lumi heijastaa uv-säteilyn moninkertaisena, joten ulkoilijan kannattaa ottaa pian aurinkosuojavoiteensa käyttöön. Suojata kannattaa nenänpäänsä lisäksi myös puutarhansa ikivihreät kasvit: havut ja alppiruusut. Auringon kilossa ne alkavat haihduttamaan, vaikkei jäisestä maasta heru vielä kosteutta tilalle.
20228_79410.jpg
Viikon kysymys: Tuija-aidan istutus ja kastelu
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton