Amppeliin mahtuu mansikkaa ja chiliä – hyötykasvit valloittavat ylhäältä käsin

Punainen kypsä mansikka lehtien keskellä. (Kuva: Pixabay)
Hyötykasvien viljelyn kasvava suosio on lisännyt kiinnostusta myös syötäviin amppelikasveihin. Perinteisen amppelimansikan rinnalle on noussut valikoima, johon kuuluu muun muassa tomaattia, kurkkua, paprikaa ja chiliä – täydellinen valinta viherpeukaloille, jotka haluavat kasvattaa satoa vaikka parvekkeella. Kompaktikin tila riittää, kunhan kasvupaikka on lämmin ja valoisa. Näin syntyy helposti satoisa ja viehättävä napostelupuutarha käden ulottuville.
Rönsyilevä amppelimansikka
Valkokukkaiset mansikka-amppelit tarvitsevat vähemmän vettä kuin marjaa tuottavat lajikkeet, mutta satoa tavoittelevan kannattaa lisätä kastelun ohella myös lannoitusta, jotta marjoista kasvaa suuria ja makeita.
Kuumimpina kesäpäivinä mansikkakasvi hyötyy vedellä sumuttamisesta, mikä auttaa pitämään kasvualustan kosteana ja vähentää ravinteiden haihtumista. Mansikka viihtyy erityisen hyvin valoisalla paikalla, ja mitä enemmän valoa, sitä runsaammin kukkia muodostuu.
Kasvin voi yrittää talvettaa istuttamalla sen syksyllä maahan, esimerkiksi pensaan juurelle, jossa se on suojassa ja peitettynä lehdillä.
Makoisat amppelitomaatit
Tomaatti viihtyy lämpimässä ja auringonvalossa – eikä amppelitomaatti ole poikkeus. Amppelikasvatuksessa on se etu, että kasvin voi helposti kääntää kohti aurinkoa tai siirtää valoisampaan paikkaan esimerkiksi rakennuksen toiselle puolelle.
Hyvin hoidettuna tomaattiamppeli kasvaa tuuheaksi, alas roikkuvaksi vihannesverhoksi, josta lapsetkin mielellään napsivat kypsiä ja terveellisiä herkkuja. Lannoitusta annetaan joko viikoittain täyslannoitteena tai miedompana liuoksena jokaisella kastelukerralla. Kun kypsyvät tomaatit alkavat painaa, kasvi voi tarvita tukea. Myös paprika viihtyy amppelissa samoilla hoito-ohjeilla kuin tomaatti.

Oman parvekkeen kurkut
Lämpöä rakastava amppelikurkku kannattaa siirtää parvekkeelle vasta, kun päivälämpötilat pysyttelevät vähintään kymmenessä asteessa. Kukkivien kurkkujen pölytys tehostuu, kun parvekkeella on mahdollisuus pölyttäjien vierailuun – lasitetulla parvekkeella onkin hyvä pitää ikkuna auki kukinnan aikaan.
Kurkun pitkät versot saavat riippua vapaasti, joten ne eivät tarvitse tukea. Kurkku hyötyy säännöllisestä kastelulannoituksesta, jota voi lisätä veteen jokaisella kastelukerralla.
Chili viihtyy amppelissa
Amppeliviljelyyn hyvin soveltuva chili kasvattaa pitkää, rönsyilevää versoa, joka voidaan kiinnittää tukevasti amppeliin. Korkeammalle sijoitettuna kasvi saa runsaammin valoa, mikä edistää sen hyvinvointia. Chilin koristeellisuus korostuu, kun valitsee lajikkeen, jonka hedelmät eli podit kypsyvät kirkkaan punaisiksi, keltaisiksi tai oransseiksi. Jos haluaa vaikuttaa sadon väriin, kannattaa kasvattaa taimet itse siemenistä – tällöin kasvatus on hyvä aloittaa jo helmikuun ja maaliskuun taitteessa.
Kasvukauden alkuvaiheessa amppelichili hyötyy typpeä sisältävästä lannoitteesta ja tasaisen kosteasta, mutta ei vetisestä, kasvualustasta. Kukinnan käynnistyessä lannoitus kannattaa vaihtaa fosfori- ja kaliumvoittoiseksi, sillä nämä ravinteet tukevat hedelmien muodostumista. Lasitetulla, etelään päin avautuvalla parvekkeella chili voi tuottaa satoa vielä pitkälle syksyyn, jopa marraskuun puolelle asti.

Aiheeseen liittyvää

Porkkanan kasvatus

Kasvata varhaisperunat ämpärissä – satoa vaikka parvekkeelta

Itujen kasvatus

Ryhdy ruukkupuutarhuriksi

Istutusetäisyydet
