• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tryffeli - Korkeasti arvostettu herkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.08.2018
20141_37712.jpg

Kalkkitryffeli Kuva:Kauppila Oy


Tryffeli on kuuluisa ainutlaatuisen herkullisesta maustaan. Ravintolat ympäri maailman tarjoavat sitä mitä moninaisemmissa muodoissa. Suomessa mielenkiinto tryffeliä ja sen kasvatusta kohtaan on voimakkaassa nousussa. Vuonna 2012 Itä-Suomesta löydettiin ensimmäiset tarhatut tryffelit. Tryffelin kasvatus kotipuutarhassakin on mahdollista ja sitä kannattaa kokeilla. Tarvitaan vain taimet, kärsivällisyyttä sekä ripaus onnea viljelyyn.

Aidon symbioosin tuote

Korkeasti arvostettu tryffeli on itse asiassa sieni, joka kasvaa isäntäpuun juuriston kanssa aidossa symbioosissa. Sienirihmasto antaa puulle vettä ja ravinteita. Puu puolestaan antaa sienirihmastolle yhteyttämistuotteitaan eli sokereita. Tryffelin kasvatuksessa lannoitusta ei siis tarvita eikä sitä saa antaa.

Tryffelit eli multasienet kehittyvät 5-30 cm:n syvyydessä maan alla. Tryffeleiden tuoksu on ainutlaatuinen ja perinteisesti tryffeleitä on etsitty tryffelisikojen ja koirien avulla. Puutarhassa sienet voi havaita silmämääräisestikin. Niitä kannattaa etsiä n. 20-100 cm etäisyydeltä puun rungosta. Hyviä tuntomerkkejä on esimerkiksi, että maanpinta hieman halkeilee esiintymäkohdan yllä. Tryffeleiden tuoksu houkuttelee myös hyönteisiä puoleensa. Usein tryffelit kehittyvät taimen ympärillä käytetyn katteen ja pohjamaan väliseen rajakohtaan. Suomessa tryffeleiden keruuaika ajoittuu elokuun alusta maan jäätymiseen saakka.

Tryffeli luonnossa

Tryffelisieniä löytyy luonnosta useita eri lajeja. Luonnontuotanto on useiden syiden takia vähentynyt ja siksi tryffelin viljely on yleistynyt etenkin Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa. Pilviä hipovan kilohintansa ansiosta peltotuotto voi olla euroissa valtavaa, mutta kotipuutarhassa yksittäistenkin tryffelitaimien istuttaminen sekä tryffeleiden löytäminen on todella palkitsevaa sekä mielenkiintoista seurattavaa.

Tryffelin kasvatuksessa "Takuuta ei ole, mutta hyviä mahdollisuuksia paljon "

Kasvatuksen alkuun pääsee pähkinäpensaan, tammen tai kuusen taimilla, joiden juuristoon tryffelisieni on ympätty. Nämä kasvit soveltuvat puutarhaan myös koristekasveiksi, joten samalla niistä saa sekä silmäniloa että hyötyä.

Rehevälehtinen pähkinäpensas (Corylus avellana) antaa hyvää näkö- ja melusuojaa. Tammi (Quercus robur) kasvaa aikanaan komeaksi puuksi, mutta sitä voidaan vuosittain myös leikata, jolloin se soveltuu pienillekin pihoille. Kuusi (Picea abies) sopii perinteisiin kuusiaitoihin ja aidanteisiin, vuosittain leikkaamalla siitä saa myös kauniin yksittäisen koristekuusen.

Kasvualustan sopivuus - kalkkia tarvitaan!

Kasvupaikaksi sopii puutarhamaa, pelto tai niitty. Metsä ei sovi viljelyyn, koska siellä maaperässä on liian paljon kilpailevia mykoritsoja eli sienijuuria. Maan tulee olla kuohkeaa, tiiviissä savimaassa tryffeli ei viihdy. Kasvualustan tulee olla myös vettä läpäisevää, tryffeli ei pidä seisovasta kosteudesta.

 - Tammen ja pähkinäpensaan juuristoon on ympätty Bourgogne eli mustatryffeli(Tuber aestivum). Kasvualustan tulee olla voimakkaasti kalkkipitoinen, pH 7,5-7,8.

- Kuusen juuristoon on ympätty Kalkkitryffeli (Tuber borchii). Kasvualustaksi sopii normaali puutarhamaa, pH 6,5-7,0.

Tärkeää on siis kalkin lisäys; mustatryffeliä varten kalkkia lisätään n. 2 kg/m2 ja kalkkitryffelille n. 0,5 kg/m2. Jos olet epävarma olemassa olevan maan happamuudesta tai aiot hankkia useita tryffelintaimia, maa-analyysin ottaminen on suositeltavaa.

Istutus ja hoito

Kasvualustan kunnostuksen yhteydessä maa muokataan n. 40 cm syvyyteen ja rikkakasvit poistetaan juurineen. Jotta maa säilyisi kuohkena, taimen ympärille tuleva maa tiivistetään vain kevyesti. Säännöllisestä kastelusta huolehditaan ensimmäisen kasvukauden ajan. Huomaa, että tryffeli ei tarvitse lannoitusta istutuksen yhteydessä eikä myöhempinäkään vuosina!

Tryffeli hyötyy 10-15 cm paksuisesta orgaanisesta katekerroksesta taimen ympärillä. Se tasaa maan kosteus- ja lämpöolosuhteita. Katteeksi voi laittaa esim. lehtipuuhaketta, olkea tai kuohkeita lehtiä. Katteen joukkoon on hyvä lisätä kalkkia, jotta se ei maatuessaan hapata pintamaata.

Taimet suojataan runkosuojalla jäniksiä, peuroja ja myyriä vastaan. Nämä eläimet eivät yleensä ole kiinnostuneita tryffeleistä, mutta voivat vahingoittaa taimien kuorta sekä juuria. Tulevina vuosina rikkakasvit poistetaan säännöllisesti. Vuosittain keväisin pintamaata myös muokataan noin 10-15 cm syvyydeltä, jotta maan kuohkeus säilyy. Samalla katetta voi lisätä taimen ympärille.

Tryffeleitä saattaa ilmestyä jo 3-4 vuoden kuluttua istutuksesta, useimmiten vasta 5-7 vuoden jälkeen. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan, mutta omasta puutarhasta löydetyt tryffelit ovat kallisarvoista herkkua ja odotus on varmasti vaivan arvoista.

Herkkua monin tavoin

Jo yhdestäkin tryffelistä riittää aineksia moneen herkutteluhetkeen. Tryffeli soveltuu ohuina höylättyinä lastuina esim. pastaruokiin, risottoihin, munakkaisiin sekä salaatteihin. Sitä voidaan käyttää myös maustevoin, kastikkeiden, juustojen sekä öljyjen maustamiseen. Tryffeli on parasta tuoreena, se säilyy käyttökelpoisena 7-10 päivää jääkaapissa.

©Copyright; Kauppila Oy

Mustatryffeli Kuva: Kauppila Oy
Mustatryffeli Kuva: Kauppila Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20077_5967.jpg
Elokuun nimikkokasvit
Monikäyttöinen tyrniMonikäyttöinen tyrni Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophaë rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas, jota istutetaan terveellisten marjojen, hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvyn takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
201110_28314.jpg
Sitruunamelissa (Melissa officinalis)
Mikä on tämä vihreä jääteöannokseni päällä?Se näyttää ihan nokkoselta...Usein ensimmäinen tapaaminen sitruunamelissan kanssa on nimenomaan tällainen. Jäätelön tai piirakan koristeena on vihreä kasvikunnan edustaja. Tarkemmin tutustuessa huomaa, että koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia ja ne tuoksuvat voimakkaasti sitruunalle; etenkin, jos niitä hieroo sormien välissä. Vaikka monille meistä sitruunamelissa onkin ehkä uusi tuttavuus, niin sitruunamelissalla on kuitenkin pitkä historia etenkin rohdoskasvina. Sitruunamelissa on herkän kaunis ja mehiläisten suosima ruohokasvi, joka sopii myös koristeeksi ja ruuanlaittoon.Sitruunamelissa (Melissa officinalis) kasvaa villinä Aasiassa, viljeltynä lähes koko Euroopassa. Se on monivuotinen, mutta Suomessa se talvehtii ulkona vain maan eteläisimmissä osissa (sielläkin sen versot kuolevat pakkasten tullen, mutta maanalaisista osista nousee uusia keväällä). Lisäksi kasvi siementää itse ja leviää siten sekä kasvullisesti että siemenistä.
20232_80892.jpg
Kasvien viihtyvyys paranee maata parantamalla
Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Tiiviitä maita kuohkeutetaan ja karuille sekä helposti kuivuville maille lisätään kosteutta ja ravinteita pidättävää maa-ainesta.
20065_69.jpg
Hyvä ja kestävä nurmikko
Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi on valittu oikea siemenseos, hoidolla selviää tulevina vuosina varsin vähällä. Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä, kestää kulutusta. Se on hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Lisäksi hyvä nurmikko on poudankestävä, talvenkestävä, taudinkestävä ja vihertyy aikaisin keväällä
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton