• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
200812_14375.jpg

Kasvihuonekurkku

Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.

Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

Monipuolisesti kylmänä

Kurkku käy virkistäväksi ja raikkaaksi välipalaksi sellaisenaan työn ja liikunnan lomaan. Se toimii janojuoman tavoin ja maistuu suun täydeltä haukattuna erilaiselta kuin ohuina viipaleina.

Tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla kurkku soseutuu keitoksi tai juomaksi, jonka voi maustaa ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria sekä tuoreyrteillä. Kurkkukeiton ryydittävät chili, valkosipuli, sitruuna tai viinietikka.

Paloiteltuna ja raastettuna kurkku yhdistyy loistavasti hapanmaitotuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään tai ranskankermaan. Kurkkulassi ja tsatsiki maistuvat kaikille. Voimakkaat juustot sopivat kurkun kumppaneiksi, kuten kreikkalaisesta salaatista tiedetään.

Keittoon, vokkiin, uuniin

Suomessa vielä melko uutta on kuumentaa kurkkua. Voit höylätä kurkusta pitkiä nauhoja lisättäväksi kuumaan tagliatelle-pastaan. Kurkkupalat täydentävät vokkiruoan kätevänä loppusilauksena.

Kuuma kurkkukeitto on kokeilemisen arvoinen. Uuniruokiin ja muihin lämpimiin ruokiin kurkku sopii aivan samaan tapaan kuin kesäkurpitsa.

Satoa noin 8,5 kg/hlö/v

Suomessa kasvihuonekurkkua tuotetaan vuosittain noin 30 miljoonaa kiloa eli kuutisen kiloa asukasta kohti. Myös avomaan kurkkua viljellään kasvihuoneissa. Sen satomäärä nousee vuosittain noin 0,7 miljoonaan kiloon.

Lisäksi avomaan kurkkuja tuotetaan avomaalla yhteensä 10 - 13 miljoonaa kiloa vuodessa. Valtaosa tästä sadosta menee sopimustuotantona elintarviketeollisuudelle.

Avomaankurkun sesonki ajoittuu Suomessa elo-syyskuulle. Avomaankurkkua käytetään lähinnä säilöntään, mutta avomaankurkku on hyvää myös voileivällä ja salaateissa.

Säilytä huoneenlämmössä

Vesipitoisuutensa takia kurkut ovat herkkiä lämmön vaihtelulle. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +10 - +14 astetta. Muovikelmu suojaa ohutkuorista kurkkua nahistumiselta. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska se kellastuu etyleenin vaikutuksesta.

Kurkku-maustekakku (sopii vaikka joululeivontaan)

2 munaa
2 dl sokeria
3 dl kuutioitua kurkkua
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1,25 dl pullomargariinia

Kurkku-maustekakku
Kurkku-maustekakku

Voitele ja korppujauhota pitkänomainen kakku- /leipävuoka.
Kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon kurkkukuutiot.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita vähin erin käännellen munavaahtoon. Lisää lopuksi pullomargariini.
Paista kakkua 175 asteessa 50 - 60 minuuttia.
Vinkki: Voit koristella kakun pinnan niin, että kiehautat tilkan vettä kattilassa, lisäät hillosokeria ja pieniä kurkkukuutioita, kuumennat ja lusikoit seosta hyytymään kakun pintaan.

Kuuma kurkkukeitto

1 - 2 sipulia
1 - 2 valkosipulinkynttä
2 herkkukurkkua
1 tuore kurkku
rypsiöljyä
0,25 tl rouhittua maustepippuria
8 - 10 dl kasvislientä
(suolaa)
2 tl hunajaa
2 - 3 tl kurkumaa
hienonnettua persiljaa
hienonnettua kirveliä tai basilikaa
Lisäksi:
kevytkermaviiliä tai -ranskankermaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi herkkukurkut ja tuore kurkku. Kuullota kuumassa öljyssä sipulisilppuja kattilan pohjalla. Lisää herkkukurkut ja kääntele pari minuuttia. Mausta pippurilla.
Kaada kattilaan kasvisliemi. Liemen määrä riippuu siitä, kuinka paljon kurkuista irtoaa nestettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suikaloitu tuorekurkku. Jos keitto tuntuu liian sakealta, lisää nestettä.
Mausta hunajalla ja kurkumalla. Kurkuma antaa keitolle kellertävän värin. Tarkista maku ja nosta tarjolle. Ripottele pinnalle persiljaa ja kirveliä tai basilikaa. Lisää kermaviiliätai ranskankermaa jokaisen annoksen pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20217_71635.jpg
Oletko vailla marjakaveria?
Marjakaverikampanja etsii unelmien marjastusseuraa.Suomen metsissä on tänäkin vuonna noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja, josta valitettavasti keräämme talteen vain 10 %. Arktiset Aromit ry haastaakin nyt kaikki marjastamaan menossa tai marjakaveria vailla olevat Marjakaverikampanjaan.
PowerForAll
Nyt on oikea aika hankkia tarvitsemasi akkutyökalut
Hyvillä työkaluilla hommat sujuvat. Mitkä sähkötyökalut helpottaisivat sinun remonttiasi tai pihan hoitoa? Pelaamalla Bosch-työkalupeliä ja valitsemalla haluamasi sähkötyökalut, osallistut niiden arvontaan.
20077_5959.jpg
Vadelmakausi alkanut
Kun vadelman kukinta-aika on melko pitkä, myös satokaudesta ennustetaan normaalia pidempää. Arvio kuitenkin muuttuu, jos säät viilenevät tai tulevat helteisiksi. Myös oikukas talvi verottaa vadelmasatoa. Talven aiheuttamat vauriot näkyvät satoikäisten versojen kuivumisena.
20066_207.jpg
Perennojen jakaminen
Pihan perennapenkeistä saa uusia taimia jakamalla vanhoja perennoja. Pidä vaikka naapurin tai ystävän kanssa perennojen vaihtoviikot!Perennoja voi jakaa eli irrottaa juurakosta osia, uuden taimen alkuja. Syksyllä kukkivat perennat jaetaan keväällä pian kasvuunlähdön jälkeen, kun ovat 10-20 cm korkeita. Keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat jaetaan syksyllä.Jos taimet ovat jaettaessa pitkiä, typistä niitä, jätä silti jonkin verran lehtiä auringon energiaa pyydystämään. Typistä myös juuria, että ne nuorentuisivat eli kasvattaisivat uusia nuoria juuria leikattujen tilalle. Ellet heti ehdi istuttamaan jaettuja taimia uudelleen, pane jakotaimien juuret savivelliin odottamaan. Istuta humuspitoiseen, rikkaruohottomaan, hyvin peruslannoitettuun multaan.Perennojen jakamiseen sopivat työvälineeksi joko lapio, isompi juurakkoisilla taimilla, tai veitsi ja kädet pienemmillä juurakoilla.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Siemenistä puutarhaan niityn kauneimmat kukat
Paahteisilta kallioilta kuivilta kedoille ja reheville niityilleErittäin kuivalla ja karulla kalliolla sadevesi haihtuu nopeasti ja maakerros on ohut. Paahteisen paikan kasvillisuus on harvaa. Olojen parantuessa kasvillisuus lisääntyy; runsaasti kukkiva keto sijaitsee aurinkoisella, paahteisella ja kuivalla paikalla, jolla on niukasti ravinteita. Kuiva niitty on ketoa ravinteikkaampi, mutta kuivuus pitää kasvit yhä matalina. Peruskosteuden lisääntyessä kasvillisuus rehevöityy, vaikka tuoreella niitylläkin voi keskikesällä olla melko kuivaakin.Niin kuiville kallioille, kedoille kuin niityillekin löytyy kyseisissä oloissa viihtyviä kasveja. Myös varjoisalle metsäniitylle, keväällä valoisalle lehtoniitylle sekä happamalle harjukedolle löytyy oloihin sopeutuneita lajejaan. Upeita kasveja löytyy myös kosteille paikoille.
20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton