Vadelmat, pensasmustikat ja herukat kypsyvät - kerää kesän maut talteen
Vadelman sadonkorjuuaika kestää pari viikkoa. Ensimmäisiä marjoja päästään poimimaan heinäkuun lopulla. Kuvat: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry
Vadelmien, pensasmustikoiden ja herukoiden pääsatokausi on parhaillaan käynnissä tai juuri alkamassa. Kesän ihanat maut kannattaakin nauttia ja säilöä nyt.
Avomaan vadelman pääsatokausi on nyt parhaimmillaan. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton tietojen mukaan vadelmien laatu on erinomainen ympäri Suomen, sillä vadelmakasvustot talvehtivat hyvin viime talvena ja kesällä kukinta onnistui mainiosti. Tällä hetkellä vadelmaa on hyvin säilöttäväksi talven varalle sekä nautittavaksi tuoreena.
Kotimainen vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta, ja se on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien ja vaikkapa vuohenjuuston kaveriksi. Myös leivontaan vadelma on loistomarja, joka pensasmustikan ja mustaherukan parina nousee kuningattareksi.
Vadelma säilytetään tuoreena jääkaapissa +2–5 asteessa, mahdollisimman lyhyen aikaa. Ne kannattaa jatkokäsitellä, eli esimerkiksi pakastaa tai mehustaa, nopeasti oston tai poiminnan jälkeen.
Pensasmustikan poiminta on alkamassa koko maan alueella. Pensasmustikastakin odotetaan tänä vuonna hyvää satoa onnistuneen talvehtimisen ja runsaan kukinnan ansiosta.
Pensasmustikka on kotimaisena puutarhamarjana vielä melko tuntematon, ja monet vertaavatkin sitä metsämustikkaan. Vaikka molemmat kasvit ovat mustikoita, kyseessä on kuitenkin kaksi täysin eri lajia. Pensasmustikan marjat ovat metsämustikoita suurempia, eivätkä ne värjää sormia. Pensasmustikat ovat pehmeän ja miellyttävän aromikkaan makuisia, ja ne soveltuvat mainiosti myös pakastettaviksi.
Loppukesällä kypsymisvuorossa ovat eri herukkalajit. Suomessa viljellään valko-, puna-, musta- ja viherherukoita sekä karviaisia. Mustaherukka on näistä eniten viljelty ja sitä kannattaa suosia erityisesti terveysvaikutusten vuoksi. Marjat sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä.
Herukoita käytetään pääasiassa mehuina, tuore- ja pakastemarjoina sekä hilloina ja hyytelöinä. Kotimaiset viinit pohjautuvat myös pitkälti herukoihin. Tuoreena niin herukoita kuin karviaisiakin tulee säilyttää jääkaapissa.
Mikäli pensasmarjoja ei kasva omassa puutarhassa, ne kannattaa hankkia esimerkiksi torilta tai suoramyyntiä harjoittavalta marjatilalta.