• Etusivu
  • Varusteet

Vinkit talvikompostointiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2024
20237_80483.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kompostin lämpö syntyy kompostin pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Kauttaaltaan hyvin lämpöeristetyssä kompostorissa pieneliöiden tuottama lämpö säilyy vuoden ympäri. Muutama vinkki auttaa pitämään kompostoitumisen vauhdissa pakkasessakin.

Säännöllisesti uutta jätettä ja kuiviketta

Talvella jätettä kannattaa viedä kompostoriin 3–4 kertaa viikossa. Mitä enemmän uutta hajotettavaa jätettä pieneliöillä on sitä korkeampana lämpötila säilyy.

Liian märkä komposti jäähtyy ja jäätyy herkästi talvella. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää. Kuivikkeella varmistetaan ilmavat ja nestettä sitovat kerrokset kompostimassassa ja samalla pieneliöiden hapen saanti. Riittävä määrä on vähintään kolmasosa kuiviketta viedyn jätteen määrästä. Kuivike lisätään kompostimassan päälle, jolloin se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa mahdollisesti kannesta tippuvalta kylmältä kondenssivedeltä.

Muista lisätä riittävästi kuiviketta kompostoriin talvella. (Kuva: Biolan)
Muista lisätä riittävästi kuiviketta kompostoriin talvella. (Kuva: Biolan)

Hyvä kuivike sisältää hapanta turvetta ja karkeaa puunkuorirouhetta. Turve imee kosteutta ja tasaa kompostimassan kosteuseroja. Lisäksi turve pystyy sitomaan itseensä hajuja ja esimerkiksi kaasuna vapautuvaa typpeä. Puunkuorirouheen tehtävä on säilyttää kompostimassan ilmavuus.

Tyhjennä myös talvella

Koska jätettä syntyy ympäri vuoden, kompostoria on tyhjennettävä myös talvella. Jatkuvatoimisen kompostorin pohjalla on kaikkein vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään tätä jäähtynyttä kompostimassaa, kompostin toiminta yleensä piristyy. Kerralla tyhjennetään korkeintaan 1/3 tilavuudesta.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle

Pikakompostoreissa ilmanvaihtoa voi säätää tyhjennysluukun yläpuolisella säätökiekolla. Kun ilmanvaihtoa säädetään pienemmälle, pääsee kompostorin sisään vähemmän kylmää ulkoilmaa.

Sekoita kompostia maltilla, sillä kylmällä ilmalla sekoittaminen jäähdyttää kompostoria. Siksi talvella riittää, että kompostia möyhitään kolmen, neljän viikon välein. Sekoitus onnistuu helpoiten kompostimöyhentimellä. Koska ei ole tarkoitus sekoittaa kompostin eri-ikäisiä osia keskenään, riittää, että sekoitetaan noin 40 sentin pintakerrosta.

Lisälämpö ja -ravinne auttavat nostamaan lämpötilaa

Kompostin hajotustoiminta jatkuu viileässäkin, mutta hitaammin. Vasta kompostimassan jäähtyessä viiteen pakkasasteeseen, kaikki hajotustoiminta pysähtyy. Jäätyminen ei vahingoita kompostoria eikä kompostimassaa, mutta kompostori täyttyy tavallista nopeammin.

Jos kompostin toiminta pysähtyy ja tila kompostorissa alkaa loppua, voidaan kompostimassaan tuoda ravinteita ja ulkopuolista energiaa. Kompostiheräte sisältää kompostin mikrobeille tärkeitä ravinteita. Siksi etenkin talvella säännöllinen kompostiherätteen käyttö edistää kompostoitumista.

Kuumaa vettä kompostoriin ei kannata kaataa lämpötilan nostamiseksi. Hyvä keino tuoda lämpöenergiaa on haudata muutaman päivän ajan pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä pulloja tai kanisteri. Jäähtyneen kompostorin virkistämiseen on myös sähköllä toimiva kompostorin lämmitin. Sen avulla jäätynytkin kompostimassa saadaan sulatettua nopeasti ja vaivattomasti.

Katso lisää kompostoinnista

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Varusteet
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202210_79659.jpg
Tee se itse - lintulauta
Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi.Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin! Kokosimme alle ohjeet, jonka mukaan voit itse tehdä pihallesi ruokinta-automaatin.
Alvar-Aallonkatu-5-Helsinki-weber-monoroc-eristerappaus
Julkisivu rantarakentamiseen
Helsingin kaupungin rantarakentamisen ohjeistossa on hyödyllistä tietoa rakentamiseen niin meren kuin suurten sisämaajärvien läheisyyteen, joissa olosuhteet ovat erityisen vaativat. Weberin ratkaisuista esimerkiksi MonoRoc eristerappaus- ja Kahi Facade –julkisivujärjestelmät sopivat erityisen hyvin rantarakentamisen sisämaata huomattavasti ankarammin julkisivurakenteita rasittaviin sääoloihin.Rantarakentaminen yleistyy. Helsingissä satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen on vapauttanut meren rannalla useita alueita asunto- ja toimistorakentamiseen ja muuhun käyttöön. Muissakin rannikkokaupungeissa suuntauksena on parhailla ranta-alueilla keskustan läheisyydessä sijaitsevien satamatoimintojen ja teollisuuden siirtäminen kauemmas ja asuntojen rakentaminen tilalle.Rakennusten ympäristöolosuhteet ovat rantarakentamisessa usein huomattavasti vaativammat kuin sisämaahan rakennettaessa. Suunnittelussa ja rakentamisessa on huolellisesti otettava huomioon nämä alueelliset erityispiirteet. Ohjeita kannattaa hyödyntää aivan meren tai suuren järven rannalla sijaitsevien alueiden lisäksi ainakin parin kilometrin etäisyyteen rannasta ulottuvalla vyöhykkeellä.Tärkeimmät muista alueista poikkeavat tekijät ovat yleensä kosteusolosuhteet, kovemmat tuulikuormat, vedestä ja jäästä aiheutuvat kuormitukset ja rasitukset, suuremmat viistosademäärät ja usein vaikeat perustamisolosuhteet.Rakenteiden käyttöikämitoitukselle olosuhteet asettavat erityisiä haasteita. Varsinkin julkisivujen suunnittelu on haastavaa. Kova tuuli yhdistettynä kosteusrasitukseen vaatii erilaisten julkisivudetaljien tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja rakentamista, jotta saavutetaan riittävä käyttöikä, eivätkä rakenteet turmellu ennenaikaisesti.
20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.
Ulkolyhdyn-teko-HobbyConcrete-askartelubetonilla-weber
Tee itse ulkolyhty askartelubetonilla
Kankaan ja betonin liitosta syntyy mielenkiintoisia valutuotteita. Yksi hyvä esimerkki on puuvillaisesta pitsiliinasta ja weber HobbyConcrete Askartelubetonista tehty ulkolyhty.
20096_17225.jpg
Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia
Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton