Voiko havupuita leikata?
Havupuita ei juurikaan tarvitse leikata. Tietenkin otetaan pois kuivuneet oksat ja kuolleet oksat, jos sellaisia siellä on. Täytyy myös muistaa, että joskus joitakin oksia havupuista saattaa kääntyä katteen joukkoon tai maan alle. Sellaiset tietenkin poistetaan, koska ne eivät enää kunnolla kasva.
Muuten havupuita enemmänkin muotoillaan. Esimerkiksi marjakuusia tai pallotuijia ja tämän tyyppisiä kasveja, jotka kestävät hyvin leikkaamista ja muotoilemista. Ne pidetään kauniissa muodossa pensasleikkureilla tai pensassaksilla ja hillitään vähän sitä kasvua.
Havut eivät toivu alasleikkaamisesta, eli sitä ei kannata tehdä. Ei kannata yrittää kasvattaa havukasvia uudestaan sieltä juuristosta, se ei onnistu, vaan mieluummin mennään puutarhakauppaan ja ostetaan uusi taimi.
Tuivio on yksi sellainen mielenkiintoinen havu. Siitähän tulee valtavan suuri, helposti reilun neliömetrin kokoinen. Monta kertaa se vaan istutetaan liian ahtaaseen paikkaan. Tuivio kestää leikkaamista valtavan hyvin. Sitä voi periaatteessa leikata milloin vain sulan maan aikana. Eli sen kasvua pystytään rajoittamaan helposti.
Vuori- ja kääpiövuorimäntyjä ei varsinaisesti leikata. Niiden vuosikasvaimia voi typistää. Vuosikasvain voi olla hyvinkin pitkä. Ennen juhannussaunaa aina muistuttelen, että käydään nyppäämäässä vuosikasvaimet. Ne lähtevät ihan sormin taittamalla, ei tarvita välttämättä edes saksia. Yksi kolmasosa napataan pois, niin vuorimänty pysyy tiiviinä sekä tuuheana ja saa juhannussaunaan sitten hyvän pihkan tuoksuiset sormet.
Leikataanko havupuita tiettyyn aikaan vuodesta?
Kevät on tietysti ihan hyvä aika leikata. Eli ennen kuin sinne lähtee se vuosikasvu tulemaan. Mutta osa, kuten pallotuijat tai tuivio, kestää leikkamista ihan läpi vuodenkin.
Kuusiaita on sitten oma juttunsa. Kuusiaita leikataan täysin omien oppien mukaisesti. Mielellään alkukeväällä ennen kuin vuosikasvaimet lähtevät kasvuun, mutta kuitenkin niin, että suurimmat pakkaset ovat jo ohi.