TAKAISIN

Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu

Päivitetty: 10.1.2022

Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?

Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. Kuva: FloradaniaArabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. Kuva: Floradania

Runsaassa kastelussa multa todellakin pidetään märkänä, edes mullan pinta ei saa kuivahtaa. Vettä annetaan niin runsaasti, että sitä valuu pohjareiästä alusvadille. Vettä ei kuitenkaan saa jättää pitkäksi aikaa seisomaan, vaan se on kaadettava pois, sillä vain harvat kasvit sietävät seisovaa kylmää vettä. Märkyyttäkin vaativa kasvi voi kärsiä kohtuuttomasta kastelusta.

Runsaan kastelun voi hoitaa myös alusvadilta imeyttämällä. Alusvadille vettä kaadetaan pienissä erissä niin kauan, että mullan pinta tuntuu tuoreelta eikä paakku enää ime vettä. Liika vesi kaadetaan pois.

Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. Kuva: FloradaniaVärinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. Kuva: Floradania

Kohtuullisessa kastelussa multapaakku saa kuivahtaa muutaman päivän ajan perusteellisen kostutuksen jälkeen. Kasville annetaan vettä vasta kun pintamulta on kolmen–neljän sentin syvyydeltä kuivahko. Vettä annetaan sen verran, että alusvadille vuotaa vain pieni vesitilkka.
Alusvadin kautta kasteltaessa vettä annetaan pieninä erinä sitä mukaa kuin vesi imeytyy multaan. Tosin kaikki mullat eivät ime vettä kunnolla, joten pintakastelu voi olla tarpeen.
Kohtuullisen kastelun ja tasaisen kosteuden ero on vaikeasti tulkittavissa.

Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. Kuva: FloradaniaAdenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. Kuva: Floradania

Niukassa kastelussa vettä ei valu alusvadille vaan se jää multapaakkuun. Niukalla kastelulla ei aina saada aikaan niukkaa tasatuoreutta, mikä ollisi monelle kasville tarpee lepokaudella. Pinnan kastelu päivittäin on väärä tapa, sillä veden tulee valua juuriin asti, jos sitä annetaan. Niukka tasatuoreus on helpointa saada aikaan, kun kasvin latvus ja juuristo ovat kohtuullisen kokoiset multamäärään verrattuna. Pieni multamäärä kuivuu liikaa, jos kasvi on iso siihen suhteutettuna. Yleensä on viisaampaa kastella liian vähän kuin turhan paljon.