• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
202212_80402.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?

Runsas kastelu

Runsaassa kastelussa multa todellakin pidetään märkänä, edes mullan pinta ei saa kuivahtaa. Vettä annetaan niin runsaasti, että sitä valuu pohjareiästä alusvadille. Vettä ei kuitenkaan saa jättää pitkäksi aikaa seisomaan, vaan se on kaadettava pois, sillä vain harvat kasvit sietävät seisovaa kylmää vettä. Märkyyttäkin vaativa kasvi voi kärsiä kohtuuttomasta kastelusta.

Runsaan kastelun voi hoitaa myös alusvadilta imeyttämällä. Alusvadille vettä kaadetaan pienissä erissä niin kauan, että mullan pinta tuntuu tuoreelta eikä paakku enää ime vettä. Liika vesi kaadetaan pois.

Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. (Kuva: Floradania)
Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. (Kuva: Floradania)

Kohtuullinen kastelu

Kohtuullisessa kastelussa multapaakku saa kuivahtaa muutaman päivän ajan perusteellisen kostutuksen jälkeen. Kasville annetaan vettä vasta kun pintamulta on kolmen–neljän sentin syvyydeltä kuivahko. Vettä annetaan sen verran, että alusvadille vuotaa vain pieni vesitilkka.

Alusvadin kautta kasteltaessa vettä annetaan pieninä erinä sitä mukaa kuin vesi imeytyy multaan. Tosin kaikki mullat eivät ime vettä kunnolla, joten pintakastelu voi olla tarpeen.

Kohtuullisen kastelun ja tasaisen kosteuden ero on vaikeasti tulkittavissa.

Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. (Kuva: Adobe Stock)
Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. (Kuva: Adobe Stock)

Niukka kastelu

Niukassa kastelussa vettä ei valu alusvadille vaan se jää multapaakkuun. Niukalla kastelulla ei aina saada aikaan niukkaa tasatuoreutta, mikä ollisi monelle kasville tarpee lepokaudella. Pinnan kastelu päivittäin on väärä tapa, sillä veden tulee valua juuriin asti, jos sitä annetaan. Niukka tasatuoreus on helpointa saada aikaan, kun kasvin latvus ja juuristo ovat kohtuullisen kokoiset multamäärään verrattuna. Pieni multamäärä kuivuu liikaa, jos kasvi on iso siihen suhteutettuna. Yleensä on viisaampaa kastella liian vähän kuin turhan paljon.

Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. (Kuva: Floradania)
Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. (Kuva: Floradania)
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
202112_74137.jpg
Miten kallan taimia hoidetaan loppusyksyllä ja talvella?
Lukija kysyy: "Kylvin keväällä kallan siemeniä kukkaruukkuihin. Ne kasvoivat hyvin syksyyn asti, mutta nyt lehdet kellastuvat ja kuivuvat. Tarkoitukseni on kasvattaa niistä kukkivia isoja kasveja. Miten hoidan sitä nyt loppusyksyllä ja talvella? Pitääkö ne viedä kylmään, pimeään vai voivatko ne olla sisällä asunnossa? Ovatko ne mahdollisesti kuolemassa?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton