• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lampaankääpä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.08.2007Päivitetty 12.12.2018
20179_50277.jpg

Helposti löydettävä ja tunnistettava sieni

Tämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.

Lampaankääpä viihtyy etenkin rinteisissä kuusimetsissä. Elo-syyskuu on löytämisen kannalta parasta aikaa, mutta jo heinäkuulla saattaa bongata ensimmäisiä lampaankääpiä. Viimeisimmät käävät löytyvät lokakuun lopulla.

Kääpiä on totuttu näkemään enemmän puiden oksissa ja rungoilla, mutta lampaankääpä kasvaa maassa. Sienten määrä on toisinaan valtava; joskus taas pieni. Käävät kasvavat yleensä ryhminä. Keski-Suomesta näitä löytyy parhaiten, mutta paikoitellen esiintymiä on myös Etelä- ja Pohjois-Suomessa.

Lampaankääpiä
Lampaankääpiä

Lampaankääpä on helppo tunnistaa

Lampaankäävällä on hassu lakki. Se voi olla minkä muotoinen vain. Maasta se erottuu hyvin, ellei sitten ole sopivasti sammaleen peitossa. Lampaankäävän jalka on nimittäin niin lyhyt, ettei se nosta lakkia sammalen yläpuolelle.

Orakkaasta lampaankäävän erottaa lakin alapuolen perusteella. Orakkaassa on lakin alapinnalla pillistö, joka irtoaa helposti koskettaessa. Käävän pillistö on lyhyempi, eikä irtoa niin helposti. Typäskäävästä lampaankäävän erottaa siitä, että typäskäävän leikkauspinta värjäytyy oranssinpunervaksi - lampaankäävän keltaiseksi.

Väritykseltään nuori lampaankääpä on vaalea; sienen vanhetessa ruskeahko. Sienen jalka on joko sienen kanssa saman värinen tai ruskeahko. Koko sienessä saattaa olla halkeilukuviota. Käävän pinta on kuiva, ei ollenkaan limainen.

Ps. Vanhoja lampaankääpiä ei kannata kerätä, sillä niiden maku on kitkerä ja yleensä myös toukat viihtyvät niissä.

Miten kuvailisit lampaankäävän?
Miten kuvailisit lampaankäävän?

Lampaankäävän valmistaminen

Sieni on valmis syötäväksi vaikka heti, esikäsittelyä ei tarvita! Lampaankääpä on ihanan kiinteä ja helppo leikata. Kun sientä paloittelee, niin sen leikkauspinta värjäytyy keltaiseksi - ja kun sitä paistetaan, niin leikkauspinta tummuu lähes mustaksi.

Sientä voi pakastaa, kunhan käyttää pakastettavan määrän ensin rasvattomalla pannulla ylimääräisen nesteen haihduttamiseksi. Kuivatus onnistuu myös. Lampaankääpää voi nauttia pihvinä, voin kanssa paistettuna, muhennettuna sekä keitoissa. Myös näin lampaankääpää voi käyttää:

Lampaankäävät tehtynä kuten suutarinlohi

- 1 l lampaankääpää
- sipulin renkaita
- tilliä silputtuna

Mausteliemi:

- 3 dl vettä
- 1 dl etikkaa
- 1½ dl sokeria
- 1 tl suolaa
- pippuria

Tuoreet ja mielellään nuoret sienet paloitellaan suikaleiksi. Suikaloidut lampaankäävät keitetään vedessä, joka on maustettu suolalla. Noin kymmenisen minuutin kuluttua sienelle ominainen kellanvihertävä väri tulee näkyviin. Mausteliemiaineet hämmennetään, kumotaan purkkiin ja jäähdytetään kylmäksi.

Valutetut lampaankäävät, tillit ja sipulin renkaat laitetaan kerroksittain purnukkaan, lorotetaan mausteliemi kerroksien päälle ja pistetään kansi tiukasti kiinni. Tätä pikkelssiä voi syödä jo heti seuraavana päivänä ja säilyvyys jääkaapissa säilytettynä on viikon luokkaa.
VINKKI: Parasta tämä on aidon ruisleivän levitteenä...

Lampaankääpä
Lampaankääpä
on hassunnäköinen sieni
on hassunnäköinen sieni
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73887.jpg
Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa
Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
201111_28608.jpg
Tee Se Itse - Havupallo
Ei se ole niin vaikeaa kuin luulisi!Perinteinen havupallo on monien joulumyyjäisten menestystuote. Eikä ihme, sillä se kestää ulkona viileässä kauniina ja vihreänä kevääseen saakka! Havupallo voi olla valmistettu kuusenhavuista tai vaikka männynhavuista - ja siihen voi mainiosti yhdistää myös muita luonnonmateriaaleja tai valmiita koristeita, värillisiä nauhoja (muitakin kuin punaisia) sekä valosarjoja.Havupallon valmistaminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista - kokeilehan itse!
20233_81053.jpg
Kultaköynnös - helppo huonekasvi
Luonnonvaraisena Salomonsaarilla kasvava kultaköynnös on monimetrinen köynnös. Kasvutapansa ja helppohoitoisuutensa ansiosta kultaköynnöksestä on tullut monen kodin piristäjä. Kultaköynnös on kasvutavaltaan liaanimainen ja voi kasvattaa jopa 20 metrin pituiset versot.
200710_7001.jpg
Hyvän salaatin salaisuudet
Tuoreet, laadukkaat salaatinlehdet ovat perusta niin oheissalaatiksi liha- tai kala-aterialle kuin kokonaiseen ateriasalaattiinkin lounaalle, päivälliseksi tai välipalaksi. Kasvihuoneissa salaatit tuotetaan ja pakataan hygieenisesti, joten salaatit lähtevät kasvihuoneilta täysin puhtaina. Jos kuitenkin haluaa huuhtaista kasvihuonesalaattien lehtiä, se on tehtävä varovasti. Kovakourainen pesu ja linkous vahingoittavat ruukkusalaattien herkkiä lehtiä.Kätevä tapa paloitella ruukkusalaattien lehdet on repiä ne suupaloiksi kevyesti puhtain käsin. Terävä veitsi leikkuulautaa vasten käytettynä sopii esimerkiksi amerikansalaatille. Kohtele salaatteja hellävaraisesti. Lisää kastike lehtien lomaan kahdella haarukalla kevyesti nostellen vasta juuri ennen tarjoilua. Öljykastikkeen voi myös pirskotella tai suihkuttaa salaattiin. Kannattaa välttää litistämästä keveitä ja ohuita salaatinlehtiä painavien ainesten alle.
20235_81641.jpg
Viikon kysymys: Miten estetään varistetaudin leviäminen uusiin punaherukka­pensaisiin?
Vanhat punaherukkapensaat kärsivät varistetaudista, jota olen torjunut parhaani mukaan vioittuneet lehdet poistamalla ja polttamalla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että taistelu on menetetty ja kaikki neljä pensasta joudutaan uusimaan. Miten pitäisi toimia, jotta uudet pensaat eivät saisi tartuntaa, kun ne tulevat samalle paikalle? Kannattaako pitää niin sanottu välivuosi, ja miten valitsen kestävimmät lajikkeet tilalle?
202311_83311.jpg
Joulukuun vinkit
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton