Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään
Kasvata kesän herkut ja yrtit kesäkeittiöön terassilla

Veden äärellä ja puiden läheisyydessä sijaitseva mökki on altis vuodenaikojen vaihteluille.
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen. Usealle mökkikauden alkaminen onkin vuoden kohokohta jota odotetaan koko pitkä talvi. Eikä ihme, talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua.
Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
Lasitettu terassi ei ole pelkästään omakotitaloasumisen arjen luksusta, vaan terassilasit voi yhtä lailla asentaa myös mökille tai vapaa-ajan asunnolle. Mökkeilystä voi nauttia aivan uudella tavalla, kun lasitus luo terassista luonnonläheisen ja suojaisan lisätilan, jossa on mukava ruokailla, rentoutua ja harrastaa.
Jopa kaksi kolmasosaa Suomeen rakennetuista mökeistä ovat hirsimökkejä. Monet näistä ovat kulkeneet suvussa jo vuosikymmenten ajan. Tiesitkö, että terassilasitus sopii niin uuteen kuin vanhaankin rakennukseen? Vapaa-ajan asuntosi ei siis tarvitse olla uutuuttaan hohtava moderni rakennus, vaan myös perinteisempiin pyöröhirsisiin mökkirakennuksiin löytyy ratkaisu.
Terassilasitus tuo myös turvaa
Erityisesti lapsiperheissä vanhemmilla tulee olla niin sanotusti silmät myös selässä, pienille kun usein sattuu ja tapahtuu. Lasittamalla terassin, voi tarjota hauskan uuden sekä turvallisen leikkipaikan perheen pienimmille, jonne he voivat rauhassa rakentaa leikkejään tai vaikka majan terassipöydän alle.
Monelle kuuluu mökkiseurueeseen myös lemmikki, jonka ei voi antaa juosta vapaana pitkin metsiä tai rantoja. Lasitetulta terassilta lemmikki ei pääse luvattomille tutkimusretkilleen, mutta saa kaikesta huolimatta nauttia ympärillä olevasta luonnosta sekä metsän eläinten touhuista.
Kuumina kesäpäivinä on toki syytä muistaa tarjota viilennystä sekä näkösuojaa ja varjoa. Muista helppo muistisääntö: jos terassilla on liian kuumaa sinulle, on siellä liian kuumaa myös lemmikille.
Lue lisää lemmikkien viihtymisestä terassilla
Onko terassilasitus vielä harkinnassa? Oletko haaveillut mökin terassin lasittamisesta?
Lataa itsellesi Mökkeilijän opas terassilasituksen hankintaan oheisesta napista!


Terassilasitus antaa suojaa ja helpottaa terassin kunnossapitoa
Lasitus on parhaimmillaan pitkäaikainen suoja mökin rakenteille – terassia ei esimerkiksi tarvitse öljytä vuosittain. Rakenteet säilyvät hyvässä kunnossa pitkään ja terassilasit ovatkin huoleton ratkaisu mökin kunnossapitoa ajatellen.
Lasituksella suojaat mökkiterassin esimerkiksi siitepölyltä, puista putoavilta lehdiltä ja syksyn sateilta. Siitepöly saattaa olla mökkielämän varjopuolia, mutta lasitettu terassi suojaa allergikkoakin. Myös terassikalusteet ja niiden pehmusteet säilyvät siisteinä ja puhtaina ilman jatkuvaa siivousta.
Lasituksen ansiosta lumi, jää ja vesi eivät pääse pilaamaan terassin pinnoitteita tai tuomaan vaurioita. Terassilasit ovat liki huoltovapaa tuote, joista ei tarvitse huolehtia talviaikanakaan.

Lasitetulla terassilla viihtyvät paitsi ihmiset, myös monenlaiset hyötykasvit
Kasvata itse grillikesän herkut ja yrtit, saat todellista lähiruokaa ja runsaasti makua. Lasitetulla terassilla menestyvät mainiosti lukuisat hyötykasvit, kuten amppelimansikka, marjatomaatit, pienihedelmäinen kurkku, kurpitsa, meloni, paprika, salaatit sekä tietysti yrtit ja vihanneskrassi. Isompaan laatikkoon tai sankoon voi perustaa vaikka pienen peruna- tai porkkanamaan.
Mitä lasitetulla terassilla kannattaa kokeilla kasvattaa:
Amppelitomaatti:
Pieni naposteluherkku, amppelitomaatti, vaatii sellaisen kasvupaikan, jossa versot pääsevät kasvamaan alaspäin. Se sopiikin hyvin lasitetulle terassille roikkumaan ja nauttimaan auringonvalosta.
Lannoitteeksi tomaatille sopivat kasteluveteen täysin liukenevat moniravinteiset jauhemaiset lannoitteet. Voit sekoittaa lannoitetta kasteluveteen joka kastelukerralla (hyvin mieto liuos) tai kastella vahvemmalla kasteluliuoksella kerran viikossa.
Tomaatin lannoitus saa olla kaliumvoittoista eli kaliumia enemmän suhteessa typpeen. Ravinnesuhteet löytyvät lannoiteastian tai -säkin kyljestä. Kanankakkarakeet ja muut orgaaniset lannoitteet sopivat amppelitomaatin peruslannoitteiksi siinä vaiheessa, kun taimet istutetaan amppeleihin.
Perunat:
Miltä maistuisivat itse, omalla lasiterassilla, kasvatetut uudet perunat esimerkiksi juhannuksena? Ne onnistuvat itse asiassa kohtuullisen helposti ja hyvin vähäisillä varusteilla.
Mitä siis tarvitset: tilavaan sankoon tai laatikkoon tarvitaan vähintään 20 cm kuohkeaa turvemultaa pohjalle. Sisällä valossa huhti-toukokuussa 2–3 viikkoa idätetty peruna laitetaan laatikkoon multaseoksen päälle ja peitetään hyvin sekä kastellaan kevyesti.
Kahdessa kuukaudessa pienet perunat ovat valmiita, kolmessa kuukaudessa peruna pääsee lopulliseen sadonkorjuukokoonsa. Muista pitää astia koko ajan lämpimässä.

Jos haluat isomman sadon, voit laittaa useampia mukuloita itämään 30‒40 cm välein. Älä kastele multaa liikaa! Peittele varsia pari kertaa kasvukauden aikana mullalla. Muoviämpärin kokoinen (5–10 l) astia mahdollistaa 1–2 kilon perunasadon.

Yrtit:
Ruokaan saa erinomaista makua tuoreista yrteistä, näissä vähäkin riittää jo pitkälle. Perinteisten maustekasvien, esimerkiksi mäkimeiramin, maustekirvelin, kesäkyntelin ja päivittäiseen ruoanlaittoon suositeltavan persiljan siemenet voit kylvää ruukkuihin jo huhtikuussa eli siis varsin varhain. Terassille (tai parvekkeelle) ne siirretään touko-kesäkuun vaihteessa.
Kannattaa tutustua myös erikoisuuksiin:
Intiansitrusheinä eli sitruunaruoho, punahierakka eli viinisuolaheinä sekä erilaiset basilikat ja timjamit ovat kokeilemisen arvoisia ja menestyvät mainiosti aurinkoisella paikalla lasiterassilla.
Satoa yrteistä voit korjata muutaman viikon kuluttua taimettumisesta. Leikkaaminen kiihdyttää niiden kasvua ja tekee niihin uusia haaroja eli tuottaa vielä runsaamman sadon. Kun yrtit pääsevät kukkimisvaiheeseen, niiden paras aromiaika on ohi.
Lasitettu terassi: kesämökin sydän ympäri vuoden
Lasitetun terassin myötä viihdyt mökilläsi entistä paremmin jo kevään ensihetkistä aina pitkälle syksyyn. Sään vaihtelut eivät häiritse leppoisia lukuhetkiä tai yhteisiä ruokailuja, vaan lasitettu terassi on kuin yksi lisähuone.
Viileä sää, puuskatuuli tai sateiset kesäpäivätkään eivät pääse pilaamaan odotettua kesälomaa, sillä lasitetulla terassilla voi aina nautiskella hyvästä kirjasta, seurasta, grillin antimista ja tuoreista mansikoista!
Lataa itsellesi Mökkeilijän opas terassilasituksen hankintaan.
Terassien siivoamiseen kuluu kallista rentoutumisaikaa, vai kuluuko?
Terassilasien myötä vuodenaikojen vaihtelu tarkoittaa mökillä muutakin kuin vaivalloista siivousurakkaa. Kun mökillä on lasitettu terassi, on mökkeilystä nauttiminen entistäkin helpompaa pitkälle syksyyn saakka. Unohda siis siitepöly, puista pudonneet lehdet ja neulaset sekä muut roskat. Lasitus pitää ne poissa.
Nauti syksystä ja sen väreistä
Pihapiirin haravoimisen päätteeksi onkin ihanaa levähtää lasitetun terassin suojaan ihastelemaan luonnon värejä. Viileä syysilta ei pääse pistelemään sormia, kun kahvin saa juoda lämpimällä terassilla.
Hämärtyvät syysillat muuttuvat houkutteleviksi, kun lasitetun terassin sisustaa tunnelmalliseksi oleskelutilaksi. Pehmeät kestosuosikit, kuten lampaantaljat sekä lämpöiset viltit, tekevät terassista viihtyisän miljöön, jonne voi kutsua ystävätkin viettämään lyhtyjen valaisemaa iltaa.
Hyödynnä lasitettu terassi myös kausivarastona
Vuodenaikojen vaihtuessa säästyt monelta työläältä toimenpiteeltä, kun valjastat terassisi hyötykäyttöön. Esimerkiksi terassikalusteita ei tarvitse syksyn tullen siirtää erilliseen varastoon tai suojata, sillä ne säilyvät lasitetulla terassilla läpi talven ja ovat kevään tullen heti valmiina ottamaan uuden mökkikauden vastaan.
Haluaisitko lisätietoa? Lumonin asiantuntijat auttavat mielellään
Aiheeseen liittyvää

Lasitetulla parvekkeella ja terassilla on jo kesä!

Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa

Terassipuutarhassa väriloistoa ja pikkuherkkuja

Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?

Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
