• Etusivu
  • Kasvillisuus

Makoisaa satoa omasta mullasta patiolla ja parvekkeella – katso vinkit

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 04.05.2022
20225_78009.jpg

Basilikan istutus menossa.

Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Koristearvoa lisää, jos hyöty- ja koristekasveja yhdistellään ennakkoluulottomasti.

Kysyimme Puutarhamyymälä Muhevaisen asiantuntijalta, puutarhuri Mari Talonpojalta, miten pääsee alkuun hyötykasvien ruukkutarhan suunnittelussa.

Pidän tärkeimpänä valita kasvit siten, että ne soveltuvat kasvamaan niissä olosuhteissa, jotka kasvupaikalla vallitsevat. Kasvimaallehan valitaan pihan aurinkoisin ja lämpimin paikka – ja sama pätee ruukkuviljelyynkin.Mutta jos aivan optimaalisia oloja ei ole käytettävissä, yleensä sopivat kasvit ovat silti löydettävissä. Esimerkiksi monet yrtit viihtyvät puolivarjossakin.

Millaisia lajeja kannattaa valita?

‒ Korostan aina, että viljelisin sitä, mitä perheessä mielellään syödään. Mieluisa sato tulee myös käytetyksi.

Lasten mieltymykset kannattaa huomioida ja valita mukaan myös heidän suosikkejaan. Kun perheen nuorimmat pääsevät osallistumaan istutukseen ja hoitoon, karttuvat myös kasvien kasvattamisen taidot.

Jatkuvasatoisista amppelimansikoista on erityisesti lapsille iloa koko kesän ajan. Valkokukkaisten lajikkeiden lisäksi saatavilla on punakukkaisia, tässä ’Toscana’-lajike.
Jatkuvasatoisista amppelimansikoista on erityisesti lapsille iloa koko kesän ajan. Valkokukkaisten lajikkeiden lisäksi saatavilla on punakukkaisia, tässä ’Toscana’-lajike.

Valitsemalla kasvatettavat eri kasvityypeistä, saadaan monipuolista satoa. Jotain makeaa, vaikka marjoja, jotain maan alla kasvavaa, kuten perunaa, eri värisiä vihanneksia tuorekäyttöön tai säilöntään, joukkoon lehtivihanneksia, esimerkiksi mangoldia jne.

‒ Ja paljon erilaisia yrttejä mahtuu aina johonkin nurkkaan kasvamaan. Tuoreilla, juuri poimituilla yrteillä kesän maut saadaan ruokiin.

Mitä muuta pitää ottaa huomioon?

Muutama tekninen asiakin kannattaa huomioida. Vain laadukkaassa mullassa kasvaa tuottoisa sato. Ja kasvualustan pitää olla riittävän suuri, jotta kasvien hoito on vaivatonta. Pienessä tilassa kuivuus tai liiallinen märkyys uhkaavat nopeasti sadon määrää ja laatua.

‒ Parvekkeilla pitää huolehtia myös rakenteiden kantavuudesta. Suuret istutusaltaat multineen, jos sellaisia käytetään, ovat painavia, joten mahdolliset painorajoitukset kannattaa tarkistaa.

Entä jos halutaan näkösuojaa ja kukkiakin?

Sekaistutuksissa suurilehtiset patiokurpitsat antavat näkösuojaa ja sirot nukenkaulukset keventävät. (Kuva: Tuuli Järvinen)
Sekaistutuksissa suurilehtiset patiokurpitsat antavat näkösuojaa ja sirot nukenkaulukset keventävät. (Kuva: Tuuli Järvinen)
Näkösuojan voi rakentaa vaikkapa köynnöstävien vihannesten varaan. Koristeellinen satoseinämä kasvaa vaikkapa runkotomaateista, jos paikka on lämmin ja aurinkoinen. Köynnösten juurelle sopivat matalammat vihanneskasvit tai yrtit ja joukkoon istutetut kesäkukat.

Korkeita ja matalia lajeja yhdistelemällä tilan käyttö tehostuu ja tuottoisuus kasvaa.

Esimerkiksi ruusupapu on kauniskukkainen, syötäviä palkoja tuottava köynnös. Saman tyyppinen kasvutapa on myös valkokukkaisella salkopavulla, jonka sato on pitkään kestävä ja antelias. Papuja kannattaa poimia usein, jo pieninä ja hoikkina, jolloin ne ovat mehevimmillään.

Malabarinpinaatti on kevyen siimeksen koristeellinen ja runsas köynnös, jonka käytetään lehtiä pinaatin tapaan. Tasainen kastelu ja lannoitus tuottaa hyvinvoivan lehdistön ja laadukkaan sadon.
Malabarinpinaatti on kevyen siimeksen koristeellinen ja runsas köynnös, jonka käytetään lehtiä pinaatin tapaan. Tasainen kastelu ja lannoitus tuottaa hyvinvoivan lehdistön ja laadukkaan sadon.

Suositteletko kylvöjen tekemistä vai taimien ostamista?

‒ Esikasvatusta vaativat lajit ostaisin tässä vaiheessa kevättä taimena, jotta sato ehtii valmistua. Esimerkiksi yrtit istutettuna taimina ovat siitä käteviä, että satoa pääsee napsimaan pian istutuksen jälkeen. Latvomisesta ne vain tuuhistuvat ja innostuvat kasvamaan.

Myös suoraan ruukkuun tai kasvatusaltaaseen voi kylvää. Esimerkiksi, mangoldi, salaatti ja retiisi onnistuvat helposti siemenestä.

Mitkä lajit sopivat parhaiten ruukkukasvatukseen?

Melkein kaikkea voi kasvattaa ruukussa punajuuresta perunaan ja kurpitsoista lehtivihanneksiin. Ja ehdottomasti ne yrtit, joita on tarkoitus käyttää päivittäin. Ne kannattaa sijoittaa helposti poimittaviksi, jotta niitä tulee napsittua kaikkeen ruuanlaittoon.

‒ Omia suosikkejani ovat perunat ja tomaatit, sillä hifistelen lajikkeilla ja kokeilen mielelläni molemmista erilaisia.

Entä mitkä ovat parvekeviljelyn sudenkuopat?

Liian pieneen ruukkuun istuttaminen on yleistä, koska pikkuruiset taimet näyttävät aluksi niin vähäisiltä. Mutta kun ne kasvavat, täynnä juurta oleva ruukku on vaikeasti hoidettava.
Mitä suurempi multatila, sitä helpompi hoito, sillä multa varastoi kosteutta.
Mitä suurempi multatila, sitä helpompi hoito, sillä multa varastoi kosteutta.

Vaaran paikka on liian innokas lannoittaminen tai lannoituksen unohtuminen. Maltillinen, mutta säännöllinen lannoittelu aloitettuna parin viikon päästä istuttamisesta sopii useimmille kasveille. Kannattaa noudattaa lannoitepurkin ohjetta.

Epäsäännöllinen kastelu tai sen unohtuminen heikentävät myös kasvua ja satoa. Mutta yhtä vaarallista on liiallinen kastelu, sillä harva kasvi haluaa olla jatkuvasti litimärkä.

Kasvien juuret tarvitsevat myös happea. Kastelun tarvetta kannattaa tunnustella työntämällä sormet multaan.

Vilkaise keittiötarhan valikoimaa

  • Hanki suuret astiat, hoito helpottuu
  • Käytä aina ravinteikasta, uutta multaa
  • Kasvata mieluisia lajeja
  • Kastele, lannoita ja käytä satoa
  • Uudista istutukset niiltä osin, joista sato on jo korjattu
  • Hyödynnä jatkuvasatoisia lajeja

Lue lisää hyötytarhan ruukkuviljelystä

Ohje

Ohje

Muistilista ruukkuviljelyyn:

  • Hanki suuret astiat, hoito helpottuu
  • Käytä aina ravinteikasta, uutta multaa
  • Kasvata mieluisia lajeja
  • Kastele, lannoita ja käytä satoa
  • Uudista istutukset niiltä osin, joista sato on jo korjattu
  • Hyödynnä jatkuvasatoisia lajeja

Lue lisää hyötytarhan ruukkuviljelystä

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi?utm_source=puutarha.net&utm_medium=artikkeli&utm_content=yrtit

Kuvat: iStock

Teksti: Tuuli Järvinen

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton