TAKAISIN

Vihreää voimaruokaa versoista

Julkaistu: 11.1.2018
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!

Tuoreista versoista saa edullisesti ja helposti elimistöä helliviä entsyymejä ja vitamiineja; kunnon kohennusta ja silmänruokaa. Pienissä, kasvunsa alkuvaiheessa olevissa taimissa vitamiini- ja ravintoainepitoisuudet ovat moninkertaisia täysikasvuisiin vihanneksiin verrattuna. Versot ovat myös maukkaita ja aromikkaita, sillä niissä on makuaineitakin runsaasti. Vähäkalorisina versot ovat kaiken lisäksi oivallista syötävää kevyen ruokavalion ystäville.

Herneen ja auringonkukan versoja. Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo JohanssonHerneen ja auringonkukan versoja.
Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson
Leikkaa versot syötäviksi tuoreeltaan - ne sopivat sellaisenaan syötäväksi tai ruuanlaittoon. Versokasvatus on helppo tapa kasvattaa itse vihreää ympäri vuoden!

Yleisimpiä kasvatettavia lajeja ovat:
 • Erilaiset yrtit (mm. basilika, fenkoli, sinappi, silopersilja ovat versoina erityisen maukkaita!)
 • Herne (miedonmakuinen, mehukas, hidaskasvuinen) - erityisen helppoa!
 • Auringonkukka (rapea, mieto, hivenen pähkinämäinen maku, nopeakasvuinen)- mukavia pureskella. Ps. Käytä versotukseen kuorellisia siemeniä.
 • Vihanneskrassi (voimakkaan mausteinen maku)- perinteinen ja nopeakasvuinen. Siemeniä usein saatavilla
 • Tattari (mausteinen)
 • Erilaiset kaalit, mm. parsakaali ja lehtikaali ovat todellista superruokaa!
 • Punajuuri ja mangoldi ovat myös helppoja kasvattaa - ja kauniin näköisiä versoja.
 • Kiinansipulissa on valkosipulin aromia!

Myös retiisiä (sopii aloittelijallekin), retikkaa ja lehtisinappia (mm. mizuna, daikonretiisi ja rucola)sekä eri viljalajeja voidaan kasvattaa tuoreversoiksi.

Versotukseen puhtaita siemeniä

Hanki versotukseen puhtaita, siihen tarkoitukseen sopivia siemeniä (osa vihannesten siemenistä on saatettu käsitellä kasvitautien välttämiseksi). Versotussiemeniä löytyy siemenhyllyistä ja verkkokaupoista.

Vinkki:: Myös ruokakaupan mahdollisuudet kannattaa huomioida; luomuruokaherneet, popcornmaissit ja sinapinsiemenet sopivat myös versotukseen!

Verkkokaupoista voi hakea versotukseen sopivia siemeniä seuraavilla hakusanoilla:
- Microgreens eli miniversot. Satoa leikataan, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet sirkkalehtien jälkeen ovat kasvaneet eli noin 2– 5 cm korkuisina.
- Minigreens eli versot. Satoa leikataan, kun taimet noin 5– 10 cm:n korkuisia.

Ps. Versotus on eri asia kuin itujen kasvattaminen (Sprouting).

Versojen kasvatus on helppoa

Versottamista varten tarvitset laakean astian (mieluiten sellaisen, jonka pohjassa reikä), hyvää multaa ja reilusti siemeniä. Siemeniä tarvitaan paljon, sillä ne tulee reilun sadon varmistamiseksi kylvää tiheään.

 

 • Laakean astian pohjalle laitetaan parin sentin kerros kostutettua multaa.
  Esimerkiksi Biolan Kylvö- ja taimimulta on tähän sopiva vaihtoehto.
 • Ripottele siemenet tiheästi pinnalle ja painele kevyesti. Siemenet voi peittää ohuella multakerroksella; se helpottaa kuorien irtoamista (isompia siemeniä, kuten herneitä, ei tarvitse peittää).
 • Kylvös peitetään muovilla parin päivän ajaksi kosteuden tasaamiseksi. Tällainen "pienoiskasvihuone" tasaa kosteutta ja nopeuttaa itämistä. Varmista kuitenkin kylvöksen ilmakierto ilmareikien tai päivittäisen tuuletuksen avulla. Sijoita kylvöastia lämpimään paikkaan.
  Valoa siemenet eivät itääkseen tarvitse.
 • Kun siemenet ovat itäneet, niin poista muovi ja aseta astia valoon. Kastele sopivasti; sumutuskin saattaa riittää.


Vinkki: Ainakin herneet ja auringonkukan siemenet kannattaa liottaa vedessä yön yli ennen kylvöä, koska liotus nopeuttaa itämistä.

Nauti tuoreena - lisää lämpimiin ruokiin

Jo viikon kuluttua kylvöstä voit päästä maistelemaan ensimmäisiä versoja; leikkaa saksilla satoa, huuhtele lävikössä ja nauti tuoreeltaan! Versoja voidaan käyttää sellaisenaan salaatteihin tai vaikka voileivän päällä. Ne sopivat myös lämpimiin ruokiin, kuten wokruokiin ja keittoihin, mutta lisätään vasta aivan ruuan kypsennyksen loppuvaiheessa.
Ps. Leikatut versot säilyvät päivän, pari myös jääkaapissa.

Mikäli yrttien kasvatus kiinnostaa, niin lue artikkeli Yrttitarha ikkunalle!
Tiesitkö, että kaikki Biolanin kukkamullat on lannoitettu luonnonmukaisesti?
Ne soveltuvat hyvin versojen ja muiden syötävien kasvien kasvatukseen.

_