• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83281.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.

Konsultointi, neuvontakäynti tms.

  • Suunnittelija vierailee asiakkaan pihalla, kesto 1–3 h.
  • Suunnittelija antaa asiakkaalle suullisia ohjeita ja vinkkejä pihan uudistamiseen/kunnostamiseen.
  • Sopii asiakkaille, jotka kaipaavat vain ammattilaisen vinkkejä ja ideoita pihan toteuttamiseksi.

Luonnossuunnitelma, ideasuunnitelma
  • Nopea ja karkea suunnitelma, joka käsittää pihan tilanjaon, toiminnot ja kasvillisuuden.
  • Ei sisällä tarkkaa istutussuunnitelmaa, kasviluetteloa eikä materiaali- ja määräluetteloita.
  • Luonnossuunnitelman perusteella asiakas ei voi pyytää tarjousta pihan rakentamisesta.
  • Sopii asiakkaille, joilla on puutarhatietoa myös omasta takaa.
Pihasuunnitelma, yleissuunnitelma
  • Sisältää pihan toimintojen sijoittelun piirustuksen muodossa.
  • Mittakaava 1:100, 1:200 tai 1:500 pihan koosta riippuen.
  • Piirustuksesta käy ilmi, miten pihalle sijoittuvat muun muassa autopaikka, tila polkupyörille, kulkureitit, kasviryhmät ja yksittäiskasvit, oleskelupaikka, grilli/kesäkeittiö, terassi, mattojen tamppaus, pyykinkuivaus, jäteastia, postilaatikko, lipputanko, pihavalaisimet, hiekkalaatikko, lasten leikkipaikka, kasvihuone, marjapensaat, lumenkaatopaikka jne.
  • Kasvilista eli tiedot uusista kasveista.
  • Pihasuunnitelman perusteella voi pyytää tarjouksen pihan rakentamisesta sekä hakea mahdolliset rakennus- ja toimenpideluvat.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Laaja vai suppeampi suunnitelma?

Pihasuunnitelmaan voi sisältyä (joko sellaisenaan tai lisäpalveluna) myös erilaisia tarkempia piirustuksia ja kirjallisia ohjeita. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjeistus kasvien istutuksesta ja hoidosta, leikkauspiirros vesiaiheen rakenteesta, kiveyksen ladontakuvio, määräluettelot tarvittavista materiaaleista tai arvio rakennuskustannuksista. Piirustuksia ja ohjeita ovat muun muassa detaljisuunnitelma, istutussuunnitelma, istutuspiirros, osasuunnitelma, rakennepiirros ja työseloste.

Pihasuunnitelman laajuus ja yksityiskohdat riippuvat pihasta ja asiakkaan tarpeista. Olipa suunnitelma suppea tai laaja, on hyvässä suunnitelmassa aina huomioitu:

  • Kyseisen pihan mahdollisuudet ja rajoitteet.
  • Ympäristö sekä olemassa olevat kasvit ja rakenteet.
  • Asiakkaan toiveet ja budjetti.
  • Pihan käytännöllisyys ja viihtyisyys eri vuodenaikoina.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_83271.jpg
Siirtonurmikon hoitaminen
Nurmikko muodostaa usein ympäristöviihtyvyyden kannalta kotipihan peruskasvillisuuden, jonka tulisi viheriöidä aina myöhäissyksyyn asti. Se muodostaa myös sen osan pihaa, jolla toimitaan ja oleskellaan. Jotta siirtonurmi pystyisi täyttämään sille asetetut toiveet, kannattaa sitä – huolellisen perustamistyön jälkeenkin – hoitaa säännöllisesti. Leikkaamisen ja kastelun lisäksi säännöllinen ilmastointi, kalkitus ja lannoitus auttavat nurmikkoa pysymään kauniina vuosikymmenien ajan.
202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.
Kukkaniitty
Siemenistä puutarhaan niityn kauneimmat kukat
Kallioilla, joissa maaperä on ohut ja sadevesi haihtuu nopeasti, kasvit joutuvat selviytymään karuissa oloissa. Paahteisilla alueilla kasvillisuus on harvaa, mutta suotuisammissa olosuhteissa se runsastuu. Aurinkoisella ja kuivalla kedolla kasvaa runsaasti kukkia, vaikka maaperä onkin niukkaravinteinen. Kuivalla niityllä on enemmän ravinteita kuin kedolla, mutta kuivuus pitää kasvuston matalana. Kun maaperän kosteus lisääntyy, kasvillisuus muuttuu rehevämmäksi, vaikka tuore niitty voi olla keskikesällä osittain kuiva.
Villivadelma
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja.
20186_53635.jpg
Haitalliset vieraslajit - ELY-keskus tiedottaa
Olettehan tietoisia, että EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa. Haitallisia vieraslajeja on nimetty myös kansallisessa vieraslajiluettelossa.Tutustu vieraslajit.fi-portaaliin
202111_73584.jpg
Mikä huonekasvi tämä on?
Lukija kysyy: "Tunnistaako joku kuvassa olevan huonekasvin? Onko kyseessä mahdollisesti pennimuori? Ostin vuosia sitten minikasvina, eikä muoviruukussa ollut nimeä."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton