• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.01.2011Päivitetty 27.10.2023
202310_83281.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.

Konsultointi, neuvontakäynti tms.

  • Suunnittelija vierailee asiakkaan pihalla, kesto 1–3 h.
  • Suunnittelija antaa asiakkaalle suullisia ohjeita ja vinkkejä pihan uudistamiseen/kunnostamiseen.
  • Sopii asiakkaille, jotka kaipaavat vain ammattilaisen vinkkejä ja ideoita pihan toteuttamiseksi.

Luonnossuunnitelma, ideasuunnitelma
  • Nopea ja karkea suunnitelma, joka käsittää pihan tilanjaon, toiminnot ja kasvillisuuden.
  • Ei sisällä tarkkaa istutussuunnitelmaa, kasviluetteloa eikä materiaali- ja määräluetteloita.
  • Luonnossuunnitelman perusteella asiakas ei voi pyytää tarjousta pihan rakentamisesta.
  • Sopii asiakkaille, joilla on puutarhatietoa myös omasta takaa.
Pihasuunnitelma, yleissuunnitelma
  • Sisältää pihan toimintojen sijoittelun piirustuksen muodossa.
  • Mittakaava 1:100, 1:200 tai 1:500 pihan koosta riippuen.
  • Piirustuksesta käy ilmi, miten pihalle sijoittuvat muun muassa autopaikka, tila polkupyörille, kulkureitit, kasviryhmät ja yksittäiskasvit, oleskelupaikka, grilli/kesäkeittiö, terassi, mattojen tamppaus, pyykinkuivaus, jäteastia, postilaatikko, lipputanko, pihavalaisimet, hiekkalaatikko, lasten leikkipaikka, kasvihuone, marjapensaat, lumenkaatopaikka jne.
  • Kasvilista eli tiedot uusista kasveista.
  • Pihasuunnitelman perusteella voi pyytää tarjouksen pihan rakentamisesta sekä hakea mahdolliset rakennus- ja toimenpideluvat.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Laaja vai suppeampi suunnitelma?

Pihasuunnitelmaan voi sisältyä (joko sellaisenaan tai lisäpalveluna) myös erilaisia tarkempia piirustuksia ja kirjallisia ohjeita. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjeistus kasvien istutuksesta ja hoidosta, leikkauspiirros vesiaiheen rakenteesta, kiveyksen ladontakuvio, määräluettelot tarvittavista materiaaleista tai arvio rakennuskustannuksista. Piirustuksia ja ohjeita ovat muun muassa detaljisuunnitelma, istutussuunnitelma, istutuspiirros, osasuunnitelma, rakennepiirros ja työseloste.

Pihasuunnitelman laajuus ja yksityiskohdat riippuvat pihasta ja asiakkaan tarpeista. Olipa suunnitelma suppea tai laaja, on hyvässä suunnitelmassa aina huomioitu:

  • Kyseisen pihan mahdollisuudet ja rajoitteet.
  • Ympäristö sekä olemassa olevat kasvit ja rakenteet.
  • Asiakkaan toiveet ja budjetti.
  • Pihan käytännöllisyys ja viihtyisyys eri vuodenaikoina.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_81550.jpg
Humalan vaaleat laikut? Asiantuntija vastaa
Humalan lehtiin on ilmestynyt vaaleita, pyöreitä laikkuja. Mitä ne ovat?
202112_74246.jpg
Moni selviäisi häiriötilan­teessa yli viikon käymättä kaupassa
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemän tutkimuksen mukaan, lähes kolmannes suomalaisista arvioi, että selviäisi häiriötilanteessa jopa yli viikon käymättä ruokakaupassa. Vuonna 2018 vain yhdeksän prosenttia arvioi kotivaransa riittävän yli viikon. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tutkimuksesta. Kotitalouksien varautuminen ja resilienssi -tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta suomalaiselta häiriötilanteisiin varautumisesta, niissä pärjäämisestä, auttamishalusta, luottamuksesta ja varautumisuskomuksista.
20238_82778.jpg
Oikea kasvualusta orkideallesi
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.
20166_46733.jpg
Niittykasvien valinta
Haluaisin saada kukkaniityn pihan perälle. Mitä pitäisi kasvien valinnassa ottaa huomioon?Värikkäänä kukkiva niitty tai keto on kaunis katsella ja helppo hoitaa - ja sieltä saa myös materiaalia maljakkoon tai vaikka kuivattavaksi! Niittykukat tulee kuitenkin aina valita kyseessä olevan kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta oikea lajisto saadaan asettumaan alueelle. Alusta tulee myös muokata, käsitellä ja kasvustoa hoitaa oikealla tavalla.Käydäänpä lyhyesti läpi niityn perustamisessa huomioitavia seikkoja:
Goji-marjan poiminta
Goji on susimarja ja etenkin supermarja
Goji-marja on nimitys pukinpensaiden sukuun kuuluvien lajien, mm. pukinpensaan eli aitapukinpensaan (Lycium barbarum) ja kiinanpukinpensaan (Lycium chinense) marjoille. Myös muita lajeja löytyy; yksin Aasiassa on 85 eri goji-lajia ja Amerikkaankin on levinnyt ainakin 15 lajia.
20219_72778.jpg
Asiantuntija vastaa: Liian korkeiksi kasvaneet japaninmarjakuuset
Noin 30-vuotiaat, 3‒4 m korkeiksi, monirunkoisiksi kasvaneet ja hoitamattomat japaninmarjakuuset, (Taxus cuspidata), kaipaisivat toimenpiteitä. Haluaisin uusia niitä ja kyselenkin, voiko näin suuria ja vanhoja, runkomaisia puskapuita, sahata alas ja saada niitä uusiutumaan "kannoista" samalla tavoin kuin muita, pensasmaisia marjakuusia? Kasvit on istutettu alun perin tuulensuojaksi ja talvenvihreydeksi, nyt ne korkeina varjostavat liikaa viettävällä tontilla ja ovat jo vähän rähjäisen oloiset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton