• Etusivu
  • Hoitotyöt

Istutusetäisyydet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83360.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.

Perennat

Perennat istutetaan hieman entistä syvempään, mieluusti 1–2 cm multaa paakun päälle.

  • Jättiläisperennat istutetaan 70–100 cm:n välein.
  • Pioni ja muut isohkot perennat istutetaan 60 cm:n välein.
  • Syysleimukukka ja sen kokoiset istutetaan 50 cm:n välein.
  • Jättiläispäivänkakkara ja sen kokoiset istutetaan 30 cm:n välein.
  • Maksaruohot ja muut pienet perennat istutetaan 10–15 cm:n välein.
Lue lisää istutusvinkkejä
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pensaat

  • Paljasjuurisia aitataimia istutetaan 3–4 kpl/metri.
  • Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1,5–3 kpl/metri. Taimet voivat olla valmiiksi haarottuneita astiataimia tai paljasjuurisia taimia.
  • Pienet koristepensaat istutetaan 50–70 cm välein.
  • Keskikokoiset koristepensaat 70–100 cm välein.
  • Isot koristepensaat 100–150 cm välein.
  • Herukkapensaat istutetaan 150–200 cm välein.
  • Karviaiset 100–150 cm välein.
  • Vadelmatistutetaan 50 cm välein, riviväli vähintään 150 cm.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lehtipuut

Lehtipuut istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

Istutuskuopan on oltava vähintään 60 cm syvä ja saman verran leveä. Paranna kasvualustaa lisäämällä noin puolet uutta multaa. Tiivistä maata voi keventää turpeella ja hiekalla. Tiiviissä ja kosteassa maassa voi kumpuistutus olla tarpeen.

Istutusetäisyys muihin kasveihin sekä rakennuksiin nähden riippuu puun kasvuleveydestä. Hevoskastanjasta kasvaa jopa 10 m leveä, pylväspihlaja taas jää parin metrin levyiseksi. Istutusetäisyyteen vaikuttaa myös puiden rooli: halutaanko tiheää näkösuojaa vai ovatko puut yksittäin koristepuina.

Istutusleikkauksessapoistetaan tarpeen vaatiessa vain teräväkulmaiset, latvuseen sisään kasvavat, vaurioituneet ja heikot oksat sekä kilpalatva. Saman toimenpiteen voi tehdä hoitoleikkauksena tulevina keväinä.

Näin tuet puun

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201512_45062.jpg
Joulukuusen
Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli? Tämä artikkeli antaa vinkkejä joulukuusen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi!Sen oikean joulukuusen löytäminen:Mikäli et vielä ole hankkinut joulukuusta, niin kannattaa hetki miettiä mistä sen hakisit, millaisen valitsisit, kuinka kuljettaisit... Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa löytyy, joten kannattaa lukea myös artikkeli joulukuusen vaikea valinta!
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
20226_78744.jpg
Hedelmäpuista kysyttyä
Millainen omenapuu tulisi hankkia? Koska voisi omenapuun siirtää? Pitäisikö luumupuuta leikata? Puutarha.netin asiantuntijat vastasivat muiden muassa näihin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi. Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton