TAKAISIN

Kasvata chili siemenistä

Päivitetty: 6.3.2020

Chilin kasvatuksesta yleisesti

Chilikasveja on paljon erilaisia, pelkästään päälajeja tunnetaan jo ainakin 30, ja näiden alla on kymmeniä tuhansia alalajikkeita. Niinpä chilipaprikoista ei voi antaa tarkkaa yleiskuvausta: "näin kasvatat chiliä". Mikä toimii kaupan paprikan siemenistä kasvatetuille taimille, ei välttämättä toimi kunnolla esimerkiksi Etelä-Amerikassa käytetyille toisten lajien chilipaprikoille - saati sitten kymmenille villeille lajeille.

Tämä kasvatusohje keskittyy pääosin täällä kaikkein tavallisimpien capsicum annuum -lajin chilien kasvatukseen kotioloissa. Käytännössä nämä ohjeet toimivat hyvin myös Euroopassa tuntemattomalle, mutta Etelä-Amerikassa vallitsevalle capsicum baccatum -lajille.

Chilisatoa jo nuoresta kasvistaChilisatoa jo nuoresta kasvista

Chililajikkeen valinta

Lajikkeen valinnassa lähdetään liikkeellä käytettävissä olevasta kasvatustilasta. Koko ja kasvuaika voivat olla rajoittavia tekijöitä. Tämän lisäksi vaikuttavat omat mieltymykset - onko tarkoitus kasvattaa koristekasvia, vai ruoanlaittoon sopivia lajikkeita? Siementen saatavuuskin voi olla rajoittava tekijä.
Aloittelijan on syytä pitäytyä helpoksi koetuissa lajikkeissa. Hyviä aloittelijallekin sopiva lajikkeita ovat mm. ruokakäyttöön soveltuvat:
 • Lemon Drop (C. baccatum)
 • Champion (C. baccatum)
 • Rawit (C. annuum)
 • Jalapeño (C. annuum)
 • Paprika (C. annuum)
 • Aji Cristal (C. baccatum)
 • Aji Habanero (C. baccatum)

Koristeeksi soveltuvat sen sijaan:
 • Bolivian Rainbow (C. annuum)
 • Short Yellow Tabasco (C. annuum)
Chileissä on valinnanvaraaChileissä on valinnanvaraa

Ajankohta?

Periaatteessa siemenet voi sisäkasvatuksessa kylvää milloin tahansa. Paras aika on kuitenkin tammi-maaliskuussa, jolloin taimet ehtivät kasvaa vahvoiksi juuri suomen kesän parasta aikaa varten - ja tuottavat varmimmin hyvän sadon.
Joillakin hitaammin itävillä lajeilla kylvön voi tehdä aiemminkin; esimerkiksi Rocotoilla (C. pubescens). Hitaimmilla lajikkeilla saattaa myös lisävalaistus tulla tarpeeseen ennenkuin luonnonvaloa on tarpeeksi saatavilla.

Chilin kasvatus - Alkuvalmistelut

Kun sopivat chililajikkeet ovat löytyneet ja siemenet hankittuna, niin on aika ryhtyä tositoimiin.

Idätysalustana voidaan käyttää multaa, turvetta, kivivillaa, kookoskuitua, kahvinsuodatinpaperia yms. Myös vesilasissa voidaan idättää, mutta idettyään siemen tulee heti idetyään siirtää varovasti valittuun kasvualustaan. Vesilasissa liottaminen ensin muutamia päiviä voi olla hyödyllistä hankalasti itävien siementen kohdalla, sillä se pehmittää kovaa kuorta.

Kasvatus mullassa/turpeessa
Kostuta multa/turve ensin tasaisen kosteaksi - ei märäksi. Tökkää multaan reikiä joihin siemenet asetetaan (esim. 3-5 kpl/ruukku). Mullassa olevien reikien ei tulisi olla syviä; vain sen syvyisiä että multa juuri ja juuri peittää siemenen. Vaihtoehtoisesti voit peittää suoraan multaan asetetut siemenet muutaman millin multakerroksella. Idätysastian päälle voi laittaa kosteutta pidättämään nuppineulalla rei'itetyn tuorekelmun.

Kasvatus kivivillassa
Moni suosii kivivillakuutioita idätysalustana. Ne ovatkin näppärä ja hygieeninen tapa idättää siemeniä. Kivivilla on lasivillan tapainen kivestä tehty, epäorgaaninen, alunperin lämmöneristeeksi kehitetty tuote. Kivivillaa saa mm. Chilitarve Oy:n myymälästä tai nettikaupasta. Kivivilla on ihanteellinen kasvatusalusta, sillä siinä eivät home ja tuholaiset viihdy. Kivivillakuutiot sopivat myös erinomaisesti vesiviljelyyn (= viljelyä pelkässä ravinteita sisältävässä vedessä, ilman multaa tai turvetta).

Pudota siemen kivivillaan painettuun syvennykseen (esimerkiksi lyijykynän terällä saa tehtyä sopivan kolon). Kastele kivivilla kauttaaltaan. Idätysastian pohjalla on syytä olla vettä jatkuvasti - kosteus nousee kivivillaa pitkin kapillaarisesti ja pitää siemenen tasaisen kosteana.

VINKKI! Voit desinfioida idätysalustan (mullat/turpeet/kivivilla)ja idätyastiat kaatamalla kiehuvaa vettä päälle tai materiaalien kestäessä kuumassa uunissa (200 °C, noin 20 min). Idättämiseen voit käyttää mitä tahansa astioita, missä kosteus ja lämpötila säilyvät samanlaisina, mutta ilmakin kiertää. Myös siis astiat kannattaa desinfioida ennen käyttöä.

Chilin idätyksestä taimivaiheeseen

Siementen itämisaika vaihtelee tyypillisesti paristä vuorokaudesta kuukauteen. Kuitenkin joidenkin villichilien osalta itäminen saattaa vaatia jopa parikin vuotta!

Ihanteellinen idätyslämpötila on 24-28 astetta. Sopiva paikka voi löytyä vaikka jääkaapin tai tietokoneen päältä. Monissa asunnoissa esim. kylpyhuoneen lattialämmityskin on oiva tapa hoitaa idättäminen. Vesiastia ja akvaariolämmitin tai vesisängyn lämmitysmatto on oiva tapa säätää lämpötila kohdalleen. Huoneenlämmössäkin monet chilit itävät vallan mainiosti.
Pian saat hehkutella omalla sadolla!Pian saat hehkutella omalla sadolla!

Muista myös:

 • Varo tappamasta siemeniä ja itäneitä taimia liikaan kuumuuteen! Tämä tapahtuu erittäin helposti, jos esimerkiksi unohdat katetun idätyslaatikkosi ikkunalaudalle aurinkoon. Tuloksena on helposti täystuho.

 • Älä missään tapauksessa päästä idätyksen aikana multaa / kivivillaa kokonaan kuivumaan!

 • Ole kärsivällinen - idätys voi kestää alle viikosta yli kuukauteen. Ääritapauksissa jopa yli vuoteen. (Villichilit voivat itää esim. aiemmin itäneen kasvin juurelta. Tarkasta tilanne päivittäin. Vanhat siemenet itävät hitaasti ja lajien välillä on suuria eroja

 • Jos siemeniä on riittävästi kannattaa samaakin lajiketta kylvää useampia siemeniä itämisen varmistamiseksi.

 • Muista merkitä kylvöksesi. Idätettäessä useampia lajeja on ruukut syytä merkitä huolellisesti. Käytä nimilappujen/tikkujen lajikemerkintöihin vain vettä kestäviä musteita.

 • Huolehdi ilmanvaihdosta. Tuuleta idätyslaatikkoa säännöllisesti, riippumatta miten se on toteutettu. Liika kosteus mädättää siemenet ja jopa itäneet taimet helposti sekä aiheuttaa homevaaran.

 • Idätysvaiheessa ei tarvita lannoitusta - siemenessä on kaikki alkuun pääsyyn tarvittavat osaset. Liiat ravinteet voivat tappaa itämisvaiheessa olevan chilin. Käytä korkeintaan peruslannoitettua kasvualustaa - esim. kylvömultaa tai peruslannoitettua turvetta.

Chilisi kasvaa nyt

Kun itäminen tapahtuu, niin ota muovikelmu tai muu kansi heti pois ja siirrä kasvit valoisaan paikkaan. Loisteputket ja energiansäästölamput ovat luonnonvalon lisäksi erinomaisia valonlähteitä. Vältä kuitenkin suoraa auringon paahdetta. Alkuvuodessa ei täällä pohjoisissa olosuhteissa auringon liiallisesta paahteesta tosin ole vaaraa.

Totuta kasvi voimakkaaseen auringonvaloon pikkuhiljaa: ensin ehkä vartti auringossa, sitten puoli tuntia, ja niin edelleen. Jos valoon tottumaton taimi (tai isokin kasvi!) saa äkkiä liikaa valoa, sen lehdet muuttuvat valkoisiksi, tavallaan palavat, ja kuolevat. Vielä suositellumpi (ja helpompi) tapa kasvien totutteluun on käyttää harsokangasta. Se ehkäisee herkkien taimien palamisen suorassa auringossa. Muutaman viikon jälkeen kasvit sietävät useimmissa tapauksissa jo suoraa aurinkoa varsin hyvin ja harson voi poistaa.

Siementen itämisen jälkeen voit halutessasi nyppiä heikoimmat taimet pois ja jättää vain parhaimmat yksilöt kasvamaan. Chilin alkuja voi mainiosti jakaa myös ystäville.

Nuoret taimet kuolevat erittäin herkästi vedenpuutteeseen. Älä siis päästä kasvualustaa missään tapauksessa hetkeksikään kuivumaan! Aikuiset kasvit ovat tässä suhteessa aivan erilaisia; niille liika vesi voi olla jopa kuolemaksi (ainakin talviaikana). Pienet taimet eivät juuri voi saada liikaa vettä!

Chilisatoa vaikka terassillaChilisatoa vaikka terassilla

Ensimmäinen ruukunvaihto

Kun kasvit ovat kasvattaneet oikeita lehtiä, niin ne tulisi ne siirtää isompiin astioihin. Välivaiheena voi käyttää mitä tahansa pieniä ruukkuja. Turhan isoa ruukkua ei kannata käyttää, sillä se vain houkuttelee tuholaisia ja lisää kasvitautien riskiä.

Mikäli käytät tiivistä ruukkua, niin lisää pohjalle kevytsoraa juurilahon estämiseksi. Kevytsora ruukun pohjalla auttaa myös seuraavassa ruukunvaihdossa. Myös multaan voi sekoittaa esimerkiksi kolmanneksen kevytsoraa, jolloin juurilla on helpompi kasvaa ja ruukut ovat kevyempiä siirrellä, eikä multa pääse liikaa tiivistymään. Toimivia multasekoituksia on monia, mutta keskimäärin kaikille lajikkeille toimii erittäin hyvin kasvuturve jonka pH on valmiiksi optimaalinen (pH 6).

 

Latvominen

Kasvun ja sadontuotannon edistämiseksi taimia voi latvoa, kun ne ovat noin 15 cm korkeita. Tällöin taimeen jätetään 3-4 oksaa. Mikäli chili jo innostunut tuottamaan nuppuja, niin ne on syytä nyppiä pois, ettei kasvu turhaan hidastu. Ylimääräisiä sivuversoja voi myös nyppiä pois, niin saadaan kasvu keskitettyä niihin jätettyihin oksiin.

Satoa tuottaessaan chiliä voidaan myös leikellä. Eli poistellaan turhia uusia versoja, niin energiaa ei kulu turhaan uuteen kasvustoon, vaan chili keskittyy hedelmien tuotantoon.

Ilmaa ja valoa

Muutamien päivien uuteen ruukkuun totuttelun jälkeen taimet kestävät yleensä jo voimakkaampaa valoa. Chilit eivät voi totuttelujaksonsa jälkeen juurikaan saada liikaa valoa ja lämpöä. Muista silti että lämpimässä ja valoisassa kasvin vedenkulutus voi olla melkoista - älä päästä taimiasi kuolemaan kuivuuteen!

Tässä vaiheessa on erittäin suositeltavaa aloittaa tuuletus kasvin vahvistamiseksi, ilmanvaihdon parantamiseksi (edistää kasvua huomattavasti) sekä liian kuumuuden välttämiseksi. Normaali pöytätuuletin käy tähän loistavasti. Kasvin tukevuus liittyy sen sadontuottoon, eli kasvi "tietää" paljonko pystyy tuottamaan tukevuutensa puolesta…

Chilin taimestasi on nyt kasvamassa iso - pian se kukkii ja alkaa tuottamaan satoa!
Lähde: www.chiliyhdistys.fi
- Chiliyhdistyksen sivuilta löytyy runsaasti lisää tietoa chileistä ja chilin kasvattamisesta!

Lue lisää:


Chilit - vuoden vihannes 2013
Makuelämyksiä sietokyvyn äärirajoilta
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kasvata chili satoikään
Kuinka chilisato säilötään?