• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvisten sadonkorjuun juhlaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.11.2019
20078_6418.jpg

Tänä kesänä kasvissatoa on saatu tasaiseen tahtiin. Säät pysyttelivät kesä- heinäkuun ajan sateisina ilman varsinaisia hellejaksoja, jotka olisivat ruuhkauttaneet satojen valmistumista. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on taannut hyvän kiertonopeuden ja kasvisten saatavuuden laadukkaina.

Elokuussa kasvistarjonta lisääntyy entisestään, kun aurinko kuun alussa pääsi hellimään kasvustoja. Sateiden kuuroluontoisuuden takia kasvikset eivät ole kärsineet märkyydestä. Porkkanoissa ei näy halkeilua ja muutkin juurekset ja sipulit ovat kasvaneet hyvin. Viime päivien poutasäät ovat tervetulleita, koska aurinko lisää kasviksiin makua.

Runsas ja maukas kasvistarjonta osuu sopivaan saumaan töihin, opintoihin ja harrastuksiin paluun kanssa. Makuaineiden lisäksi kasvikset ovat pullollaan jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja sekä flavonoideja, joita kaikkia elimistö tarvitsee toimiakseen ja voidakseen hyvin. Nyt kasviksista kannattaa suorastaan tankata vastustuskykyä ja elinvoimaa! Yliannostuksen vaaraa ei ole.

Puoli kiloa päivässä


Tuttu rallatus 'Puoli kiloa päivässä' on ajankohtainen edelleen. Puoli kiloa kasviksia tarkoittaa vähimmäismäärää, joka kasviksia tulisi päivittäin syödä. Kerralla puolta kiloa ei tarvitse urakoida. Nauti kourallisen verran kasviksia - vaihdellen marjoja, hedelmiä, juureksia, sieniä, kaaleja, vihanneksia, sipuleita, palkokasveja, tuoreyrttejä ja versoja - kuusi kertaa päivässä osana aterioita ja välipaloja.

Voit nauttia kasviksia yhtä hyvin raakoina kuin kypsennettyinäkin.

Pidä kasviksia käyttövalmiina aina jää- ja viileäkaapissa tai keittiön pöydällä, jotta koululaiset ja lapsetkin niitä löytävät.

Kasvisten vaikutukset hyvään oloon ovat kiistattomat.

Avomaan kasvisten top 10 satomäärien mukaan (luvut ovat 1000 kg ja vuodelta 2006):

  • porkkana (56 365)
  • valkokaali (17 887)
  • sipuli (17 515)
  • punajuuri (12 942)
  • avomaan kurkku (12 683)
  • lanttu (10 171)
  • kiinankaali (5715)
  • tarhaherne (5177)
  • rapea keräsalaatti (4854)
  • kukkakaali (3604)
20078_6419.jpg

Mutta muista myös nämä:

  • Pavut ovat kauden tuote juuri nyt ja lisäävät suosiotaan myös Suomessa. Papuja on hyvin tarjolla ja ne ovat hyvälaatuisia. Keitä papuja palkoineen 10 minuuttia ja tarjoa lisäkkeenä tai osana ruokia.
  • Maissi tulee nyt läheltä ja maistuu makealta. Tiesitkö, että sokerimaissia voi syödä jopa sellaisenaan, raakana. Maissin tähkät voi pakastaakin raakoina. Maissi kypsyy suojalehdet poistettuina kiehuvassa vedessä 5 minuutissa ja mikrossa 3 minuutissa.
  • Tämän vuoden kyssäkaali on erityisen mehevää ja laadukasta. Eriväristen kukkakaalien saatavuus on parhaimmillaan. Lehtikaaliakin on tarjolla. Jos sille löytyy kysyntää, lähiviljely varmistuu tulevillekin vuosille.
  • Kesäkurpitsa ja avomaan kurkut kuuluvat elokuun herkkuihin. Viipaloi avomaan kurkkua vaikka voileiville. Maista nyt myös kotimaista lehtiselleriä. Jo sen tuoksu on erityisen raikas ja aromikas.
  • Avomaan salaattikausi jatkuu. Kokeile erikoissalaatteja rohkeasti näin salaattien juhlavuotena.
  • Kerro kauppiaalle tai myymälän hevi-osastosta vastaavalle, jos valikoimasta puuttuu jokin sesongin tuote. Kauppa pitää tarjolla ja tilaa sitä, mitä ostetaan. Anna kauppaan myös palautetta hevi-osaston tuotteiden laadusta aina, kun aihetta ilmaantuu. Esimerkiksi parsakaalin kylmäketjun tulee toimia asiakkaalle saakka.
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
202010_67236.jpg
Isäkin ansaitsee kukkansa
Ensimmäisen kerran isänpäivää vietettiin vuonna 1970 ja liputuspäiväksi se vakiintui 1979. Isänpäivä on lähtöisin Yhdysvalloista. Ruotsalaiset kauppiaat esittivät vuonna 1949 isänpäivän viettämistä kaikissa Pohjoismaissa.
bosch oksasilppuri
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton