Keittiöpuutarha ruukussa
Käytä vanhat astiat yrttitarhan istutuksille. (Kuva: Shutterstock)
Ruukkuviljelyä voi harrastaa melko monenlaisissa astioissa. Ruukkujen lisäksi kauniita vaihtoehtoja ovat muovitetut korit ja puiset laatikot, jopa vanhat emalipotat. Myös ämpärit, saavit ja säilyketölkit sopivat astiaksi, kunhan koko on riittävän suuri. Juurille ja mahdolliselle salaojitukselle on oltava tarpeeksi tilaa.
Jos astian pohjassa ei ole reikää, niin sellainen kannattaa tehdä, jos suinkin malttaa. Reiän halkaisija saisi olla noin 1 cm. Isoon astiaan tarvitaan useampia reikiä. Reiät voi myös korvata salaojituksella; astian pohjalle laitetaan 4–5 cm kevytsoraa, pieniä kiviä tai ruukun palasia. Mikäli astiassa ei ole pohjareikiä, niin astia tulee sijoittaa sateelta suojaan ja liikakastelua tulee välttää.
Itse kasvatetut kasvikset maistuvat parhailta
Eikä välttämättä vaadita isoja tiluksiakaan, sillä pienen keittiöpuutarhan voi perustaa jopa ämpäriin tai saaviin. Ruukkuviljelyä pääsee siis harrastamaan myös kerrostalon parvekkeella. Se on myös mainio vaihtoehto silloin, kun oman pihan maaperä on laihaa tai savista tai aika ei yksinkertaisesti riitä kasvimaan hoitamiseen. Pienen viljelmän voi napata mukaan vaikka kesämökille.
Saviruukku on aina kaunis vaihtoehto, mutta se on huokoinen ja kuivuu melko nopeasti. Jos saviruukussa haluaa kasvattaa monivuotisia kasveja, pitää valita pakkasenkestävä malli tai kantaa ruukku talveksi suojaan. Muovinen ruukku, ämpäri tai saavi säilyttää kosteuden paremmin. Sekään ei yleensä kestä pakkasta ja tumma muovi saattaa kesällä kuumentua. Erilaiset laatikot toimivat myös hyvin, kunhan ne ovat valituille kasveille tarpeeksi syviä.
Parvekelaatikossa voi kasvattaa vain matalajuurisia kasveja. Valurautaiset padat ovat näyttäviä ja yleensä myös tarpeeksi suuria. Ne voi tarvittaessa suojata ruosteenestoaineella. Isoon tynnyriin, ammeeseen tai kaukaloon mahtuukin syvempää kasvualustaa vaativia kasveja, tomaattia tai jopa perunoita.
Kasvit valitaan astian koon mukaan
Astian pitää siis olla niin suuri, että täysikasvuisenkin kasvin juuret (ja mukulat) mahtuvat hyvin multatilaan. Yrteille riittää pienempi astia – vihanneksille tarvitaan vähintään 10 litran astia. Isompi astia, johon mahtuu useampia kasveja, on aina kastelun kannalta parempi vaihtoehto. Multakerroksen minimisyvyys on 12 cm.
Muutamia esimerkkejä mullan syvyysvaatimuksista:
- 12–15 cm: basilika, tuotemäkimeirami, lehtikorianteri, lehtisalaatti, pinaatti, retiisi, ruohosipuli, rukola, tilli
- 20 cm: kiinansipuli, kuukausimansikka, persilja, keräsalaatti, vihersipuli
- 25 cm: chilipippuri, mangoldi, pensas- ja salkopapu, sokeriherne, pensastomaatti
- 30-40 cm: kesäkurpitsa, aikainen porkkana, punajuuri, runkotomaatti
Talviporkkana, palsternakka ja mustajuuri vaativat erittäin syvän astian. Leveyssuunnassa tilaa vievät runsaasti muun muassa kesäkurpitsa, kurpitsa, kukkakaali, parsakaali ja valkokaali.
Ruukkupuutarha voi olla myös erittäin kaunis
Kasvien ja astioiden valinnassa kannattaa miettiä myös estetiikkaa. Erivärisillä ja -muotoisilla lehdillä saa aikaan mukavia kontrasteja. Mukaan väriä antamaan voi kylvää myös syötäviä kukkia: kehäkukkaa, kääpiösamettikukkaa, köynnöskrassia, orvokkia, ruiskaunokkia. Niistä löytyy lukuisia, toinen toistaan hienompia lajikkeita, jotka viihtyvät hyvin ruukussa ja kukkivat lähes koko kesän. Eri kokoisia astioita voi ryhmitellä näyttäväksi kokonaisuudeksi ja niitä voi koristella vaikka erilaisilla luonnonmateriaaleilla.
Aiheesta lisää myös Kesäkuun vinkeissä!