• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesä- ja kehäkukista kysyttyä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20227_79031.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Mitkä kesäkukat kukkivat jo kesän alussa ja koska ne pitäisi istuttaa? Kuinka onnistun kehäkukkien kanssa? Puutarha.netin asiantuntija vastasi näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

1. Mitkä kesäkukat kukkivat jo heti kesällä ja koska ne pitäisi istuttaa? Eka oma takapiha

– Kaikki kesäkukat kukkivat koko kesän. Moni niistä on yksivuotinen tai ainakin niitä kasvatetaan yksivuotisena, yhden kesän ilona. Riittävällä lannoituksella ja kastelulla, sekä tarvittaessa kuihtuneiden kukkien nyppimisellä pidät kukintaa yllä. Odotahan, kun puutarhamyymälät avautuvat ja pääset valitsemaan suosikkejasi valtavasta kesäkukkavalikoimasta. Kysy myyjältä, mitkä lajikkeet sopisivat pihasi olosuhteisiin.

Kesäkukat ovat keväällä kylmänarkoja kasvettuaan kasvihuoneiden lämpimän kosteissa olosuhteissa. Orvokit kestävät kevään viileyttä, mutta muut kaipaavat alkukesästä hieman huolenpitoasi. Vie niitä toukokuun aurinkoisina päivinä ulos suojaisaan paikkaan totuttelemaan ulkonaoloa. Vasta yöhallojen mentyä varmasti ohi voit alkaa jättämään kesäkukkiasi myös ulos (tarvittaessa voit vielä harsolla suojata yöksi). Perinteisesti kesäkuun 10. päivää on pidetty rajana, jonka jälkeen kesäkukat pärjäävät ulkona vuorokauden ympäri ja voidaan istuttaa myös maahan.

Lisää kesäkukista

Haluatko kylvää kesäkukkia?

2. Miten saan kehäkukat kasvamaan? Olen useampana vuonna kylvänyt kehäkukan siemeniä, mutta ne eivät ikinä kasva kukkiviksi, vaan jäävät pieniksi taimiksi, jotka sitten kuolevat. Pitääkö niitä kastella erityisen paljon? Onko multa vääränlaista? pitääkö olla kalkkia vai ei pidä olla? kukkia elokuussa

Kehäkukka (Calendula officinalis) on yleensä helppo ja vaatimaton kasvatettava. Jossakin on tosiaan nyt vikaa, jos taimesi jäävät pieniksi ja kuolevat. Kerrataanpa kehäkukan kasvatusohjeet; jos löytäisit niistä ratkaisun?

Siemenet istutetaan maahan touko-/kesäkuussa maan lämmettyä (kasvukauden aikana voi kylvää muutaman kerran, niin saa ihailla kukintaa koko kesän syksyyn asti). Kasvupaikaksi valitaan lämmin, aurinkoinen/puolivarjoisa paikka. Kasvualustana paras on ravinteikas ja kalkittu, kostea ja multava puutarhamaa. Taimia kastellaan kuivina kausina ja kuihtuneet kukat poimitaan pois.

VINKKI: Kasvimaalle istutetut kehäkukat houkuttelevat tuholaisia väreillään ja tuoksullaan, jolloin hyötykasvit saavat olla rauhassa.

Keskustelua kehäkukasta

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta

* Kysymykset vastauksineen on julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Ohje

Ohje

Puutarha.net on täynnä tietoa!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta

* Kysymykset vastauksineen on julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton