• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Lehtipuun lehtien irtoamisen estämiskeinoja?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 27.03.2025
20228_79293.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Mitä keinoja on, että kuivatettavan vihdan eli vastan lehdet eivät irtoa, vaan pysyvät kiinni mahdollisimman pitkään? Missä lehtipuussa tai pensaassa lehdet pysyvät paremmin kuin koivussa, kun sen säilöö kuivattamalla talven varalle? Mistä juhannuksen aikoihin leikatun oksan lehtien irtoaminen ylipäätään johtuu?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kysymys vihdoista menee hieman osaamisalueemme ulkopuolelle, mutta käännyimme saunaseuramme vihta-asiantuntijan puoleen. Hän kertoi, että lehdet pysyvät parhaiten kiinni vihdassa, kun se tehdään juhannuksen ja heinäkuun alkupuolen välissä. Silloin lehdet ovat täyskasvuisia – eivät enää aivan pehmeitä, mutta lehden kiinnityskohta ei ole vielä korkkiutumassa, joka edeltää irtoamista.

Toinen tärkeä asia on se, miten vihta tuoreutetaan käyttöön. Sitä pitää hauduttaa maltilla, viileässä vedessä ja riittävän pitkään, kunnes lehdet ovat jälleen joustavia. Ja saunottaessa vihtaa ei saa jättää lauteille pötköttelemään, vaan pitää se vihtomisen välissä viileässä vedessä.

Rauduskoivun lehtien sanotaan pysyvän tiukemmin kiinni vihdassa kuin hieskoivun lehtien. Tärkeintä on kuitenkin oikea tekoaika ja vihdan käsittely käyttöönotossa ja käytössä. Jotkut vannovat tammivihdan nimeen. Tammivihdan onnistumiseen pätevät samat säännöt kuin koivuvihdankin tekoon. Mutta tuoksu saunottaessa on tietysti erilainen.

Ja kysymykseen siitä, miksi lehdet ylipäätään irtoavat, vaikka vihta tehdään juhannuksena. Kun nestekierto oksassa pysähtyy, lehti kuolee ja sen solukko ei enää jaksa pitää lehteä oksassa. Jo vanha kansa tiesi, että kesken parhaan kasvun kuivuneet lehdet pitävät otteensa pidempään kuin lähempänä syksyä katkaistun oksan lehdet. Siksi juhannuksen tietämillä tehdyt vihdat ovat kestävimpiä.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
puutarhuri
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20193_56728.jpg
Kasvit luovat pihan tunnelman - vuodenajat vaihtavat pihan ilmeen
Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.
Puutarha suunnittelijan silmin
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20235_81613.jpg
Stailaa piha ja parveke juhlaan: viritä vieraat juhlatunnelmaan jo portilla
Kevät! Jo pelkästään se on syy koota perhe ja ystävät yhteen. Mutta virallisemmatkin juhlat on ihanaa järjestää niin, että vierasjoukko voi levittäytyä pihalle, parvekkeelle tai patiolle.
Pionit ovat puutarhan kuningattaria.
Miten toteuttaa kaunis ja näyttävä kukkapenkki?
Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.
Raparperi
Helppoa hyötyviljelyä: monivuotiset vihannekset tuovat sadon aikaisin
Perinteisesti keväisin vihannesmaalla muokataan, kylvetään ja istutetaan taimia. Sitten harvennetaan ja harataan rikkaruohoja, kastellaan, lannoitetaan ja katetaan. Eikä siinä mitään, näin saadaan maukasta ja ravitsevaa satoa ruokapöytään, hyötyliikuntaa, mukavaa puuhaa puutarhassa ja onnistumisen iloa. Nähdään omien kätten työn tulokset ja nautitaan niistä.
20235_81947.jpg
Hurmaavat kukkapuut juhlistavat kesää
Koristeelliset kukkapuut mahtuvat pieneenkin pihaan ja toimittavat muiden lehtipuiden tapaan tärkeää tehtäväänsä puutarhan viihtyisyyden ja kasvillisuuden kerroksellisuuden luomisessa. Ne houkuttelevat myös puutarhaan pölyttäjiä, jotka vuorostaan vetävät perässään suurempiakin luonnon eläimiä, vaikkapa siilejä, lintuja ja oravia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton