• Etusivu
  • Kasvillisuus

Marraskuun vinkit

Tiina Painokallio
Päivitetty 23.10.2024
202310_83245.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Etelä-Suomessa marraskuu on lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.

Marraskuussa maa on Etelä-Suomessakin yöpakkasten seurauksena usein jo roudassa ja useimmat ruohovartiset kasvit kuolleet eli tulleet martaiksi. Lapissa on keskimäärin jo lokakuun alkupäivinä satanut ensilumi ja heti marraskuun alussa alkaakin Pohjois-Suomessa pysyvän lumen aika. Etelä-Suomessa marraskuu on pääosin synkkä ja lumeton, sateet tulevat useammin vetenä tai räntänä kuin lumena (tosin lyhyet lumiset jaksot ovat yleistyneet etelämpänäkin). Ensilumi sataa etelärannikollamme marraskuun puolivälin paikkeilla. Runsaiden syyssateiden jälkeen sademäärät vähenevät marraskuun aikana, mutta valitettavasti auringonpaisteesta saadaan nauttia enää todella harvoin.

Marraskuussa lähes kaikki muuttolinnutkin ovat jo muuttaneet etelään (paitsi eräät Etelä-Suomessa vielä tähänkin aikaan majailevat vesilinnut ja rastaat, jotka siirtyvät etelämmäksi vasta jäiden tulon aikaan).

Mitä puutarhaan kuuluu marraskuussa?

Puutarhassakin on hiljaista ja hämärää, syysmyrskyt ovat puhaltaneet lehdet pois puista ja yöpakkaset puraisseet kasvit. Onneksi piha-alueet on jo siistitty, kasvimaat ja perennapenkit kunnostettu ja kasvihuone puhdistettu.

Vielä on toki aikaa varmistaa puiden ja pensaiden suojaukset, pystyttää lintujen talviruokintapaikat ja katsoa lumilapiot ja -kolat valmiiksi. Kesän ahertaneet kotipuutarhurit voivat nyt siirtyä sisätiloihin ja huoltaa ja kunnostaa pihakalusteita, puutarhan työkaluja ja koneita tai käpertyä hyvien (puutarha)kirjojen kanssa sohvan nurkkaan suunnittelemaan ja ideoimaan tulevan kesän kasvukautta.

<p data-block-key="krc4a">Marraskuu on koko Suomessa todella synkän harmaa.</p>
Marraskuu on koko Suomessa todella synkän harmaa.

Marraskuun harmaina päivinäkin voi nähdä maisemassa kauneutta ja tehdä kaikenlaista kivaa. Ympäristöään voikin piristää monin eri tavoin, mielikuvitus vain töihin! Anna luonnon inspiroida ja hyödynnä sen tarjoamia materiaaleja – etsi vinkkejä netistä, käy kirjastossa ja tutustu kaupan lehtivalikoimaan; tähän aikaan vuodesta lehdet ovat ideoita tulvillaan.

Muuta puuhaa kotipuutarhurille marraskuussa

Kasvien ystävä ja käsistään kätevä kotipuutarhuri keksii varmasti kaikenlaista iltapuhdetta myös marraskuun pimeisiin iltoihin, mutta kootaan nyt kuitenkin muutamia ideoita:

  • Syksyisistä lehdistä voi askarrella kaikenlaista: niistä voi muotoilla ruusuja, tehdä kransseja, prässätä ja tehdä kortteja tai tauluja.
  • Muistakin luonnonmateriaaleista, kuten puiden oksista, riidenliekosta, tuohesta, kävyistä, sammalesta ja jäkälästä, havujen oksista sekä kaikista muista mahdollisista luonnon aineksista näppäräsorminen tekee vaikka minkälaisia koristeita niin sisä- kuin ulkotiloihinkin, itselle tai lahjaksi.
  • Valaise hämäryyttä ulkona ja sisällä lyhdyillä tai valosarjoilla. Tunnelmaa luoda myös kynttilöin ja tuikuin. Muista kuitenkin turvallisuus.
  • Hanki amarylliksen sipuli ja hyödä se itse loistoon. Lue lisää amarylliksestä.
  • Tee jäälyhtyjä tai jäädytä kaunismuotoisia jääkoristeita puutarhaan; väriä saat vaikka punajuuren mehusta.
  • Kokeile tai opettele jotain uutta: alkutalven harmautta voi piristää aloittamalla jonkin uuden harrastuksen tai osallistumalla mukavalle kädentaitokurssille. Kiinnostaisiko vaikka olkipukintekokurssi?
  • Nyt on aikaa myös kaikenlaiselle muulle askartelulle tai käsityölle; ilahduta vaikka ystävääsi itsetekemilläsi villasukilla tai valmista joulukortit omin käsin. Lähipiirisi varmasti arvostaa itse tehtyä ja ajatuksella annettua.

Lue lisää:

Tunnistatko pihan linnut?

Kasvien talvisuojaus

<p data-block-key="fwmbz">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Mukavaa ja idearikasta marraskuuta!

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton