• Etusivu
  • Hoitotyöt

Miltä puutarhasi näyttää talvella?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2024
202212_45234.jpg

Talvella korostuvat muodot, värit ja pinnat. (Kuva: Adobe Stock)

Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.

Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.

Talvista maisemaa kannattaa katsella tarkemmin. Miltä puutarhasi näyttää lehdettömänä ja lumen peittäessä maan? Onko jokin näkymä talvisaikaan turhan avoin tai jokin kohta turhan tyhjä? Valkoinen lumi antaa myös erilaisen taustan kasveille kuin vaikkapa vihreä nurmikko. Talvella myös valo näyttäytyy kylmässä ja valkoisessa ympäristössä toisin kuin kesän vehreydessä. Auringonlaskun aikaan näkymät voivat olla henkeä salpaavia...

Lumi korostaa kasvien muotoja. Kuvitelkaapa vaikka peikonpähkinän käkkäräiset oksat, leikattujen pensasaitojen säännönmukaiset linjat tai muiden muotoonleikattujen pensaiden/puiden talviset risupallot. Lumi saa eri sävyiset ja muotoiset rungot, kaarnat ja oksankulmat erottumaan edukseen.

Lumi nostaa myös ikivihreät kasvit paremmin esille. Havupuut tuovat väriä ja runsautta lumiseen ja lehdettömään puutarhaan. Kasvivalinnoilla voi siis vaikuttaa paljonkin tilan tunnelmaan.

Kasvikortistostalöytyy tietoa ja kuvia yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvilajista ja lajikkeesta.

Miltä puutarha näyttää ikkunasta katsottuna?

Oletko huomannut, kuinka ikkunoista avautuva näkymä vaikuttaa koko kodin sisätilojen tunnelmaan? Luonnollisesti kasvillisuuden määrä ja laatu vaikuttavat myös sisätiloihin tulevan valon määrään ja laatuun. Mitä siis näet ikkunoistasi? Pysähtyykö katseesi heti ikkunan edessä olevaan rakennelmaan tai puuhun vai avautuuko puutarha avoimemmin eteesi? Tuleeko valo esteettä huoneeseen vai siivilöityykö se kasvillisuuden läpi? Onko näkymä ratkaisevasti erilainen kesällä kuin talvella?

Katso ikkunoistasi avautuvaa näkymää ja mieti miten voisit sitä parantaa. Jos joudut vaikkapa verhoilla peittämään suoran näkyvyyden vilkaalle autotielle, niin ympärivuotisen näkösuojan saisit suunnittelemalla sen peitoksi ikivihreitä havupensaita sisältävän pensasryhmän. Ruokailu- ja oleskelutilan ikkunoista olisi ehkä kiva nähdä avarammin puutarhaan, jolloin ikkunanäkymä kannattaisi jättää avoimemmaksi. Kylpyhuoneen ikkunasta voisi taas avautua vehreä viidakko, jossa keväisin kukkivat sipulikukat ja valkovuokot.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Myös puutarhan yksityiskohtia suunniteltaessa ja niiden sijoituspaikkoja mietittäessä kannattaa ikkunanäkymät ottaa huomioon. Sisätiloista tulee yllättävän usein katsottua ulos; miellyttävä näkymä rauhoittaa ja todellakin vaikuttaa myös sisätilojen viihtyvyyteen ja koko kodin tunnelmaan. Äänimaailmaakaan ei sovi unohtaa; tuuletusikkunasta kantautuva suihkulähteen solina ja linnunlaulu saavat unohtamaan arjen kiireet.

Tunnelmaan vaikutat myös valaistuksella

Käytön mukavuuden sekä turvallisuuden lisäksi valaistuksella voit vaikuttaa myös puutarhan tunnelmaan. Tunnelmaan voit vaikuttaa valaisimen tyylin sekä valon määrän, laadun sekä sijainnin avulla. Pihavalaisimet ovat näkyvillä ympäri vuoden, joten ristiriidassa muun ympäristön kanssa oleva, rikkinäinen tai vaikka vinossa oleva valaisin pistää oitis silmään romuttaen kenties muutoin viehättävän pihan tunnelman.

Välttämättömien kulkureittien sekä sisääntulojen ohella kannattaa pohtia, voisiko valaistuksen avulla tuoda esille jonkin yksityiskohdan; esimerkiksi puun, kiven tai vaikka talon julkisivun. Pimeään aikaan tällainen lisävalaistus toisi syvyyttä ja mielenkiintoa puutarhaan.

Valaistus luo tunnelmaa. (Kuva: Adobe Stock)
Valaistus luo tunnelmaa. (Kuva: Adobe Stock)

Jäästä ja lumesta

Talvella voi nauttia tekemisen ilosta vaikkapa lasten kanssa ja piristää samalla puutarhaa. Erilaiset jää- ja lumilyhdyt tuikkivat kauniisti pimeässä, lumiukot ja muut hahmot piristävät ja puihin ripustetut jääkoristeet säihkyvät vähäisessäkin päivänvalossa. Lyhdyillä, ulkotulilla ja tuikuilla voit myös tuoda valoa pimeään, mutta sijoita ne aina palamattomalle alustalle – äläkä jätä niitä valvomatta.

Lintujen ruokinta ja niiden seuraaminen on myös talvista huvia. Puutarhassa voi öiseen aikaan käydä myös metsän eläimiä ja lintuja. Tunnistatko sinä pihavieraasi? Entä lumijälkien perusteella?

Tiainen ja tikka, tunnistatko tarkemmin? (Kuva: Adobe Stock)
Tiainen ja tikka, tunnistatko tarkemmin? (Kuva: Adobe Stock)

Hyödynnä asiantuntijoiden osaaminen

Jos arvostat omaa puutarhaa, mutta taidot tai ideat eivät riitä sen suunnitteluun tai rakentamiseen, niin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä alan ammattilaisiin. Satsaus asiantuntijoihin säästää turhilta kokeiluilta ja niistä aiheutuvilta kuluilta ja lopputulos on varmasti laadukas, aikaa ja kulutusta kestävä sekä silmää miellyttävä. Juuri nyt, ennen kevään ruuhkia, onkin hyvä hetki ottaa yhteyttä niin valaistuksen kuin pihansuunnittelunkin ammattilaisiin.

Onko puutarhasi sopusoinnussa rakennuksen kanssa? (Kuva: Adobe Stock)
Onko puutarhasi sopusoinnussa rakennuksen kanssa? (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kypsyneitä omenoita omenapuun oksilla
Hyötytarhan syystoimia
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: Nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
Lannoitus 20238_59486.jpg
Vehreä, kukkiva ja satoisa puutarha ensi kesänäkin ‒ Ethän unohda syyslannoitusta?
Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen, lisää talvenkestävyyttä ja parantaa keväällä alkavan kasvukauden satoa ja kukintaa.Lannoitus on varmin tehdä elo-syyskuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä – marjapensaiden ja hedelmäpuiden osalta heti sadonkorjuun jälkeen. Näin kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen. Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Typpilannoitteita ei käytetä syksyisin, sillä typpi huonontaa kasvien talvenkestävyyttä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20208_66096.jpg
Valitse kotipihan kasvit oikein
Kotipihan kasveja valitessa kannattaa ensimmäiseksi huomioida kasvuolosuhteet – siis valon määrä sekä maaperän kosteus ja koostumus. Lisäksi kasvivalintoihin vaikuttaa pihan maantieteellinen sijainti. Suomi on pitkä maa ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä ankarammiksi kasvuolosuhteet muuttuvat.
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20125_31015.jpg
Eksoottinen katsura - kaunis pikkupuu tai pensas
Katsura(Cercidiphyllum japonicum) tunnetaan myös pikkulehtikatsurana. Se on kesävihanta, monirunkoinen ja eksoottinen puu tai iso pensas. Näyttävä lisä puutarhaan etenkin syksyisessä väriloistossaan! Katsuran löydät myös Puutarha.netin Kasvikortistosta - kuten yli 1400 muutakin kasvia!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton