• Etusivu
  • Kasvillisuus

Minkälainen on hyvä maa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.10.2024
20065_43.jpg

Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).

Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.

Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).

Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).

Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).

Millainen on hyvä maa?

Kasvien kasvualustan laadussa ja syvyydessä tehdyt laiminlyönnit näkyvät melko nopeasti. Vaatimukset tietysti vaihtelevat käyttökohteen ja kasvilajien mukaan. Hyvän maan tunnusmerkkejä ovat mm. muruinen rakenne, runsas pieneliötoiminta, huokoisuus (huokostilavuus vähintään 40 %), hyvä veden läpäisy- ja varastointikyky sekä sopiva pH.

Sopiva kasvualustan pH on n. 6. Ravinteet vapautuvat hyvin maa-aineksesta ja ovat kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Kasvualustan happamuutta lisäävät mm. pieneliötoiminta, juuriston toiminta ja kasvualustassa olevan rikin hapettuminen.

Lue lisää maanparannuksesta

Kasvillisuus
hiekat
kasvualusta
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pikkukrookukset nupullaan
Kuun vaiheet ja puutarhanhoito
Puutarhanhoito on kautta historian ollut täynnä perinteitä, uskomuksia ja luonnon tarkkailua. Vaikka moderni teknologia ja tieteellinen tutkimus ovat tuoneet puutarhurin arkeen uusia menetelmiä ja välineitä, osa perinteisistä menetelmistä on säilynyt sukupolvien ajan. Yksi tällaisista vanhoista perinteistä on kuun vaiheiden seuraaminen puutarhatöissä. Vaikka aihetta ei ole laajasti tieteellisesti tutkittu, monet kotipuutarhurit ja osa ammattilaisistakin vannovat kuun vaikutusten nimeen.
20232_80943.jpg
Miltä nurmikkosi näyttää talven jälkeen?
Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg
Kalkitus maanparannuksen kulmakivenä
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.
20065_128.jpg
Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet
Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.Istutus ja maanparannusLue lisää kukkasipuleista
20_P_56146.jpg
EI saa laittaa kompostiin?
Keittiöjätekompostiin saa laittaa siis keittiö- ja kasvijätteitä, lehtikompostiin vain puutarhajätteitä. Mutta olikos nyt jotain mitä niihin EI saa laittaa?Niin lehti- kuin keittiöjätekompostiin laitetaan lahoavaa, maatuvaa ainesta - esimerkiksi muovit, lasit ja metallit eivät kuulu kompostiin. Pieninä määrinä kompostiin voi laittaa myös paperia (suodatinpussit, teepussit, talouspaperi, sanomalehtipaperi) sekä maatuvia biojätepusseja (maatuminen tosin vie aikaa).Lehtikompostiin laitetaan pääasiassa vain puutarhasta tulevaa kasvijätettä; etenkin avokompostiin. Keittiöjäte houkuttelisi tuhoeläimiä ruokailemaan. Mikäli lehtikompostille on oma, seinällinen ja pohjaverkolla varustettu kompostinsa, niin pieninä määrinä voi sinne laittaa myös keittiöjätettä.Keittiöjätteelle tarkoitettu kompostori on hyvin eristetty, joten eläimet eivät pääse siihen käsiksi.Kompostiin voit siis laittaa:Kasvien osat; lehdet, naatit, oksat, kukkavarret ja kuivatut rikkaruohotkukkamullat ja kasvinjätteetruuanjätteethedelmien, vihannesten ja juuresten kuoretkahvin ja teen porot suodatinpusseineenkananmunankuoret, kalanperkeet, luuttalouspaperi, lautasliinatsienien ja marjojen perkuujätteetkissanhiekka ja kotieläinten häkkien siivousjätteetsanomalehden aukeama tai paperipussi
20231_80725.jpg
Orkideoista kysyttyä - lue vastaukset!
Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton