Kirsikkapuun leikkaus: Näin hoidat puun terveeksi ja satoa tuottavaksi

Kypsät kirsikat ovat kesän herkku – ne sopivat sekä tuoreena naposteluun että säilöntään. (Kuva: Pixabay)
Keväällä tehtävä kirsikkapuun leikkaus auttaa säilyttämään puun elinvoimaisena ja tuottamaan runsaan sadon. Oikein toteutettu hoitoleikkaus ehkäisee tauteja, parantaa valon ja ilman kulkua latvukseen sekä helpottaa sadonkorjuuta.
Miksi kirsikkapuut leikataan?
Kirsikkapuut eivät tarvitse yhtä voimakasta leikkausta kuin esimerkiksi omenapuut, mutta säännöllinen hoitoleikkaus on silti tärkeää. Se ylläpitää puun terveyttä ja estää kasvuston liiallista tiivistymistä. Leikkaamisella on useita hyötyjä:
Latvuksen harventaminen parantaa ilmanvaihtoa ja vähentää sienitautien riskiä. Kun puun sisäosat saavat enemmän valoa, se edistää kukkien ja hedelmien kehittymistä. Kuolleiden tai vaurioituneiden oksien poistaminen puolestaan ehkäisee tautien leviämistä. Lisäksi leikkaus auttaa hallitsemaan sadon määrää ja kokoa, mikä tekee sadonkorjuusta helpompaa ja varmistaa parempilaatuiset hedelmät.
Paras aika leikata kirsikkapuu
Kirsikkapuut leikataan yleensä varhain keväällä ennen nestevirtauksen alkamista, maalis–huhtikuussa. Pakkasöiden tulisi olla jo ohi, mutta silmut eivät saa vielä turvota. Myöhäinen leikkaus saattaa aiheuttaa kumivuotoa (gummoosia), joka heikentää puuta.
Poikkeuksena versotauteihin tai haulitautiin sairastunut puu: tällöin saastuneet oksat voidaan poistaa myös kesällä heti sadonkorjuun jälkeen, kuivalla säällä.
Ohje
Miten leikata kirsikkapuu oikein?
- Aloita harventamalla: Poista ensin kuivat, kuolleet tai selvästi vaurioituneet oksat.
- Avaa latvusta: Poista latvuksen sisäosiin kasvavat tai toisiaan hankaavat oksat. Jätä latvukseen tilaa valolle ja ilmalle.
- Poista juurivesat ja tyveltä kasvavat versot: Nämä vievät turhaan voimaa hedelmäntuotannolta.
- Säästä hedelmää kantavat oksat: Kirsikka tekee satoa pääasiassa edellisen vuoden versoihin, joten leikkaa harkiten.
- Tee leikkaus oksakauluksen ulkopuolelta: Näin haava paranee nopeammin. Vältä leikkaamasta liian läheltä runkoa.
Pensaskirsikan leikkaus
Mataliin pensaskirsikoihin, kuten 'Pohjolan Helmi' tai 'Läti-Ledu Madalkirs', sovelletaan samanlaisia leikkausperiaatteita, mutta ne leikataan usein myös uudistamistarkoituksessa. Vanhoja oksia poistetaan tyvestä, jotta kasvi kasvattaa uusia, satoa tuottavia versoja. Pensaskirsikoita voi leikata miedosti myös syksyllä, mutta paras ajankohta on kevät.
Muista: vähemmän on enemmän
Kirsikkapuu ei siedä yhtä voimakasta leikkausta kuin omenapuu. Liiallinen leikkaus altistaa puun taudeille ja hidastaa hedelmäntuotantoa. Hoitoleikkaus tehdään mieluiten kevyesti ja säännöllisesti – joka toinen vuosi on monelle lajikkeelle sopiva tahti.
Lue lisää:
Puiden ja pensaiden kasvuvyöhykkeet ‒ vyöhykekartta
Makoisat luumut ja kirsikat – nauti tuoreena tai säilö
Asiantuntija vastaa: Miksi kirsikkapuu ei tee satoa?
Kirsikkapuun hoito haltuun – parhaat lajikkeet ja vinkit kotipuutarhurille
Aiheeseen liittyvää

Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen

Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista

Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua

Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku

Limoviikuna - kodin tuttu fiikus
