• Etusivu
  • Kasvillisuus

Peruna

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_184.jpg

(Solanum tuberosum)


Peruna

on kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.


Esi-idätä valoisassa, 12 - 15 asteessa 2 - 5 viikkoa. Istuta ulos touko-kesäkuussa kun maan lämpö on yli 7 astetta. Istuta mataliin 8 cm syviin vakoihin, joiden pohjallakin on kuohkeaa multaa.

Istutusvälit 30 cm, rivivälit 60 cm. Peitä 5 cm:n multakerroksella. Kun taimet ovat 10 - 20 cm korkeita, multaa ne. Tee toinen multaus myöhemmin kesällä. Kastele.

Paras kasvualusta kuohkea, lämmin hiekkamultamaa, pH 5 - 6. Kompostilannoitus. Niitä varret 2 vk ennen sadonkorjuuta.

Sadonkorjuu syyskuun alussa, kun lämpötila on yli 15 astetta. Pidä perunoita 2 viikkoa 15 asteessa, jotta kuori paksunee, varastointilämpö 3 - 4 astetta. Ilmankosteus 85%. Varastointiaika 8 - 9 kk.

Perunan taudit ja tuholaiset

Kasvata perunat astiassa

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81494.jpg
Hoida kaikki pihan puutyöt tehokkaalla akkuketjusahalla
Kesään kuuluu erilaiset pihatyöt, joissa tarvitaan sahaa. Puut kaipaavat siistimistä joista osa myös kaatamista. Lisäksi takka- ja saunapuut on pilkottava. Myös erilaisissa nikkarointiprojekteissa on lähes aina sahaustarpeita. Näistä kaikista selviät vaivattomasti uudella Boschin akkukäyttöisellä ja kevyellä ketjusahalla.
20233_81053.jpg
Kultaköynnös - helppo huonekasvi
Luonnonvaraisena Salomonsaarilla kasvava kultaköynnös on monimetrinen köynnös. Kasvutapansa ja helppohoitoisuutensa ansiosta kultaköynnöksestä on tullut monen kodin piristäjä. Kultaköynnös on kasvutavaltaan liaanimainen ja voi kasvattaa jopa 20 metrin pituiset versot.
20218_72010.jpg
Värien hehkua, syyskesän aurinkoa
Syyskasvit tarjoavat näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamat kesäkukat ovat antaneet kaikkensa. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka.
20228_79452.jpg
Voiko hevoskastanjan jakaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on vanha hevoskastanja, jonka juuret on maanpinnassa. Isoon juureen on kasvanut noin 60 cm kokoinen verso. Onko mahdollista saada siitä kasvaman uusi puu, kun siinä ei ole oli juuria? Miten sen voisi juurruttaa?
202010_67175.jpg
Minä olen poppeli - Mikä puu sinä olet?
Monet suomalaiset ovat tänä vuonna menneet kirjaimellisesti metsään ja nauttineet luonnon antimista eri intensiteetillä kuin viime vuosina. Luonto on aina ollut lähellä sydäntä ja jo muinaisista ajoista lähtien moni on ansainnut elantonsa metsistä. Metsät ovat täynnä mystiikkaa ja jos ajattelemme astrologisesta näkökulmasta, puut kuvastavat meitä. Puilla on oma luonteensa, kuten ihmisilläkin.
20236_50451.jpg
Ulkohuussista hyötykäyttöön - näin laitat ravinteet kiertoon
Kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Kuivakäymälästä tyhjennettävien kiinteiden käymäläjätteiden kompostoitumisaste ja siten jätteen jatkokäsittely vaihtelee käymälätyypeittäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton