• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 6/6; Katse kokonaisuuteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20125_30728.jpg

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Miltä puutarhasi näyttää?

Olemme jo käyneet pihan puut ja pensaat läpi, siistineet ne ja hankkineet kenties muutaman lisää. Nurmikko on lannoitettu ja kalkittu, sammaloituneet kohdat kunnostettu ja monttukohdat täytetty; nyt nurmimattomme kasvaa vahvana ja vihreänä. Hyötypuutarhakin on käyty läpi ja oma, puhdas lähiruoka pääsee pian kasvamaan. Kukkapenkitkin on kunnostettu, vanhat juurakot tarvittaessa jaettu ja uusia taimia istutettu.

Näyttääkö pihasi nyt hyvinvoivalta ja rehevältä, kotoisan mukavalta puutarhalta? Kenties silmiisi osuu vieläkin kohtia, joihin pitää hankkia lisää kasvillisuutta (ei-toivottuja näkymiä, piilotettavia paikkoja, suojattavia kohtia?) tai kenties rakenteita tai pintoja, jotka kaipaisivat huoltoa.

Pihan rakenteet

Terassit, aidat, portaat, köynnöskehikot, pergolat, roskakatokset, postilaatikkotelineet jne. Tontillasi on vaikka mitä rakenteita, jotka saattavat tarvita huoltotoimenpiteitä tai korjausta. Ne voivat olla valmistettu käsitellystä tai käsittelemättömästä puusta ja kaivata kenties pintakäsittelyä tai peräti osien uusimista. Säännöllisesti huoltamalla annat niille lisää käyttöikää.

Lisätietoa puupintojen käsittelystä

Pihan rakenteita saattaa olla valmistettu myös muovista. Kaipaavatko muoviset pihakalusteet puhdistamista, rikkoutuneet reunanauhat uusimista? Entä metalliset pihan rakenteet; vaativatko valaisinpylväät käsittelyä (toimiihan valaisin?) tai lipputanko, mattoteline, kuivausteline jotain huoltoa? Kiviset ja betoniset rakenteet yleensä kestävät säätä ja kulutusta, mutta rakenteita silmäillessä kannattaa vilkaista myös niitä.

Ehjät ja huolletut pinnat kestävät pidempään, ovat mukavampia käyttää ja kauniimpia katsella. Usein saattaa olla jo kyse turvallisuudestakin; onhan leikkialueella kaikki rakenteet ehjiä ja mattoteline tukevasti maassa kiinni?

Pihan pinnat

Kasvillisuuden ja erilaisten rakenteiden lisäksi pihallasi on varmasti erilaisia pintamateriaaleja, jotka saattavat aikaa myöden kaivata huomiotasi. Sorakäytäviltä tulee rikkaruohot ja muu maatuva materiaali poistaa ja käytävien reunat siistiä. Kivetty pinta harjataan puhtaaksi ja irtonaiset/koholla olevat kivet irroitetaan ja laitetaan uudelleen paikoilleen (luonnonkivillä ja mukulakivillä tämä onnistuu. Harvemmin tiivitä betonikivipintaa joutuu korjailemaankaan). Kivien päälle ja väleihin leviävät rikkaruohot ja heinät tulee poistaa juurineen.

Hyvin perustetut pinnat eivät juurikaan huoltoa kaipaa. Jos asfalttia tai kivetystä perustettaessa on kantavien kerrosten paksuus ja routaeristys otettu huomioon vaadittavalla tarkkuudella, niin pintojen pitäisi kestää aikaa ja kulutusta.

Lisää pihan routaeristämisestä
Lisää kiviainestuotteista

Yleisvaikutelma

Katso tonttiasi avoimin, ulkopuolisin silmin. Näyttääkö se siistiltä ja hoidetulta? Onko kaikille tavaroille ja toiminnoille omat paikkansa? Jos jokin epäkohta vielä pistää silmääsi niin tee asialle jotain. Lasten tavaroille, puutarhan työvälineille, polkupyörille jne. löytyy varmasti jokin paikka. Kierrätystä ja kompostointia varten niin ikään. Piha näyttää siistinä viihtyisämmältä ja sen käyttömukavuus lisääntyy, kun kaikki toiminnot sujuvat.

Jos kokonaisuutta voisi vielä täydentää tai parantaa, niin ryhdy työhön. Tontin voi rajata aidalla, kulkuväylät päälystää, kasvillisuutta lisätä... jne. Tutkimusten mukaan hyvin perustettu, rakennettu ja hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa ja nopeuttaa myös myyntiä. Ennen kaikkea viihtyisä, hyvin hoidettu puutarha lisää omistajansa viihtymistä ja hyvinvointia!

20125_30727.jpg
Huomio

Huomio

Onko kysyttävää?

Mikäli kaipaat tarkempia tietoja, niin Puutarha.netin Kysy, Vastaamme -palstalle voi käydä esittämässä kysymyksen vaikkapa kuvan kera. Asiantuntijamme vastaavat muutaman päivän sisällä ja siitä saat ilmoituksen sähköpostiisi.

Kysy, Vastaamme -palstalle...

Apua voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!

20125_30726.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_13513.jpg
Täydellisen salaatin metsästys
Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.
20137_35626.jpg
Joko pihassasi on pökkelö?
Jos jäärästä tulee mieleen vain tapoihinsa kangistunut ihminen, kannattaa kurkistaa puunkuoren alle. Jäärien toukat näet elävät kirjaimellisesti puun ja kuoren välissä ja syövät puuta. Aikuisena jäärät ovat värikkäitä ja kauniita niittyjen kukissa ruokailevia kovakuoriaisia. Nämä niittyjen kaunokaiset tarvitsevat toukkavaiheessa mieluiten ison lahoavan lehtipuun tai rungonpätkän lähelle kukkaniittyä. Samaa runkoa asuttavat myös mesipistiäisten toukat. Ne ovat aikuisena tärkeitä pölyttäjiä.
20226_78896.jpg
Mitkä kasvit sopivat pihan varjoisille paikoille?
Parvekkeen varjoisuus rajoittaa kasvivalikoimaa melko paljon, mutta periaatteessa mitä tahansa pienikokoisena pysyvää varjon kasvia voit kasvattaa niin puutarhassa kuin parvekkeellakin.Kasvikortistosta löytyy 185 kpl varjon kasvia
20233_81225.jpg
Kasvata puutarhan elonkirjoa monimuotoisesti
Monimuotoisuus, elonkirjo, biodiversiteetti – sanat tarkoittavat runsaslajisuutta, erilaista elämää, erilaisia kasveja, eläimiä, sieniä, bakteereja. Ne muodostavat ketjun, jossa yksi ei menesty ilman toista.
20065_99.jpg
Perennat kasvupaikan mukaan
AurinkoonKaukasianpitkäpalko (Arabis caucasica)Asterit (Aster)Tarharistikki (Aubrieta x cultorum)Karpaattienkello (Campanula carpatica)Hopeahärkki (Cerastium tomentosum)Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare)Jaloritarinkannukset (Delphinium)Neilikat (Dianthus)Kallioiset (Erigeron)Kultatyräkki (Euphoria polychroma)Sädekukat (Gaillardia)Mätäsharso (Gypsophila repens)Syyshohdekukat (Helenium)Kurjenmiekat (Iris)Punatähkä (Liatris spicata)Palavarakkaus (Lychnis chalcedonica)Helokit (Oenothera)Unikot (Papaver)Syysleimu (Phlox paniculata)Sammalleimu (Phlox subulata)Maksaruohot (Sedum)
20202_62827.jpg
Ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat näkyä
Tänä vuonna viimeistään on monelle käynyt selväksi, etteivät puheet ilmastonmuutoksesta olekaan ihan "hölynpölyä". Monessa kaupungissa on nyt eletty lähes täysin talvetonta talvea, tai ainakin se on ollut melko huono talvi siinä määrin, että Suomen tapoihin kuuluvat pakkaset ovat jääneet paukkumatta ja maa on pysynyt liian kuivana – tai liian märkänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton