Ruiskaunokki – perinnekasvi puutarhasta toiseen

Tiina Painokallio
Päivitetty 26.02.2025
20227_71767.jpg

(Kuva: Pixabay)

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on ruiskaunokki (Centaurea cyanus). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.

Ruiskaunokki eli ruiskukka (Centaurea cyanus)

Ruiskaunokin aika koitti Suomessa maatalouden myötä. Sen kulta-aikaa oli 1700–1800-luku. Vielä 1900-luvun alkupuoliskollakin se kukoisti ruispeltojen rikkaruohona. Tehomaatalouden yleistyessä ja rukiin viljelyalan supistuessa ruiskaunokkien määrä alkoi vähetä. Uudet rikkakasvien torjunta-aineet ja tehokas siemenviljan puhdistus hävittivät kauniin kasvin lähes olemattomiin. Tavallisesti yksivuotinen laji tarvitsee kuitenkin jatkuvasti uutta siemenlisäystä.

Viime vuosikymmeninä ruiskaunokki on hiljalleen palannut koristamaan peltoja ja puutarhoja. Paluusta ovat hyvillään myös mehiläiset, perhoset ja muut mesipistiäiset, sillä lajin kukkien mesipitoisuus on hyvin korkea. Ennen yleisestä peltojen rikkakasvista on jalostettu useita lajikkeita, joiden kukat voivat olla perinteisen kirkkaansinisen lisäksi valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia tai tumman purppuranpunaisia.

Herkän kaunis ruiskaunokki täydentää hienosti puutarhan kukkaryhmiä ja tontin reunojen hukkamaita ja on kestävä myös leikkokukkana. Kukkia voi lisäksi käyttää tuoreena salaattiin, kakkuihin ja leivonnaisiin. Myös kuivatut kukat ovat kauniita leivonnaisten koristeina. Kuivaa kukat pimeässä paikassa.

Tiesitkö? Ruiskaunokki on Päijät-Hämeen maakuntakukka ja kokoomuspuolueen tunnus. Se on myös Eestin ja Saksan kansalliskukka.

<p data-block-key="cjxza">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
Ohje

Ohje

Ruiskaunokki lyhyesti:

Heimo: Mykerökukkaiset – Compositae, (aiemmin Asterikasvit – Asteraceae)

Kasvumuoto: 1-vuotinen, joskus 2-vuotinen ruoho. kesäkukka, hyötykasvi, luonnonkasvi.

Korkeus: 30–90 cm. Varsi runsas- ja pystyhaarainen, harvaan seittikarvainen.

Kukka: 2,5–3,5 cm leveä, kukkamainen mykerö. Mykerön laitakukat violetinsinisiä–sinisiä (joskus vaaleanpunertavia tai valkoisia), vinon suppilomaisia, kärjestä liuskaisia; kehräkukat violetinsinisiä, torvimaisia. Mykeröitä paljon.

Lehdet: Kierteisesti, tyvilehdet ruodillisia, varsilehdet ruodittomia. Tyvilehtien lapa suikea, ehytlaitainen–harvahampainen–pariliuskainen; varsilehtien lapa suikea–tasasoukka, ehytlaitainen, ainakin aluksi villakarvainen.

Hedelmä: Soikea, litteähkö, kellertävä, hienokarvainen, 3,5–4 mm pitkä pähkylä, jonka kärjessä sukasia.

Kasvupaikka: Viljapellot, ruisvainiot, kesannot, tienvarret, joutomaat. Myös koristekasvi. Pitää ravinteikkaasta maasta ja aurinkoisesta paikasta.

Kukinta: Kesä–syyskuu.

Kiinnostavatko perinnekasvit?

Perinnekasvit siirtyvät puutarhasta toiseen ystävän antamina jakopaloina tai hetken mielijohteesta kerättyinä siemeninä. Monia on kasvatettu Suomessa jo vuosisatoja, joskus alun perin jo unohduttuihin tarkoituksiinsa.

Esimerkiksi eräät 1600-luvun lääkkeiden lähteinä arvostetut kasvit jatkavat elämäänsä perinnepihojen kukkapenkeissä ja monet lajit ovat vakiintuneet vanhan asutuksen liepeillä kasvaviksi viljelyjäänteiksi.

Vuosisatojen kuluessa puutarhoissamme on viljelty tuhansia eri kasvilajeja ja -lajikkeita. Sen ansiosta käytössämme on nyt laaja valikoima ilmastoon sopeutuneita kasveja.

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassakukat ovat:

Tutustu lisää myös muihin kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa tai keskustele kasveista muiden harrastajien kanssa Puutarha.netin keskustelupalstalla.

Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
luonnonkukkia sinisen sävyissä
Vuoden 2025 vihersisustustrendit – Näin päivität kotisi ja puutarhasi
Mikä trendaa vihersisustamisessa ja puutarhassa vuonna 2025? Vihersisustaminen on edelleen vahvasti pinnalla vuonna. Tämä vuosi tuo mukanaan uusia, rohkeita ja vastuullisia tapoja sisustaa niin sisätilat kuin puutarhatkin kasveilla. Trendit korostavat värejä, luonnon monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä. Puutarha.net listasi viisi tärkeintä trendiä, joilla voit päivittää kotisi ja puutarhasi ajan hermolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton