Sormustinkukka on perinnekasvi puutarhasta toiseen
(Kuva: Shutterstock)
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjan perinnekasveihin kuuluu sormustinkukka (Digitalis purpurea).
Rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea)
Rohtosormustinkukka on suosittu koristekasvi ja maamme eteläosissa sitä tavataan luontoonkin villiintyneenä. Pääasiassa se on vanhojen kartanonpuistojen ja maatalojen pihapiirien viljelyjäänne, joka ei kovinkaan voimakkaasti leviä alkuperäiseltä kylvöpaikalta kauemmaksi.
Rohtosormustinkukan teriö on yleensä punainen tai sinipunainen, joskus valkoinenkin. Maamme lounaisimmassa kolkassa Ahvenanmaalla kasvaa jokseenkin vakiintuneena, joskin harvinaisena myös keltateriöinen laji, keltasormustinkukka (D. grandiflora).
Huom! Rohtosormustinkukan maanpäälliset osat ovat hyvin myrkyllisiä.
Tiesitkö? Kasvin sisältämillä digitalisglykosideilla on sijansa lääketieteessä; kukinta-aikaan kerättyjä lehtiä käytetään yhä sydämen vajaatoiminnan hoitoon määrättävien valmisteiden raaka-aineina.
Ohje
Sormustinkukka lyhyesti:
Heimo: Ratamokasvit – Plantaginaceae (aiemmin Naamakukkaiskasvit – Scrophulariaceae)
Kasvumuoto: 2-vuotinen ruoho
Korkeus: 0,5–1,5 m. Varsi haaraton
Kukka: Kellomainen tai suppilomainen, sinipunainen tai punainen, joskus valkoinen tai vaaleankeltainen, yleensä sisältä täplikäs, 4–5 cm pitkä, hyvin matalaan 4-liuskainen, nuokkuva. Kukinto runsaskukkainen, pitkä, toispuolinen latvaterttu.
Lehdet: Tyvellä ruusukkeena, pitkäruotisia, ylempänä kierteisesti, yhä lyhytruotisempia. Lapa suikean puikea, nyhälaitainen, alta tiheään huopakarvainen.
Hedelmä: Puikea kota
Kasvupaikka: Kiviset rinteet, metsänreunat, tienvarret, joutomaat ja puutarhat. Koristekasvi sekä viljelyjäänne ja -karkulainen
Kukinta: Heinä–elokuu
Kiinnostavatko sormustinkukat ja muut perinnekasvit?
Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät lisää tietoa ja kuvia sormustinkukista!
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -sarjassa on esitelty muun muassa lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) ja maariankello (Campanulla medium) sekä harjaneilikka (Dianthus barbatus). Lue kaikki sarjan osat tästä.