Syötävän hyvä puutarha
Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.07.2024
Syötäviä kukkia voi käyttää ruokien ja juomien koristeluun.
Hyötykasveista, esimerkiksi vihanneksista, juureksista, yrteistä, marjoista ja syötävistä kukista saat itsellesi hyödyllisen ja kauniin puutarhan. Tässä muutama esimerkki lajeista, joita yhdistelemällä saat itsellesi mieluisan puutarhan:
Vihanneksia ja juureksia syötävään kukkapenkkiin
- Salaatit: Nopeakasvuiset salaatit tuovat penkkiin muotoja ja väriyhdistelmiä. Hyviä kasvatettavia ovat esimerkiksi nopea ja helppo lehtisalaatti tai monipuolinen keräsalaatti.
- Lehtikaali: Voimakkaan makuinen keitoissa, salaateissa ja muhennoksissa käytettävä lehtivihannes. Sisältää runsaasti K-vitamiinia, rautaa, proteiinia ja kalsiumia. Taimet istutetaan noin 20-30cm välein toisistaan, ja sitä kastellaan säännöllisesti. Ruohosipuli sopii kaalin kanssa samaan istutusalustaan, koska kaali saa siitä tarvitsemaansa typpeä.
- Varsiselleri: Hidaskasvuinen, kaksivuotinen kasvi, jonka makeahko maku sopii esimerkiksi patoihin, keittoihin, salaatteihin ja mausteeksi. Siemenet kylvetään taimikasvatukseen soveltuvalle alustalle helmi-maaliskuussa, istuttaminen kannattaa jättää kesäkuulle, jolloin taimet istutetaan riveihin 30 cm välein.
- Mangoldi: Pinaatin tapaan käytettävä, kaksivuotinen kasvi, joka epävarman talvehtimisen vuoksi on usein viljelty yksivuotisena. Kasvaa nopeasti ja tiheään kylvettynä tuottaa syötävää jo aikaisessa vaiheessa. Siemenet kylvetään touko-kesäkuussa 20-30 cm taimivälein ja 40cm rivivälein.
- Porkkana: Kaksivuotinen, Suomessa suosittu kasvi. Porkkanan sanotaan parantavan vastustus- ja näkökykyä, sekä ehkäisevän syöpiä ja vatsahaavaa, sekä lievittävän esimerkiksi tulehduksia ja vatsan ongelmia. Kylvetään varhain keväällä, heti maan lämmettyä noin 0,5-2 cm syvyyteen.
- Pillisipuli (talvisipuli): Monivuotinen ja helppohoitoinen sipuli, joka istutetaan noin 35 cm taimivälein.
Tutustu tarkemmin vihanneksiin ja juureksiin
Yrttejä syötävään kukkapenkkiin
- Timjami: Sekä yrttinä että lääkkeenä käytetty yksivuotinen kasvi. Timjamin maku säilyy hyvin kuumennuksessa, minkä vuoksi se sopii ruoanlaittoon hyvin. Timjamin kukat sopivat myös salaatteihin ja ruuan koristeluun. Rohdoskasvina timjamia käytetään kurkunpään ja hengitysoireiden, sekä ruoansulatusvaivojen, haavojen ja tulehdusten hoidossa. Timjamin taimia esikasvatetaan sisätiloissa 5-8 viikkoa ennen ulos istuttamista.
- Tilli: Loppukesästä kukkiva tilli on yleinen, etenkin perunoiden ja kalan kanssa käytettävä mauste. Tillin siemeniä voidaan käyttää säilykkeiden ja marinadien maustamiseen. Kylvetään aikaisin keväällä 1-2 cm syvyyteen ja sen itämisaika on 14-20 vuorokautta.
- Laventeli: Voimakastuoksuinen yrtti, joka kukkii heinäkuusta syyskuuhun. Laventeliöljyä voidaan käyttää kylvyissä, tuoksulampuissa tai terveellisissä ja parantavissa iho-öljyissä. Laventeliteen kerrotaan auttavan unettomuuteen, sydämentykytyksiin ja päänsärkyyn. Ennen kukintaa kerättyjä tuoreita lehtiä ja nuoria versoja käytetään lähinnä voimakkaan makuisten liha- ja kalaruokien maustamiseen. Ne sopivat myös kasvispatojen, salaattien ja yrttikastikkeiden sekä erilaisten juomien mausteeksi. Siemenet kylvetään varhain keväällä noin 0,5 cm syvyyteen.
Tuoreet yrtit tuoksuvat taivaallisilta.
- Persilja: Kaksivuotinen yrtti sopii kastikkeisiin, keittoihin, sekä lihan, kalan ja linturuokien mausteeksi. Persiljaa käytetään yrttilääkinnässä sen runsaan karoteeni- ja C-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Hitaasti itävä persilja kannattaa kylvää hiekkaan sekoitettuna jo syksyllä.
- Minttu: Monivuotinen ja pitkäikäinen yrtti, jota on helppo viljellä. Minttu itää siemenestä melko huonosti, joten sen suvullinen lisäys (pistokkaat, juurirönsyt ja taivukkaat) on suositeltavampaa. Mintulla on useita, eri tuoksuisia lajikkeita. Eri lajikkeet kannattaa pitää erillään niiden nopean risteytymisen vuoksi.
- Sitruunamelissa: Kesä-syyskuussa kukkiva yrtti, joka sopii maustamaan niin suolaisia ja makeita ruokia kuin juomiakin. Kansanlääkinnässä sitä on käytetty rauhoittavana ja verenpainetta alentavana rohtona. Sitruunamelissan siemenet kylvetään huhtikuussa (istutus avomaalle vasta kesäkuussa) ja itäminen on hidasta ja epätasaista.
- Ruohosipuli: Yleinen kotipuutarhojen mausteyrtti, joka viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ja sopii maustamaan monia ruokia. Monivuotinen ja helppohoitoinen kasvi, jonka voi kasvattaa siemenistä tai valmiista taimesta.
Lisää tietoa ja kuvia yrteistä
Marjoja syötävään kukkapenkkiin
- Mesimarja: Hyvin helppo kasvi, jota on istutettava vähintään kahta eri lajiketta yhteen, jotta marjoja saataisiin.
- Lakka: Helposti viljeltävä kasvi, jonka marjoja käytetään muun muassa hilloissa, mehuissa, likööreissä, marmeladeissa ja leivonnassa.
- Karpalo: Mielipiteitä jakava superfood, joka on täynnä terveellisiä vitamiineja ja oksidantteja.
- Karviainen: Hilloissa, hyydykkeissä ja marmeladeissa käytettävä marjapensas, joka voidaan leikata myös puun muotoon.
Hedelmät ja marjat
Herkulliset marjat ovat terveellisiä ja aina parempia, jos ovat itse kasvatettuja.
Kukkia syötävään kukkapenkkiin
- Kääpiösamettikukka: Lehdet ja kukka sopivat käytettäväksi salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. Kukkii syksyyn saakka. Myös muut samettikukat sopivat syötävään kukkapenkkiin, ja toimivat esimerkiksi lehtikaalin suojelijoina erilaisilta ötököiltä. Siemenet kylvetään huhtikuun alussa esikasvatukseen ja istutetaan ulos kesäkuun alussa.
- Koristekrassi: Muodostavat pensasmaisia kasvustoja. Lehdet sopivat moniin suolaisiin ruokiin ja salaatteihin. Kukkaa voi käyttää koristeena ruuissa tai mausteena. Yksivuotinen kesäkukka, joka kukkii runsaasti ja kasvaa nopeasti.
- Kruunusuvikakkara: Kaunis keltavalkoinen korkea ja tukeva kukka, jonka nuoret versot, miedosti kirpeät lehdet ja kukat ovat syötäviä.
- Kurkkuyrtti: Kaunis sininen kukka sopii syötäväksi. Kurkkuyrtti siementää voimakkaasti ja voi helposti valloittaa aluetta kukkapenkin ulkopuoleltakin.
Myös monet muut kukat, esimerkiksi kehäkukka, sarviorvokki ja ruiskaunokki sopivat puutarhaan ja niiden kukat sopivat käytettäviksi ruuissa ja juomissa. Vain mielikuvitus on rajana!
Vinkki! Jääpaloihin laitetut syötävät kukat tuovat kauniin piristyksen esimerkiksi juhlakattaukseen.
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
Yksi- ja monivuotisten kasvien syksy
Kasvukauden pituus Suomessa on 100–180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle +5 ºC:en.Yksivuotiset kasvit kukkivat nimensä mukaisesti vain yhden kasvukauden ajan. Yksivuotisia kasveja kutsutaan kesäkukiksi. Kasvukausi alkaa siemenestä ja päättyy kuihtumiseen. Kesäkukat varmistavat seuraavan vuoden kasvuunlähtönsä siementämällä.Kaksivuotiset kasvit kasvattavat ensimmäisenä vuotenaan varren ja lehdet tai lehtiruusukkeen, kuihtuvat syksyllä ja versovat toisena keväänä uudelleen. Toisena vuonna ne kukkivat, tekevät siemenensä, kylväytyvät ja vasta sen jälkeen kuihtuvat juurineen pois.Perennoilta eli monivuotisilta kasveilta kuihtuvat maanpäälliset osat kasvukauden päättyessä, mutta niiden juuret talvehtivat maassa. Uuden kasvukauden alkaessa kasvit alkavat jälleen versota maasta, vuodesta toiseen uudelleen.